Microsoft și Citizen Lab afirmă că instrumentele de spionaj cibernetic ale unei firme israeliene au spionat societatea civilă

Microsoft și Citizen Lab afirmă că instrumentele de spionaj cibernetic ale unei firme israeliene au spionat societatea civilă
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2023

Instrumentele de hacking ale unei firme israeliene au fost folosite împotriva jurnaliștilor, personalităților opoziției și organizațiilor de advocacy din cel puțin 10 țări, inclusiv oameni din America de Nord și Europa, conform unei noi cercetări publicate marți de Microsoft și de autoritatea de supraveghere a internetului Citizen Lab, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Citizen Lab a declarat în raportul său că a reușit să identifice o serie de victime din societatea civilă ale căror iPhone-uri au fost piratate folosind software-ul de supraveghere dezvoltat de compania israeliană QuaDream, o concurentă de profil inferior a companiei israeliene de spyware NSO Group.

FOTO Samsung ar pregăti lansarea unei tablete pliabile CITEȘTE ȘI FOTO Samsung ar pregăti lansarea unei tablete pliabile

În raportul său publicat în același timp, Microsoft a spus că crede cu ”încredere mare” că programul spyware este ”strâns legat de QuaDream”, scrie News.ro.

Într-o declarație, consilierul general asociat al Microsoft, Amy Hogan-Burney, a spus că grupurile mercenare de hacking precum QuaDream ”prosperă în umbră” și că dezvăluirea lor publică este ”esențială pentru oprirea acestei activități”.

Avocatul israelian Vibeke Dank, al cărui e-mail a fost listat pe formularul de înregistrare corporativă al QuaDream, nu a răspuns la un mesaj prin care i s-au solicitat comentarii.

Încercările repetate ale Reuters de a contacta QuaDream în ultimul an, inclusiv o vizită la biroul companiei din afara Tel Avivului, au eșuat.

Reuters a relatat în 2022 că QuaDream a dezvoltat anterior un instrument de hacking fără interacțiune, similar cu programele implementate de NSO.

Astfel de instrumente de hacking, cunoscute sub numele de ”zero-click”, sunt deosebit de apreciate de infractorii cibernetici, spioni și forțele de ordine, deoarece pot compromite dispozitivele de la distanță, fără să fie nevoie ca proprietarul să deschidă un link rău intenționat sau să descarce un atașament contaminat.

viewscnt
Afla mai multe despre
spionaj cibernetic
microsoft