Studiu: Internauții știu că metodele de comunicare online nu sunt sigure, dar tot le folosesc pentru subiecte personale

Studiu: Internauții știu că metodele de comunicare online nu sunt sigure, dar tot le folosesc pentru subiecte personale
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2016

Cei mai mulți utilizatori de internet consideră canalele de comunicare online nesigure și, totuși, le folosesc cu regularitate, inclusiv pentru a discuta subiecte personale, potrivit unui sondaj realizat de furnizorul de soluții IT Kaspersky Lab și compania de cercetare B2B International.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aplicațiile de mesagerie pentru photo-sharing sunt cel mai puțin sigur instrument de comunicare online, arată studiul citat. ”70% dintre respondenți le consideră nesigure. Totodată, peste 60% dintre cei intervievați nu au încredere nici în serviciile de mesagerie instant pentru dispozitive mobile, inclusiv cele ale rețelelor de socializare,  în apelurile voce prin sistemele de mesagerie instant sau în serviciile de mesagerie video”, se arată într-un comunicat remis presei, scrie News.ro.

Totodată, respondenții au menționat mesageria pe rețelele de socializare (37%), mesageria pe dispozitive mobile (25%) și apelurile voce pe Internet (15%) în topul cele mai folosite instrumente de comunicare online. ”Bărbații folosesc apelurile voce pe internet mai frecvent decât femeile (17% vs. 14%), în timp ce femeile folosesc rețelele de socializare mai frecvent (41% vs. 35%)”, potrivit acelorași date.

Utilizatorii de internet au recunoscut că aceste instrumente de comunicare nu sunt folosite doar acasă, ci și în locuri publice, la birou și în timpul călătoriilor.

Whatsapp oferă o metodă nouă și foarte sigură de criptare a mesajelor trimise, care face imposibilă interceptarea lor CITEȘTE ȘI Whatsapp oferă o metodă nouă și foarte sigură de criptare a mesajelor trimise, care face imposibilă interceptarea lor

În plus, 17% dintre cei chestionați au spus că au distribuit fotografii sau videoclipuri cu un conținut “delicat” prin intermediul mijloacelor de comunicare electronică, cel puțin o dată. Această situație este mai frecventă în rândul bărbaților (21%) decât al femeilor (13%), se arată în raport.

Cu cât este mai tânăr utilizatorul, cu atât mai frecvent trimite fișiere personale pe Internet – cei mai mulți dintre respondenții (23%) care au spus că au procedat astfel făceau parte din categoria de vârste sub 24 de ani.

Doar 28% dintre utilizatori au spus că nu discută probleme personale online.

“Nu spunem că oamenii ar trebui să nu mai folosească serviciile de mesagerie online, dar este nevoie de precauție atunci când trimit informații prin intermediul Internetului. De exemplu, utilizatorii nu ar trebui să discute subiecte confidențiale pe pagini web, pentru că Internetul își amintește tot. Nici nu ar trebui să se conecteze la canale de comunicare care se știe că sunt nesigure, cum ar fi rețelele Wi-Fi publice, pentru că informațiile pot fi interceptate”, a declarat directorul de marketing în cadrul Kaspersky Lab., Peter Aleshkin.

viewscnt
Afla mai multe despre
comunicare online
mesagerie
siguranta date
studiu kaspersky lab