Reprezentanții instituțiilor UE au decis viitoarele tarife de roaming

Reprezentanții instituțiilor UE au decis viitoarele tarife de roaming
scris 1 feb 2017

Reprezentanții Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei Europene au ajuns în noaptea de marți spre miercuri la un acord referitor la reglementarea piețelor de roaming angro, ca ultim pas pentru eliminarea tarifelor de roaming din iunie 2017, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Negociatorii au convenit un tarif maxim de 3,2 cenți pe minut pentru apelurile de voce, și de 1 cent pentru un SMS, din 15 iunie 2017, scrie News.ro.

Totodată, tarifele maxime pentru date vor fi reduse treptat, pe parcursul a cinci ani, de la 7,7 euro pe GB în 15 iunie 2017 la 6 euro pe GB din 1 ianuarie 2018, de 4,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2019, de 3,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2020, 3 euro pe GB din 1 ianuarie 2021 și de 2,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2022.

”Aceasta a fost ultima piesă a puzzle-ului. Din 15 iunie, europenii vor putea călători în UE fără costuri de roaming. Ne-am asigurat, de asemenea, că operatorii vor putea continua să fie competitivi pentru a furniza cele mai atractive oferte pe piețele interne. Astăzi ne îndeplinim promisiunea”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene pentru Piața Unică Digitală, Andrus Ansip.

Acordul însemnă că, atunci când călătoresc în UE, consumatorii vor putea să efectueze apeluri, să trimită SMS-uri sau să navigheze pe Internet de pe dispozitive mobile la același prețuri ca în țările de origine.

În plus, utilizatorii vor beneficia de abonamentele obișnuite atunci când călătoresc periodic în străinătate. Dacă aceștia vor depăși limitele stabilite în contracte atunci când sunt în roaming, costurile suplimentare nu vor fi mai mari decât limitele convenite miercuri.

Facebook lansează Delegated Recovery, serviciul prin care vrea să preia rolul email-ului în profilul online al utilizatorilor CITEȘTE ȘI Facebook lansează Delegated Recovery, serviciul prin care vrea să preia rolul email-ului în profilul online al utilizatorilor

Comisia Europeană va efectua o evaluare a pieței angro până la sfârșitul lui 2019 și va oferi o analiză intermediară până la 15 decembrie 2019.

Parlamentul European și Consiliul trebuie să aprobe acordul convenit miercuri, iar noile prețuri vor intra în vigoare pe 15 iunie 2017.

Timp de 10 ani Comisia Europeană a lucrat la reducerea și în cele din urmă eliminarea supratarifelor impuse de operatorii de telecomunicații clienților în timpul călătoriilor acestora în străinătate.

Începând din 2007, prețurile de roaming au scăzut cu peste 90%, ultima oară în aprilie 2016, la 5 cenți pe minut în cazul apelurilor de voce, 2 cenți pentru un SMS și 5 cenți pentru 1 MB de date peste tarifele naționale.

În 2015 și în baza unei propuneri a Comisiei Europene, Parlamentul European și Consiliul au convenit eliminarea tarifelor de roamning pentru persoanele care călătoresc periodic în UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
roaming