Newport Wafer Fab, cel mai mare producător britanic de cipuri, pe cale să fie cumpărat de Nexperia, deținută de o companie chineză

Newport Wafer Fab, cel mai mare producător britanic de cipuri, pe cale să fie cumpărat de Nexperia, deținută de o companie chineză
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iul 2021

Newport Wafer Fab, cel mai mare producător britanic de cipuri, este pe cale să fie cumpărat de firma olandeză Nexperia, deținută integral de compania chineză Wingtech Technology, au declarat două persoane apropiate situației, citate de CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Nexperia a declarat că discuțiile referitoare la preluare sunt în desfășurare, scrie News.ro.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Fabrica de semiconductori a NWF este situată în Newport, South Wales și a fost înființată în 1982, fiind una dintre cele câteva fabrici de cipuri din Marea Britanie.

Nexperia ar urma să anunțe preluarea cel mai devreme marți, au spus sursele.

”Purtăm conversații constructive cu NWF și guvernul galez, despre viitorul NWF. Nu putem comenta până când nu vom finaliza discuțiile”, a declarat un purtător de cuvânt al Nexperia.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

NWF și Wingtech Technology nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea CNBC.

Discuțiile referitoare la preluare au loc în timpul unui deficit global de semiconductori, care a determinat țările să încerce să devină mai independente atunci când este vorba despre producția de cipuri.

Marea majoritate a semiconductorilor sunt fabricați în Asia, cei mai mari producători din lume fiind compania taiwaneză TSMC, Samsung, din Coreea de Sud, și compania chineză SMIC.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Tom Tugendhat, lider al China Research Group al guvernului Regatului Unit și președinte al Foreign Affairs Select Committee, s-a declarat îngrijorat de o posibilă preluare a NWF într-o scrisoare adresată ministrului pentru Afaceri al Regatului Unit, Kwasi Kwarteng, în luna iunie.

”Trebuie să subliniez din nou faptul că a avea o unitate de dezvoltare și procesare a tehnologiei de siliciu și semiconductori în Marea Britanie preluată de o entitate chineză reprezintă, în opinia mea, o preocupare semnificativă în materie de securitate economică și națională”, a spus Tugendhat.

El a îndemnat guvernul Regatului Unit să revizuiască acordul în temeiul Legii privind securitatea și investițiile naționale, care a fost adoptată în aprilie ca parte a unui efort de a proteja companiile de tehnologie ale țării de preluări străine, atunci când există un risc economic sau o amenințare la adresa securității.

”Aceasta este cea mai mare ultimă fabrică de semiconductori din Anglia, vândută chinezilor, iar guvernul britanic nu se ocupă de asta”, a spus o sursă, adăugând că ar trebui cel puțin să încerce să obțină 1 miliard de dolari pentru aceasta.

Un purtător de cuvânt al guvernului Regatului Unit a declarat pentru CNBC: ”Avem cunoștință despre preluarea preconizată de către Nexperia a Newport Wafer Fab. Deși nu considerăm oportun să intervenim în acest moment, vom continua să monitorizăm situația îndeaproape și nu vom ezita să ne folosim competențele în temeiul Legii întreprinderilor în cazul în care situația se va schimba”.

Acesta a adăugat: ”Rămânem dedicați sectorului semiconductorilor și rolului vital pe care îl joacă în economia Regatului Unit”.

Prețul de 63 de milioane de lire sterline pentru NWF este mult mai mic decât cei 900 de milioane de dolari pe care Texas Instruments a anunțat că va plăti pentru o fabrică vacantă a Micron, din Utah.

NWF are câteva datorii restante, inclusiv 20 de milioane de lire sterline față de HSBC și 18 milioane de lire sterline către guvernul galez, a spus una dintre surse, adăugând că acestea vor fi achitate după vânzare.

WhatsApp testează mesajele care se șterg automat după ce sunt văzute CITEȘTE ȘI WhatsApp testează mesajele care se șterg automat după ce sunt văzute

Acordul vine după ce, designerul de cipuri Arm , din Cambridge, considerat deseori ca fiind bijuteria din coroana industriei tehnologice din Marea Britanie, a fost de acord să fie achiziționat de gigantul american de cipuri Nvidia, pentru 40 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, preluarea este examinată de autoritățile de reglementare din întreaga lume, după ce rivalul Qualcomm și alții s-au opus.

Odată cu creșterea tensiunilor între China și Occident, și alte țări investighează preluările efectuate de China în sectorul tehnologiei, înainte de a fi aprobate.

La începutul acestei luni, Coreea de Sud a lansat o investigație după ce Wise Road Capital, cu sediul la Beijing, a convenit un acord pentru a cumpăra firma de semiconductori MagnaChip, spunând că este ”o tehnologie națională de bază”.

Departamentul Trezoreriei SUA a solicitat, de asemenea, părților implicate să ofere informații despre tranzacție Comitetul uipentru investiții străine din Statele Unite.

În martie, guvernul italian a blocat firma chineză Shenzhen Investment Holdings să achiziționeze o participație de control la LPE, o companie producătoare de semiconductori cu sediul în Milano, considerând că sectorul are ”importanță strategică”.

viewscnt
Afla mai multe despre
newport wafer fab
cipuri