Siveco pierde la prima instanță contestația unei amenzi a Consiliului Concurenței pentru trucarea unei licitații

Siveco pierde la prima instanță contestația unei amenzi a Consiliului Concurenței pentru trucarea unei licitații
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 10 iul 2018

Curtea de Apel București a respins contestația Siveco Romania împotriva unei amenzi a Consiliului Concurenței din iulie 2017, sancțiune motivată de trucarea, alături de Intrarom, a unei proceduri de achiziție publică organizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în 2008, pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"Respinge acțiunea ca neîntemeiată. Cu drept de a formula recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cale de atac care se va depune la Curtea de Apel București. Pronunțată vineri, 06.07.2018 prin punerea soluției la dsipoziția părților prin mijlocirea grefei instanței", se arată pe portalul instanței.

Amenda a fost prilej de dispută pentru noul contract APIA, cu reclamații care au ajuns la ANI și despre care Profit.ro a relatat AICI.

Intrarom a fost amendată cu 2.125.796,48 lei, iar Siveco România, cu 5.883.899,07 lei, potrivit informațiilor date publicității în iulie 2017 de Consiliul Concurenței.

Strategie: Brico Depôt deschide în România spații experimentale de tip pop-up store. În primăvară, Kingfisher i-a majorat puternic capitalul și a asigurat colaborarea cu Praktiker CITEȘTE ȘI Strategie: Brico Depôt deschide în România spații experimentale de tip pop-up store. În primăvară, Kingfisher i-a majorat puternic capitalul și a asigurat colaborarea cu Praktiker

Valoarea estimată a acordului-cadru a fost de 12 milioane de euro, fără TVA.

Investigația Concurenței a fost declanșată pe baza unor informații furnizate de Curtea de Conturi.

“În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a obținut dovezi privind înțelegerea dintre cele două companii, respectiv Intrarom să participe doar formal pentru a asigura numărul de participanți la licitație, fără însă a concura în mod real cu Siveco România”, se arăta într-un comunicat din 27 iulie.

Confirmare după 5 luni: Bogdan Zamfirescu a plecat de la Allianz la Asirom. La momentul știrii Profit.ro, Zamfirescu ținea să îi fie prezentate precizări oficiale: Sunt siderat, e fals, nu am avut și nu am nicio discuție cu Asirom, rog clarificare... CITEȘTE ȘI Confirmare după 5 luni: Bogdan Zamfirescu a plecat de la Allianz la Asirom. La momentul știrii Profit.ro, Zamfirescu ținea să îi fie prezentate precizări oficiale: Sunt siderat, e fals, nu am avut și nu am nicio discuție cu Asirom, rog clarificare...

În cadrul procedurilor de achiziție publică, scopul fiecărei companii trebuie să fie acela de a câștiga în condiții normale de concurență, consumatorul final beneficiind, astfel, de produse și servicii calitative la prețuri cât mai avantajoase.

În ceea ce privește celelalte două companii participante la licitație, IBM România și Teamnet International, investigația nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind încălcarea Legii Concurenței care să justifice impunerea de măsuri sau sancțiuni de către Consiliul Concurenței.

În luna mai 2017, Profit.ro a anunțat că subsidiara locală a gigantului american IBM, unul dintre cei mai mari furnizori globali de software și servicii IT, a obținut în instanță accesul la un dosar de achiziție al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pe care instituția l-a atribuit Siveco România în decembrie 2008 prin negociere accelerată pentru 12 milioane de euro, fără TVA.

BNR a vândut încă 1 miliard de euro din rezervă pentru a ține cursul CITEȘTE ȘI BNR a vândut încă 1 miliard de euro din rezervă pentru a ține cursul

Siveco Romania și-a început activitatea în 1992 și este unul dintre cei mai mari producători locali de software și integratori IT.

Compania a consemnat anul trecut venituri totale de 36 milioane de euro, în scădere cu 23% față de în 2016, în condițiile în care nivelul investițiilor în IT, atât în domeniul public, cât și în cel privat, a scăzut foarte mult.

Acționarii companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) - 62,3801%, Alexandru Rădășanu - 27,6952%, Florin Ilia - 5,1098% și alți 36 de acționari români, angajați ai Siveco Romania.

În cazul contestației Intrarom, instanța nu s-a pronunțat.

viewscnt
Afla mai multe despre
siveco
instanta
consiliul concurentei
amenda
contestatie