Pedepse finale în Dosarul "Microsoft": Gheorghe Ștefan 6 ani, Dorin Cocoș 3 ani și 4 luni, Gabriel Sandu 3 ani, Nicolae Dumitru 2 ani și 4 luni

Pedepse finale în Dosarul "Microsoft": Gheorghe Ștefan 6 ani, Dorin Cocoș 3 ani și 4 luni, Gabriel Sandu 3 ani, Nicolae Dumitru 2 ani și 4 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 oct 2016

Instanța supremă a majorat pedepsele celor patru inculpați din dosarul "Microsoft” și a dispus confiscarea de la aceștia a aproximativ 16 milioane de euro și peste două milioane de dolari. Fostul primar Gheorghe Ștefan a primit pedeapsa cea mai grea, de șase ani de închisoare, majorată de la trei ani, fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani, Dorin Cocoș va executa doi ani și patru luni, la fel ca și Nicolae Dumitru, care în fond fusese condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție format din Ionuț Mihai Matei, Ana Maria Dascălu, Florentina Dragomir, Cristina Rotaru-Radu și Ștefan Pistol a admis apelul Direcției Naționale Anticorupție și a majorat pedepsele celor patru inculpați din dosarul "Microsoft, scrie News.ro.

Judecătorii l-au condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan la șase ani de închisoare cu executare, pedeapsă majorată cu trei ani față de cea dispusă în 24 martie, la judecarea în fond a cauzei.

Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, cu un an mai mult decât dispusese instanța de fond.

Și pedeapsa lui Dorin Cocoș a fost majorată în apel, de la doi ani la doi ani și patru luni de închisoare cu executare.

În cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanța a dispus majorarea pedepsei de la un an și șase luni de închisoare cu suspendare la doi ani și patru luni cu executare.

Instanța a admis cererea DNA și în ce privește confiscarea sumelor stabilite ca prejudicii în cazul lui Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae. Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Dorin Cocoș a sumei de nouă milioane de euro. La judecarea în fond, instanța dispusese ca de la Cocoș să fie confiscată suma de 3,7 milioane de euro.

De la Dumitru Nicolae urmează să fie confiscată, conform deciziei de luni, suma de aproximativ două milioane de dolari și un million de euro. Instanța de fond dispusese ca de la Nicolae Dumitru să fie confiscate suma de un milion de euro, cu aproape șase milioane de euro mai puțin decât ceruseră procurorii DNA.

CNADNR a început procedurile pentru drumul expres dintre A3 și aeroportul Otopeni CITEȘTE ȘI CNADNR a început procedurile pentru drumul expres dintre A3 și aeroportul Otopeni

Cei cinci judecători din complet au menținut celelalte dispoziții ale instanței de fond, astfel că de la Gheorghe Ștefan va fi confiscată suma de 3,9 milioane de euro, iar de la Gabriel Sandu, 2,2 milioane de euro.

Judecarea dosarului "Microsoft" a început în 24 martie 2015 și s-a încheiat luni 3 octombrie 2016, fiind vizat modul în care au fost atribuite licențe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Dorin Cocoș a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.  

viewscnt
Afla mai multe despre
dosarul microsoft
gheorghe stefan
gabriel sandu
nicolae dumitru
dorin cocos