Ministerul Fondurilor Europene, obligat de instanță să finalizeze o licitație anulată, câștigată de Siveco Romania

Ministerul Fondurilor Europene, obligat de instanță să finalizeze o licitație anulată, câștigată de Siveco Romania
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 30 dec 2015

Curtea de Apel București a respins plângerea Ministerului Fondurilor Europene (MFE) împotriva unei decizii a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care obliga instituția să finalizeze o licitație de 8 milioane de euro, câștigată de Siveco România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Licitația a urmărit cumpărarea de servicii de arhivare fizică și electronică a documentelor MFE.

"Respinge plângerea ca nefondată. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, 17.12.2015", a fost decizia instanței.

Informația a fost confirmată pentru Profit.ro de către reprezentanții Siveco Romania, care au precizat că așteaptă motivarea instanței, iar ministerul a explicat, la solicitarea Profit.ro, că motivele anulării licitației au fost reorganizarea instituției și numeroasele contestații și acțiuni în justiție inițiate de mai multe firme.

Estimată la 35,7 milioane de lei cu TVA (8 milioane de euro) și lansată în februarie 2014, licitația a fost anulată pe 13 octombrie acest an.

În prealabil, la finele lunii august, MFE a notificat Siveco Romania (câștigătorul licitației) că a anulat procedura de atribuire, iar compania a atacat decizia inistituției la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

"Admite în parte contestația formulată de către Siveco Romania în contradictoriu cu MFE și anulează decizia de anulare a procedurii și adresele de comunicare a acestei decizii. Obligă autoritatea contractantă ca, în termen de 10 zile de la primirea deciziei Consiliului, să finalizeze în mod legal procedura de atribuire (...). Respinge ca nefondate capetele de cerere privind pronunțarea “unei decizii care să țină loc de contract încheiat în termenii esențiali ai contractului stabiliți prin oferta subscrisei și prin documentația de atribuire” și cel privind obligarea autorității contractante la plata cheltuielilor de judecată, efectuate în cursul soluționării contestației, deoarece Siveco Romania nu a prezentat documente/înscrisuri doveditoare în acest sens. Dispune continuarea procedurii de atribuire, cu respectarea celor decise anterior", se arată într-o decizie a CNSC din 29 octombrie.

Practic, MFE a anulat licitația cu 16 zile înainte de decizia CNSC.

La începutul lunii noiembrie, MFE a contestat la Curtea de Apel București decizia CNSC din 29 octombrie, dar instanța a respins ca nefondată plângerea ministerului.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Siveco Romania au afirmat că așteaptă motivarea instanței.

“În perioada următoare, urmează să fie făcută publică motivarea hotărârii Curții de Apel București, care cuprinde elementele ce indică modalitățile de a pune hotărârea în aplicare”, se arată într-un răspuns al companiei.

MFE a explicat, într-un răspuns remis la solicitarea Profit.ro, că motivele anulării licitației au fost reorganizarea instituției, decisă de Guvernul Ponta spre finele lunii februarie 2014, și numeroasele contestații și acțiuni în justiție inițiate de mai multe firme.

“Față de data la care a fost inițiată procedura de achiziție publică, MFE a trecut prin mai multe reorganizări, preluând Autoritatea de Managment  POS DRU, Autoritatea de Managment POS CCE, Autoritatea de Managment POS Transport și Autoritatea de Managment POS Mediu, reorganizări care nu au putut fi prevăzute la momentul publicării anunțului de participare. Toate aceste reorganizări făcute de Guvern (februarie 2014 - n.r.) au determinat modificarea necesităților MFE, fapt ce a condus la imposibilitatea semnării contractului. Astfel, MFE a decis anularea procedurii de atribuire”, se arată într-un răspuns al MFE transmis la solicitarea Profit.ro.

Ministerul precizează că procedura de achiziție a fost contestată de mai multe ori și că au fost depuse 26 de clarificări înainte de expirarea termenului pentru depunerea ofertelor.

"Procedura de atribuire a fost contestată la CNSC în repetate rânduri, motiv pentru care documentația de atribuire a fost modificată (…). Având în vedere numărul mare de clarificări solicitate și al modificărilor aduse documentației au fost publicate erate care au modificat termenul limită stabilit inițial pentru depunerea ofertelor (…)”, se afirmă în document.

Noul ministru al Fondurilor Europene, Aura Răducu, a declarat, la 26 noiembrie, că ținta sa e ca România să ajungă la un grad de absorbție al fondurilor europene de peste 70% pentru perioada de finanțare 2007-2013, de la 60% în prezent.

Siveco Romania este cel mai mare producător local de software.

Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 256,2 milioane de lei (aproape 58 milioane de euro), în creștere cu 24% față de 2013, dar a trecut pe pierdere, care a atins 20,3 milioane de lei, comparativ cu un profit net de 17,3 milioane de lei în 2013.

Conform datelor Registrului Comerțului, acționarii companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) – 63,7066%, Siveco Romania – 3,7498%, Irina Socol – 16,5716%, Alexandru Mihail Rădășanu – 11,5057%, Florian Gabriel Ilia – 4,0531%, Aurora Ecaterina Crusti – 0,2066% și Daniela Bichir – 0,2066%.

Irina Socol a fost condamnată de Tribunalul București, la începutul lunii iulie, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. 

Decizia nu este definitivă și a fost contestată la Curtea de Apel București.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul fondurilor europene
licitatie
decizie