O agenție guvernamentală britanică intenționează să amendeze Facebook privind scandalul Cambridge Analytica

O agenție guvernamentală britanică intenționează să amendeze Facebook privind scandalul Cambridge Analytica
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2018

O agenție guvernamentală britanică care a investigat scandalul Cambridge Analytica a anunțat că intenționează să amendeze Facebook cu 500.000 de lire sterline (peste 660.000 de dolari) pentru că nu a reușit să securizeze datele utilizatorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Suma este maximul pe care agenția, Biroul Comisarului pentru Informații (ICO), o poate impune pentru încălcarea legii din Marea Britanie privind securitatea datelor, scrie News.ro.

Facebook generează această sumă la fiecare șapte minute, având în vedere cifra veniturilor comunicată pentru primul trimestru: 11,97 de miliarde de dolari. Însă aceasta va fi prima pedeapsă pe care compania o va primi după izbucnirea scandalului care i-a afectat reputația, care a dus la scăderea prețului acțiunilor și l-a forțat pe Mark Zuckerberg, CEO și confondator, să depună mărturie în Congresul american și în Parlamentul European.

Microsoft lansează o tabletă de 10 inch care să concureze cu iPad CITEȘTE ȘI Microsoft lansează o tabletă de 10 inch care să concureze cu iPad

Cambridge Analytica, companie londoneză finanțată prin donații făcute de republicani, s-a ocupat de campania din 2016 a lui Donald Trump și l-a angajat pentru o perioadă pe Steve Bannon, CEO al campaniei actualului președinte american și fost consilier la Casa Albă.

Facebook a susținut că această companie a obținut în mod ilicit accesul la informațiile personale a peste 87 de milioane de utilizatori ai platformei social media printr-o firmă intermediară. Potrivit lui Christopher Wylie, fost cercetător de la Cambridge Analytica, firma dorea să realizeze profilurile pentru a le putea folosi în influențarea voturilor.

Cambridge Analytica și-a încheiat activitatea în luna mai.

Ancheta ICO a dezvăluit că Facebook a încălcat legea pentru că „nu a reușit să securizeze informațiile oamenilor” și nu i-a informat „despre cum sunt ele culese de alte companii”. Decizia Biroului nu este finală. Este așteptată replica Facebook.

Damian Collins, președintele comitetului pentru media din Parlamentul britanic, a declarat miercuri că Facebook „trebuie să informeze ICO cu privire la rezultatele investigației interne, comitetul nostru și alte autorități implicate în caz”, citează The Hollywood Reporter.

Erin Egan, reprezentant al Facebook, a transmis într-un comunicat că raportul ICO va fi reviziuit de companie, iar un răspuns va fi transmis curând.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
cambridge analytica