SUA aduc noi acuzații împotriva Huawei. Gigantul asiatic, acuzat de extorsiune, furt și încălcarea sancțiunilor în Iran și Coreea de Nord

SUA aduc noi acuzații împotriva Huawei. Gigantul asiatic, acuzat de extorsiune, furt și încălcarea sancțiunilor în Iran și Coreea de Nord
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 feb 2020

Departamentul american de Justiție a formulat noi acuzații penale împotriva gigantului chinez din tehnologie Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, potrivit cărora compania ar fi orchestrat o schemă îndrăzneață pentru a fura secrete comerciale de la concurență în SUA.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Noul rechizitoriu prezentat de procurorii federali din Brooklyn susține, de asemenea, că Huawei ar fi furnizat Iranului echipamente electronice de supraveghere, care au permis monitorizarea protestatarilor în timpul manifestațiilor anti-guvernamentale de la Teheran din 2009, precum și că ar fi încercat să ascundă mai multe afaceri derulate în Coreea de Nord, în pofida sancțiunilor economice internaționale împotriva țării, scrie MarketWatch. 

În noul document, care înlocuiește rechizitoriul dezvăluit la începutul anului trecut, procurorii americani acuză Huawei de conspirație și de încălcarea unei legi privind extorsiunea, utilizată, în principal, pentru combaterea criminalității organizate.

Oficial american: Washingtonul ar trebui să preia controlul asupra Nokia/Ericsson pentru a face față Huawei CITEȘTE ȘI Oficial american: Washingtonul ar trebui să preia controlul asupra Nokia/Ericsson pentru a face față Huawei

Huawei a negat acuzațiile, despre care susține că nu au merit.

Rechizitoriul este “parte a unei încercări de a deteriora irevocabil reputația Huawei și activitatea sa din motive legate de concurență”, a declarat Huawei într-un comunicat, potrivit Reuters.

Compania a calificat acuzațiile de extorsiune drept o încercare a procurorilor de a da o nouă formă “unor alegații vechi de aproape 20 de ani”.

Noile acuzații survin în contextul în care administrația președintelui Donald Trump a avertizat în mod repetat cu privire la presupuse riscuri de securitate din partea Huawei și a făcut un lobby agresiv pentru ca aliații externi să excludă echipamentele companiei din rețelele 5G.

Potrivit rechizitoriului publicat joi, Huawei ar fi recrutat angajați de la firme rivale cu scopul de a fura proprietate intelectuală. Compania ar fi oferit, de asemenea, stimulente financiare angajaților proprii, aceștia primind bonusuri pentru informații considerate valoroase.

Procurorii acuză Huawei că ar fi furat, printre altele, tehnologie de testare a roboților și manuale de utilizare pentru routere de internet de la șase companii americane, ale căror nume nu au fost dezvăluite. Gigantul asiatic ar fi realizat astfel economii în ceea ce privește costurile cu cercetarea și dezvoltarea de tehnologie.

Bruxelles: Statele UE pot interzice accesul companiilor care prezintă riscuri de securitate la rețelele 5G CITEȘTE ȘI Bruxelles: Statele UE pot interzice accesul companiilor care prezintă riscuri de securitate la rețelele 5G

Conform rechizitoriului, în mai 2013, un inginer Huawei ar fi scos un braț de robot dintr-un laborator al unei companii rivale cu sediul la Washington, pe care l-ar fi ascuns într-o geantă de laptop. Angajatul în cauză ar fi trimis apoi fotografii și măsurători ale brațului colegilor de la Huawei prin e-mail, după care ar fi returnat obiectul companiei americane, care între timp descoperise furtul. 

Într-un alt episod detaliat de procurori, în 2004, un angajat Huawei ar fi fost surprins, la un târg IT organizat în Chigaco, în timp ce fotografia circuitele din interiorul unui dispozitiv de rețea expus la un stand al unei companii rivale. Angajatul purta un ecuson cu mențiunea “Weihua”, o anagramă de la Huawei.

Procurorii susțin, de asemenea, că Huawei ar fi depus eforturi pentru a-și ascunde afacerile derulate în Iran și Coreea de Nord, inclusiv prin folosirea numelor de cod în cazul ambelor țări în documentele interne.  

Separat, procurorii federali din Seattle au deschis, joi, un dosar de furt împotriva companiei. Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei și directoarea financiară a companiei, este acuzată că ar fi făcut declarații false către bănci în legătură cu relațiile dintre Huawei și filiala sa din Iran. Meng a fost arestată în Canada în decembrie 2018, iar SUA au cerut extrădarea ei.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
sua
acuzatii furt
conspiratie
extorsiune
procurori
nou rechizitoriu
alegatii
retele 5g