România a autorizat compania chineză Lenovo să participe la rețeaua 5G

România a autorizat compania chineză Lenovo să participe la rețeaua 5G
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2023

Guvernul a autorizat compania chineză Lenovo să participe la rețeaua 5G.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Decizia de a permite companiei chineze a fost dată în condițiile în care România are din 2021 o lege special creată pentru a ține la distanță companiile chineze, din cauza suspiciunilor majore privind implicarea statului comunist chinez în activități de spionaj tehnologic, arată G4Media.ro.

Atos, prezent și în România, a semnat vânzarea diviziei Tech Foundations către miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care deține Europa FM CITEȘTE ȘI Atos, prezent și în România, a semnat vânzarea diviziei Tech Foundations către miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care deține Europa FM

Decizia a fost semnată de premierul Marcel Ciolacu și se bazează pe un aviz conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), organism condus de președintele Klaus Iohannis.

Lenovo este o companie chineză cu sediul în Beijing și unul dintre marii producători de hardware din lume.

Iohannis a promulgat în 2021 Legea privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G.

Legea prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al CSAT.

Legea conferă ultimul cuvânt Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în ceea ce privește autorizarea proiectelor și exclude practic compania chineză Huawei de la operațiunile de realizare a echipamentelor.

Pentru a putea participa la construirea rețelelor de telecomunicații 5G în România, o companie trebuie să îndeplinească mai multe condiții: a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent; b) are o structură transparentă a acționariatului; c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică; d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Fotografia bilanțului BVB înainte de listarea Hidroelectrica: profit net cu aproape 60% mai mic la S1 CITEȘTE ȘI Fotografia bilanțului BVB înainte de listarea Hidroelectrica: profit net cu aproape 60% mai mic la S1

Legea arată că avizul conform al CSAT „se emite inclusiv prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și parteneriatelor strategice bilaterale” – trimitere la parteneriatul strategic cu SUA, care au adoptat o poziție extrem de critică la adresa Chinei în general și a companiei Huawei în particular.

CSAT este o instituție condusă de președintele României, din care fac parte mai mulți miniștri și șefi de servicii secrete. Deciziile în CSAT se iau cu unanimitate. Președintele Iohannis a spus în repetate rânduri că își dorește ca România să realizeze rețeaua 5G cu parteneri din statele membre NATO.

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
lenovo