Operatorul Telekom Mobile a fost amendat cu 700.000 de lei de Autoritatea din Comunicații în urma verificărilor acoperirii cu semnal de voce mobilă pe teritoriul României

Operatorul Telekom Mobile a fost amendat cu 700.000 de lei de Autoritatea din Comunicații în urma verificărilor acoperirii cu semnal de voce mobilă pe teritoriul României
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2021

Operatorul Telekom Mobile a fost sancționat cu amendă în valoare de 700.000 de lei de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), care a finalizat recent ce-a de-a treia campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă pe teritoriul României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Am finalizat o nouă campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă, care a avut rezultate îmbucurătoare: acoperirea cu servicii de telefonie mobilă la nivelul populației a crescut semnificativ. În ciuda contextului dificil care a marcat acest an, pe fondul intensificării utilizării serviciilor de comunicații electronice, operatorii au investit masiv în rețele, iar rezultatele sunt evidente. Creșterea acoperirii se poate vedea și în platforma aisemnal.ro, care a fost actualizată cu noile măsurători și permite acum și vizualizarea evoluției de la un an la altul. Totodată, utilizatorii aisemnal.ro pot consulta și acoperirea cumulată cu servicii mobile într-o anumită zonă a țării sau chiar la nivelul întregii țări“, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Prima mare tranzacție pe piața IT în 2021: Gemini Solutions, companie de software fondată de ingineri români din Silicon Valley, a fost achiziționată de ThoughtWorks CITEȘTE ȘI Prima mare tranzacție pe piața IT în 2021: Gemini Solutions, companie de software fondată de ingineri români din Silicon Valley, a fost achiziționată de ThoughtWorks

ANCOM a finalizat recent ce-a de-a treia campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă pe teritoriul României, în urma căreia un singur operator de servicii de telefonie mobilă a fost sancționat pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire de 98% din populația României, scrie News.ro.

Campania de măsurare a acoperirii naționale cu servicii de voce mobilă s-a desfășurat în perioada august – decembrie 2020, acoperirea cu semnal a localităților fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și străzilor principale și secundare.

În cadrul acestei campanii a fost măsurată acoperirea cu semnal în 13.398 localități, localități cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodată măsurați aproape 250.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensământului populației și al locuințelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.117.553 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate.

“Conform măsurătorilor din teren, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 98,27% din totalul populației, Vodafone Romania - 98,16%, RCS&RDS - 98,02%, iar Telekom România Mobile Communications - 97,25%. Situația comparativă a măsurătorilor reflectă faptul că toți operatorii și-au îmbunătățit gradul de acoperire, doar unul dintre ei neîndeplinind pragul de 98% stabilit prin licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio. Astfel, Telekom Mobile a fost sancționat cu amendă în valoare de 700.000 de lei. Impunerea obligațiilor de acoperire în cadrul licențelor pe care le acordăm operatorilor și care permit furnizarea de servicii de comunicații electronice reprezintă o pârghie legală prin care autoritatea poate stimula creșterea gradului de acoperire cu servicii de comunicații electronice“, a mai precizat Cristin Popa.

Conform licențelor de utilizare a spectrului radio deținute, Orange, Vodafone și Telekom Mobile au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

Platforma aisemnal.ro a fost actualizată în anul 2020 prin adăugarea unor noi funcționalități. Astfel, utilizatorii aisemnal.ro pot vedea evoluția gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în 2020 comparativ cu anul 2019, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată cu servicii de comunicații mobile la nivel național.

Harta cuprinde și localitățile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, fiind identificate și reprezentate 298.674  de puncte cu potențial risc de intrare în roaming involuntar din localitățile aflate la o distanță de cel mult 15 km de granițele țării.

Harta națională de acoperire cu servicii de voce mobilă, www.aisemnal.ro, este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piața din România. De la lansarea hărții aisemnal.ro din luna octombrie 2019 și până în prezent, site-ul a avut peste 1,73 milioane de accesări.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom mobile
ancom
amenda