Ministerul Comunicațiilor preia modelul Guvernului Cioloș și vrea să dezvolte cu voluntari IT aplicații open source pentru administrație și public

Ministerul Comunicațiilor preia modelul Guvernului Cioloș și vrea să dezvolte cu voluntari IT aplicații open source pentru administrație și public
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 4 nov 2017

Ministerul Comunicațiilor se inspiră de la proiectul GovItHub, inițiat de Guvenrul Cioloș, și se afșă în curs de recrutare a unor specialiști IT voluntari care să dezvolte aplicații open source pentru administrație, utile publicului. Același lucru l-au făcut anul trecut tineri voluntari din IT, dar care au refuzat la începutul anului să continue colaborarea cu noul cabinet guvernamental.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Operațional din octombrie 2016, programul guvernamental GovITHub a reunit voluntari și bursieri, specialiști din domeniul IT, cu scopul comun de a îmbunătăți infrastructura informatică a instituțiilor publice.

Specialiștii din acest program au dezvoltat, de altfel, o serie de aplicații, precum harta serviciilor sociale licențiate, o aplicație pentru actualizarea stocurilor de vaccin, una pentru rezidențiatul din 2016, o alta pentru consultarea proiectelor guvernamentale, precum și una dedicate românilor din diaspora.

Au rămas însă neterminate multe altele, precum cea de cazier auto, cea de petiții online sau cea de diminuare a cozilor din instituțiile publice.

O aplicație online va permite publicului să verifice dacă un autovehicul are înmatricularea în vigoare. Șoferii cu ITP expirată pot evita suspendarea înmatriculării CITEȘTE ȘI O aplicație online va permite publicului să verifice dacă un autovehicul are înmatricularea în vigoare. Șoferii cu ITP expirată pot evita suspendarea înmatriculării

Cei peste 100 de tineri specialiști în IT și comunicare, care au fost cooptați de fostul guvern au anunțat însă la începutul lunii februarie că refuză să își continue activitatea sub coordonarea noului cabinet Grindeanu și a echipei sale de miniștri, din cauza ordonanțelor care schimbau Codurile penale.

"Principiile care guvernează activitatea GovITHub au la bază transparența, implicarea civică și un sistem deschis de colaborare cu societatea civilă, de tip open source, care a făcut posibil ca în doar 4 luni de activitate GovITHub să dezvolte proiecte cu impact național, care în alte condiții ar fi costat statul român peste 1 milion euro. În acest context, deciziile Guvernului actual luate în noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017, precum și modul în care acestea au fost adoptate, invalidează misiunea GovITHub și contravin flagrant atât principiilor care au pus bazele acestui program, cât și valorilor personale ale bursierilor. Așadar, bursierii GovITHub au luat în regim democratic hotărârea să înceteze colaborarea cu actualul guvern'', spuneau atunci tinerii, care astfel și-au întrerupt oficial relația contractuală cu Palatul Victoria.

VIDEO&FOTO Magazinul galeriilor Orizont din București, deschis în anii \'60, printre cele mai vechi din Capitală, dispare. Spațiul, preluat de Huawei, al doilea producător de smartphone-uri din lume, pentru primul său Customer Service Center din oraș CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Magazinul galeriilor Orizont din București, deschis în anii '60, printre cele mai vechi din Capitală, dispare. Spațiul, preluat de Huawei, al doilea producător de smartphone-uri din lume, pentru primul său Customer Service Center din oraș

Un document official, consultat de Profit.ro, indică însă faptul că actualul ministrul al Comunicațiilor și Societății Informaționale a demarat procedurile pentru înființarea unei noi echipe de dezvoltatori software vountari, care de această dată vor fi reuniți sub denumirea Tech.Gov.Ro.

”În vederea dezvoltării de aplicații open source care să fie puse la dispoziția administrației publice centrale, în cadrul ministerului este în curs de dezvoltare o comunitate de dezvoltatori software voluntari – Tech.Gov.Ro – în care vor fi cooptați și specialișit IT străini, a cărot experiență va fi valorificată atât la nivel de proiectare de fluxuri informatice, cât și la nivel de implementare propriu-zisă a aplicațiilor web”, arată sursa citată.

viewscnt
Afla mai multe despre
it
specialisti
voluntari
aplicatie
online
open source
administratie
public
comunicatii
minister
guvern
ciolos