După RCS&RDS și Telekom Romania, încă doi operatori telecom vor să intre pe piața energiei electrice

După RCS&RDS și Telekom Romania, încă doi operatori telecom vor să intre pe piața energiei electrice
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 14 oct 2015

Digital Cable Systems (DCS) și AKTA Telecom și-au completat obiectul de activitate de activitate cu producția, transportul, distribuția și comercializarea energiei electrice, în urma unor decizii ale acționarilor celor doi operatori telecom prin cablu TV de la începtul lunii iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cei doi operatori acționează sub brandul AKTA pe piața serviciilor de comunicații prin cablu TV, constituind împreună cel mai mare jucător local independent pe acest segment de business.

Ambele companii sunt controlate de fondul de investiții PineBridge.

Potrivit Registrului Comerțului, principalii acționari ai AKTA Telecom sunt Polynifin BV (Olanda) - 71,89%, Girexim Universal Pitești - 12,87%, Dinu-Sava Malacopol - 5,39% și Gheorghe Pristavu - 2%.

În cazul Digital Cable Systems, pachetul de control este deținut de Polynifin BV (Olanda) - 62,87%, Girexim Universal Pitești - 11,5%, Intexprim Universal (județul Gorj) - 10%, Intexprim (județul Argeș) - 6,58%, Iulia Pristavu - 1,01%, Gheorghe Văsîi - 1,92%, Constantin Nițu - 1,65% și Gheorghe Pristavu - 1,62.

Intrarea operatorilor telecom pe acest segment de business este justificată de faptul că ambele tipuri de activitate interacționează direct cu sute de mii de consumatori.

La finele anului trecut, acționarii Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) au hotărât completarea obiectului de activitate al companiei cu "producția, transportul, distribuția și comercializarea energiei electrice”.

În prima parte a lunii septembrie, directorul general al Telekom Romania Communications,  Nikolai Beckers, a declarat că operatorul analizează în continuare posibilitatea intrării pe piața energiei electrice și așteaptă liberalizarea pieței pentru a construi un model de business clar și viabil.

“Piața energiei electrice este una închisă, urmează să fie liberalizată în 2018, din câte am înțeles. Fără să cunoaștem toate datele pe care liberlizarea pieței le va aduce, nu putem construi un model de buisness clar și viabil. Subsidiara Deutsche Telekom din Ungaria, Magyar Telekom, are un business în sectorul energiei electrice. În România trebuie să mai așteptăm”, a spus Beckers într-o conferință din 10 septembrie.

În luna iulie, reprezentanții Telekom România au declarat că vor fi face de­mersurile legale pentru intrarea companiei pe piața energiei electrice.

“Analizăm piața locală de energie și ne vom construi planurile în conformitate cu reglementările în vigoare, impuse de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și în linie cu strategia grupului din care facem parte. Telekom România va face cunoscute la momentul potrivit planurile sale pe acest segment“, au declarat atunci reprezentanții Telekom Romania Communications.

Alături de Telekom Romania, DCS și AKTA Telecom, și RCS&RDS a intrat pe acest segment de afaceri. Astfel, compania s-a autorizat la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ca furnizor de energie electrică în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piața de energie OPCOM.

Compania RCS&RDS este controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, care deține prin intermediul mai multor firme mai multe parcuri fotovoltaice.

DCS a consemnat anul trecut afaceri de 176,9 milioane de lei, cu 5,5% mai mult față de 2013.

Afacerile AKTA Telecom au crescut de peste 8 ori în 2014, la 22,6 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
dcs
akta
energie electrica