Spotify a eliminat zeci de mii de melodii create de AI

Spotify a eliminat zeci de mii de melodii create de AI
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 10 mai 2023

Un mare număr de cântece generate cu ajutorul AI-ului au fost scoase de pe Spotify, dar nu din cauza modului în care au fost create, ci pentru că erau folosiți boți pentru umflarea cifrelor de audiență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Spotify a anunțat că a eliminat din cadrul platformei sale de streaming mai multe zeci de mii de melodii, care nu erau create de un artist, ci generate artificial cu ajutorul inteligenței umane.

Melodiile aparțineau companiei de AI Boomy, iar plângerea a venit din partea Universal Music, care a susținut că detectat „activitate suspicioasă” în jurul melodiilor respective.

FOTO Detalii despre Pixel Tablet, scăpate online înainte de lansare CITEȘTE ȘI FOTO Detalii despre Pixel Tablet, scăpate online înainte de lansare

Spotify a verificat situația și a ajuns la concluzia că datele de audiență ale acestor melodii au fost umflate cu ajutorul boților. Cu alte cuvinte, numărul de audiții era mai mare decât cel real.

Motivul manipulării datelor de audiență este simplu - Spotify plătește deținătorii drepturilor în funcție de numărul de audiții înregistrat de fiecare cântec în parte.

După progresele făcute în ultimii ani, inteligența artificială a devenit motiv de discordie și în industria muzicală, existând deja un precedent care a speriat casele de producție.

Luna trecută, pe platformele de streaming a apărut și s-a viralizat rapid o melodie generată de AI, care avea vocile lui Drake și The Weeknd. Tot la cererea Universal Music, care reprezintă ambii artiști, melodia a fost scoasă atât de pe Spotify, cât și de pe Apple Music.

viewscnt
Afla mai multe despre
spotify
muzica
ai
inteligenta artificiala
boti