Marile companii de tehnologie cu milioane de utilizatori europeni sau cu activități în cel puțin două sectoare vor fi clasificate de UE ca fiind ”gardieni ai internetului”

Marile companii de tehnologie cu milioane de utilizatori europeni sau cu activități în cel puțin două sectoare vor fi clasificate de UE ca fiind ”gardieni ai internetului”
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 dec 2020

Companiile de tehnologie cu milioane de utilizatori europeni, sau care își desfășoară activitățile în cel puțin două sectoare, vor fi clasificate ca fiind ”gardieni ai internetului” (gatekeepers) și supuse unor noi reguli stricte ale Uniunii Europene, care au rolul să le reducă puterea, au declarat joi trei persoane apropiate situației, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Criteriile care definesc gardienii internetului, care controlează accesul la persoane, servicii și informații, sunt așteptate să afecteze Google, divizie a grupului Alphabet, Facebook, Apple și Amazon, scrie News.ro.

Reglementările vor fi incluse în legerea referitoare la piețele digitale (DMA), care va fi prezentată de comisarul pentru Concurență Margrethe Vestager pe 15 decembrie. Proiectul de lege include o listă cu ceea ce pot și ceea ce nu pot face acești gardieni ai sectorului digital.

FOTO Samsung prezintă un televizor cu MicroLED CITEȘTE ȘI FOTO Samsung prezintă un televizor cu MicroLED

Persoanele au precizat că proiectul ar putea suferi modificări, având în vedere că discuțiile de la nivelul Comisiei Europene continuă.

Legea propusă a suferit multiple modificări în ultimele luni, din cauza îngrijorărilor membrilor Comisiei legate de aspectele legale și solicitările conflictuale.

”Va fi o listă destul de scurtă de gardieni ai internetului”, a spus una dintre persoane, adăugând că vor fi folosite criterii numerice.

Unul dintre criterii va fi numărul de utilizatori individuali sau companii la nivel pan-european, au spus sursele.

Cota de piața a fost eliminată din lista de criterii pentru că legea referitoare la piața digitală se va baza pe regulile pieței interne a UE.

O companie cu activități în cel puțin două domenii, de exemplu căutare online și publicitate online, va fi considerată ca fiind gardian online.

Companiile cu poziții dominante active pe o singură platformă poate fi supusă legii DMA în urma unei analiza calitative a Comisiei.

Comisia de evaluare a reglementărilor Comisiei Europene, care evaluează politicile și legile, au aprobat joi principiile DMA, după un raport negativ anterior, au mai arătat sursele.

Este de așteptat ca anunțul care va fi făcut săptămâna viitoare de Vestager să declanșeze un lobby puternic din partea giganților tehnologiei, care afirmă că noile reguli ar trebui să fie proporționate, echilibrate și să nu împiedice inovațiile pee piețele digitale.

Prevederile legii ar putea fi atenuate în urma negocierilor cu statele UE și cu Parlamentul European, în următoarele luni, înainte ca proiectul să fie adoptat.

viewscnt
Afla mai multe despre
internet
tehnologie