Studiu Google: Amenințările online ce provoacă îngrijorarea românilor și soluții

Studiu Google: Amenințările online ce provoacă îngrijorarea românilor și soluții
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2019

Google atrage atenția asupra securității online, arătând care sunt temerile românilor pe internet și câteva metode simple pe care oricine le poate aplica pentru a-și proteja existența online.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele mai mari îngrijorări ale oamenilor vizează compromiterea datele de acces și personale (parole, informații financiare etc) și malware-ul. În opinia românilor, informațiile financiare sunt cele mai sensibile.

Potrivit unui studiu realizat în 2019 de YouGov pentru Google, 49% dintre români sunt interesați în primul rând de protecția datelor datele financiare, precum acces la internet banking sau datele cardurilor. Pe locul secund, cu 19%, vin informațiile personale (adresă, CNP, etc), iar pe al treilea loc momentele personale, precum fotografii, cu 9%. Studiul derulat de YouGov este unul reprezentativ și s-a derulat online în perioada 27 decembrie 2018 - 7 ianuarie 2019, pe un eșantion de 1009 persoane adulte din România.

Ikea schimbă din nou strategia: se pregătește să închirieze mobilă CITEȘTE ȘI Ikea schimbă din nou strategia: se pregătește să închirieze mobilă

Cele mai frecvente moduri prin care datele de acces sunt compromise sunt phishingul sau compromiterea parolelor. Potrivit studiului YouGov, 37% dintre români declară că au fost ținta unui atac de tip phishing, prin care cineva a încercat să acceseze datele personale, inclusiv parole și date bancare, prin metode înșelătoare, pretinzând a fi o sursă legitimă.

A doua cea mai frecventă amenințare cu care s-au confruntat românii este malware-ul. 28% dintre participanții la studiu au spus că li s-a infectat computerul cu un virus sau software, ceea ce a dus la manipularea, furtul sau ștergerea datelor cu caracter personal. Un sfert dintre români (24%) reclamă că cineva le-a accesat în mod neautorizat conturile din rețelele de socializare/sau de e-mail.

Soluția Google de protejare împotriva acestor atacuri:

● Autentificarea în doi pași, care combină ceva ce știi (parola) cu ceva ce deții (un dispozitiv de securizare sau un cod). Chiar dacă cineva află parola, nu va avea informațiile de la pasul doi
● Cei care caută o protecție online mai sofisticată au la dispoziție Programul avansat de protecție de la Google. Acesta merge dincolo de soluția autentificării în doi pași: solicită utilizarea unui dispozitiv de securitate pentru autentificare și adaugă un pas suplimentar în procesul de recuperare a contului, pentru a bloca tentativele de acces fraudulos.
● Setările și sfaturile Google pentru securitatea online sunt personalizate pe nevoile utilizatorului. De exemplu, soluția de verificare a securității de la Google (Google Security Checkup) oferă sfaturi personalizate specifice riscurilor și amenințărilor care vizează fiecare utilizator.

Un sfert dintre români nu-și verifică setările de securitate

Care sunt obiceiurile românilor pentru reducerea riscurilor online? Un sfert dintre ei (26%) spun că folosesc cel puțin odată pe lună un instrument de verificare a setărilor de securitate, precum Google Security Checkup. De cealaltă parte, un alt sfert spun că nu au făcut niciodată acest lucru sau fac aceste verificări doar odată la 6 luni (16%). În ceea ce privește actualizarea parolelor online, cei mai mulți dintre români (25%) spun că fac acest lucru mai rar decât odată la 6 luni. Puțini nu au făcut lucrul acesta niciodată (9%), în timp ce 19% își actualizează parolele la 2-3 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
amenintari online