VIDEO Deutsche Telekom vrea să furnizeze servicii telecom din stratosferă

VIDEO Deutsche Telekom vrea să furnizeze servicii telecom din stratosferă
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 oct 2020

Deutsche Telekom și startup-ul britanic Stratospheric Platforms au testat conexiunea din stratosferă la o rețea terestră de telecomunicații, cu ajutorul unei baze aeriene mobile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Testele au avut loc în Bavaria, folosind un avion H3Grob 520 modificat fără pilot, echipat cu o antenă LTE, care a zburat la o altitudine de circa 14.000 metri și a reușit să se conecteze la rețeaua de telefonie mobilă a Deutsche Telekom.

Un apel Voice over LTE (VoLTE), un apel video, un apel de date și un streaming video au fost demonstrate pe un smartphone standard și conectate la rețeaua terestră a Deutsche Telekom. Testul din stratosferă a demonstrat viteze de descărcare de 70 Mbps și viteze de încărcare de 23 Mbps pe o lățime de bandă de 10 MHz.

VIDEO Loon lansează primul serviciu comercial de internet din baloane CITEȘTE ȘI VIDEO Loon lansează primul serviciu comercial de internet din baloane

“Deutsche Telekom și partenerul său tehnologic Stratospheric Platforms Limited (SPL) au realizat prima demonstrație de succes a conectivității vocale și de date LTE/4G pe o platformă care zboară la marginea stratosferei și este complet integrată într-o rețea de telefonie mobilă comercială”, potrivit Deutsche Telekom.

Grupul german de telecomunicații este cel mai mare acționar al Stratospheric Platforms, cu o participație de 38%. Startup-ul britanic dezvoltă o platformă aeriană de comunicații alimentată cu hidrogen, în fapt un avion fără pilot dotat cu antene și alte echipamente, care va avea o acoperire de până la 140 kilometri și va funcționa ca un turn de telecomunicații în stratosferă.

Platforma de mare altitudine, sau HAP, va putea rămâne în aer timp de peste o săptămână, datorită greutății reduse, de 3,5 tone și a sursei uriașe de energie, potrivit companiei britanice. Aeronava are o anvergură de 60 metri și o durată de viață estimată la 10 ani, cu costuri minime de întreținere, reparație și revizie.

Baza aeriană mobilă este estimată să devină operațională în 2024.

Un avantaj major este reprezentat de posibilitatea furnizării de servicii de telecomunicații în zonele greu accesibile pentru instalarea infrastructurii terestre, precum și de latența scăzută a conexiunii de internet.

"Am arătat că putem aduce internet rapid și conexiune oriunde pe viitor (...) În special în zonele care sunt dificil de accesat cu turnurile mobile tradiționale, bazele aeriene vor reprezenta o extensie suplimentară utilă și eficientă din punct de vedere a costurilor a rețelei noastre de comunicații mobile”, a spus Bruno Jacobfeuerborn, directorul  general al Deutsche Funkturm, divizia de turnuri mobile a grupului german de telecomunicații.

viewscnt
Afla mai multe despre
deutsche telekom
servicii telecom stratosfera
baza aeriana mobila
platforma comunicatii mare altitudine
stratospheric platforms
internet stratosfera