Meta Platforms lansează o versiune comercială a modelului său de inteligență artificială open-source Llama

Meta Platforms lansează o versiune comercială a modelului său de inteligență artificială open-source Llama
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2023

Meta Platforms lansează o versiune comercială a modelului său de inteligență artificială open-source Llama, a anunțat compania, oferind startupurilor și altor afaceri o alternativă gratuită puternică la modelele scumpe vândute de OpenAI și Google, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Noua versiune a modelului, numită Llama 2, va fi distribuită de Microsoft prin serviciul său cloud Azure și va rula pe sistemul de operare Windows, a spus Meta într-o postare pe blog, referindu-se la Microsoft drept ”partenerul nostru preferat” pentru lansarea produsului, scrie News.ro.

TikTok facilitează logarea cu Face ID sau Touch ID pe iPhone CITEȘTE ȘI TikTok facilitează logarea cu Face ID sau Touch ID pe iPhone

Modelul, pe care Meta l-a furnizat anterior doar pentru a selecta cadre universitare în scopuri de cercetare, va fi, de asemenea, disponibil prin descărcare directă și prin Amazon Web Services, Hugging Face și alți furnizori, conform postării pe blog și a unei postări separate pe Facebook a CEO-ului Meta, Mark Zuckerberg.

”Sursa deschisă stimulează inovația, deoarece permite mult mai multor dezvoltatori să construiască cu tehnologie nouă. Cred că ar debloca mai multe progrese dacă ecosistemul ar fi mai deschis”, a scris Zuckerberg.

Realizarea unui model atât de sofisticat precum Llama disponibil pe scară largă și gratuit, pentru ca întreprinderile să se dezvolte pe baza acestuia amenință să distrugă dominația timpurie stabilită pe piața în curs de dezvoltare a software-ului AI generative de către jucători precum OpenAI, pe care Microsoft o sprijină și ale cărui modele le oferă deja clienților de afaceri prin Azure.

Prima versiune Llama era deja competitivă cu modelele care alimentează ChatGPT, al OpenAI, și chatbot-ul Bard al Google, în timp ce noul Llama a fost antrenat cu 40% mai multe date decât predecesorul său, cu peste 1 milion de adnotări de oameni pentru a-i ajusta calitatea rezultatelor, a spus Zuckerberg.

”Llama comercială ar putea schimba imaginea”, a spus Amjad Masad, directorul general al platformei de dezvoltare software Replit, care a spus că peste 80% dintre proiectele de acolo folosesc modele OpenAI.

”Orice îmbunătățire progresivă a modelelor open-source mănâncă cota de piață a modelelor cu sursă închisă, deoarece le puteți rula ieftin și aveți mai puțină dependență”, a spus Masad.

Anunțul urmează planurile celor mai mari rivali din cloud ai Microsoft, Google, parte a grupului Alphabet, și Amazon, de a oferi clienților de afaceri o gamă de modele AI dintre care să aleagă.

Om de afaceri maghiar și-a deschis un aeroport în Ținutul Secuiesc CITEȘTE ȘI Om de afaceri maghiar și-a deschis un aeroport în Ținutul Secuiesc

Amazon, de exemplu, comercializează accesul la Claude - AI de la startupul de mare profil Anthropic,  pe lângă propria familie de modele Titan.

Google, de asemenea, a declarat că intenționează să pună Claude și alte modele disponibile pentru clienții săi din cloud.

Până acum, Microsoft s-a concentrat pe punerea la dispoziție a tehnologiei OpenAI în Azure.

Întrebat de ce Microsoft ar sprijini o ofertă care ar putea degrada valoarea OpenAI, un purtător de cuvânt al Microsoft a spus că oferirea dezvoltatorilor posibilitatea de alegere în ceea ce privește tipurile de modele pe care le folosesc ar ajuta la extinderea poziției acesteia ca platformă cloud de bază pentru munca AI.

MEMORIE INTERNĂ

Pentru Meta, un ecosistem open-source înfloritor de tehnologie AI, construit folosind modelele sale, ar putea împiedica planurile rivalilor de a câștiga venituri din tehnologia lor proprietară, a cărei valoare s-ar evapora dacă dezvoltatorii ar putea folosi gratuit sisteme open-source la fel de puternice.

O notă internă a Google, intitulată ”Nu avem niciun șanț de apărare și nici OpenAI” a aprins lumea tehnologiei în luna mai, după ce a prognozat un astfel de scenariu.

Meta pariază, de asemenea, că va beneficia de progrese, remedieri de erori și produse care ar putea rezulta din modelul său, devenind standardul de bază pentru inovarea AI, așa cum a făcut-o în ultimii ani cu cadrul său AI open source adoptat pe scară largă PyTorch.

În calitate de companie de social media, le-a spus Zuckerberg investitorilor în aprilie, Meta are mai multe de câștigat prin intermediul modalităților de aprovizionare în mod eficient pentru a reduce costurile de infrastructură și a maximiza crearea de noi instrumente destinate consumatorilor, care ar putea atrage oamenii către serviciile sale susținute de reclame decât prin taxarea pentru accesul la modelele sale.

”Spre deosebire de unele dintre celelalte companii din spațiu, nu vindem un serviciu de cloud computing în care încercăm să păstrăm proprietatea diferitelor infrastructuri software pe care le construim”, a spus Zuckerberg.

”Pentru noi, este mult mai bine dacă industria standardizează instrumentele de bază pe care le folosim și, prin urmare, putem beneficia de îmbunătățirile pe care le fac alții.”

TAROM inaugurează cea mai nouă platformă pentru aeronave a Aeroportului Internațional Henri Coandă CITEȘTE ȘI TAROM inaugurează cea mai nouă platformă pentru aeronave a Aeroportului Internațional Henri Coandă

Cu toate acestea, lansare Llama vine și cu riscuri, deoarece supraalimentează ușurința cu care actorii fără scrupule pot construi produse fără a ține cont de controalele de siguranță.

În aprilie, cercetătorii de la Stanford au retras un chatbot pe care l-au construit pentru 600 de dolari, folosind o versiune a primului model Llama, după ce a generat text neplăcut.

Directorii Meta spun că lansările publice de tehnologii reduc de fapt riscurile de siguranță prin valorificarea înțelepciunii mulțimii pentru a identifica problemele și pentru a construi reziliența în sisteme.

Compania mai spune că a pus în aplicare o politică de ”utilizare acceptabilă” pentru Llama comercială, care interzice ”anumite cazuri de utilizare”, inclusiv violența, terorismul, exploatarea copiilor și alte activități criminale.

viewscnt
Afla mai multe despre
meta platforms
llama