Nokia va construi pentru NASA o rețea de telefonie mobilă pe Lună

Nokia va construi pentru NASA o rețea de telefonie mobilă pe Lună
scris 19 oct 2020

Nokia a fost selectată de NASA pentru a construi prima rețea celulară pe Lună, a anunțat luni compania finlandeză, în contextul în care agenția spațială americană plănuiește un viitor în care oamenii vor reveni pe satelitul natural al Pământului și vor stabili așezări selenare, relatează Reuters.

NASA își propune, prin programul său Artemis, să readucă oamenii pe Lună până în 2024 și să înființeze baze permanente pe suprafața selenară, scrie Agerpres.

Google Assistant oferă noi facilități CITEȘTE ȘI Google Assistant oferă noi facilități

Nokia a anunțat că primul sistem de comunicații wireless în bandă largă din spațiu va fi construit pe suprafața Lunii la sfârșitul anului 2022, înainte ca astronauții să ajungă din nou acolo.

În cadrul acestui proiect, Nokia își va uni forțele cu o companie privată de proiectare a navelor spațiale din Texas, Intuitive Machines, pentru a trimite echipamentele spre Lună cu sonda lor selenară. Rețeaua se va autoconfigura și va stabili un sistem de comunicații 4G/LTE pe Lună, a precizat Nokia, intenția fiind aceea ca în viitor să se facă trecerea la 5G.

Rețeaua va oferi astronauților capabilități de comunicare voce și video și va permite schimbul de date telemetrice și biometrice, precum și trimiterea și controlul de la distanță a roverelor selenare și a altor dispozitive robotice, a indicat compania.

Rețeaua va fi proiectată pentru a rezista condițiilor extreme de la lansare și aselenizare și pentru a opera în spațiu.

Echipamentele trebuie să fie trimise pe Lună într-o formă foarte compactă pentru a se încadra în limitele de dimensiune, greutate și putere ale încărcăturilor spațiale.

Nokia a indicat că rețeaua va folosi tehnologia 4G/LTE, utilizată la nivel mondial în ultimul deceniu, în locul 5G - cea mai recentă - deoarece în cazul primei sunt mai bine cunoscute cantitatea și fiabilitatea. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nasa
telefonie mobilă