Parlamentul European a aprobat eliminarea tarifelor de roaming din 2017

Parlamentul European a aprobat eliminarea tarifelor de roaming din 2017
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 27 oct 2015

Parlamentul European a votat astăzi în favoarea eliminării tarifelor de roaming începând cu iunie 2017, ceea ce înseamnă că persoanele care călătoresc în interiorul Uniunii Europene (UE) nu vor mai fi taxate suplimentar pentru utilizarea serviciilor de telefonie mobilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“După 10 ani de luptă, roamingul este învins. Este o victorie pentru consumatori și o piatră de temelie pentru o adevărată piață digitală unică  la nivel european”, a spus comsiarul european Viviane Reding, citată de The Guardian.

Decizia vine după mai bine de doi ani de negocieri, având în vedere că unele state membre ale Uniunii Europene s-au arătat îngrijorate cu privire la efectele pe care o astfel de măsură le-ar avea asupra companiilor naționale din domeniul telecomunicațiilor. Totodată, statele din estul Europei și-au exprimat îngrijorarea că operatorii ar putea majora tarifele, dacă taxele suplimentare vor fi eliminate prea devreme.

Anul acesta, operatorii pot încă  să taxeze persoanele care călătoresc în interiorul UE cu până la 0,19 euro pe minut pentru apeluri efectuate, 0,05 euro pe minut pentru apelurile primite, 0,06 euro pentru un mesaj text și 0,20 euro pentru un megabit de date, în plus față de tarifele obișnuite.

Începând cu aprilie 2016, tarifele vor fi reduse la un nivel maxim de 0,05 euro pe minut pentru apeluri, 0,02 euro pentru un mesaj text și 0,05 euro pentru un megabit de date.

“O nouă reducere a tarifelor pentru utilizatorii de telefonie mobilă în aprilie 2016 este o veste bună, dar este o soluție parțială. O adevărată Europa fără roaming se bazează pe o reformă majoră în domeniul telecomunicațiilor, o sarcină majoră care trebuie îndeplinită în numai 13 luni“, a spus Monique Goyens, director general la  BEUC, organizație europeană pentru drepturile consumatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
roaming
parlament european
ce
comisia europeană
uniunea europeană
ue
telecom
tarife
eliminare
viviane reding
guardian