Compromis - Marea Britanie își dă acordul ca Huawei să joace un rol limitat la dezvoltarea rețelor 5G

Compromis - Marea Britanie își dă acordul ca Huawei să joace un rol limitat la dezvoltarea rețelor 5G
scris 28 ian 2020

Huawei va putea participa la dezvoltarea rețelelor 5G din Marea Britanie, însă într-o capacitate limitată, a anunțat guvernul britanic marți. Decizia reprezintă un compromis între solicitarea SUA de a interzice complet utilizarea echipamentelor companiei chineze și permiterea accesului neîngrădit al Huawei la infrastructura 5G.

Vânzătorii de echipamente de telecomunicații care prezintă un risc ridicat la adresa securității naționale nu vor avea acces la părțile centrale ale infrastructurii 5G, dar vor putea furniza alte tipuri de echipamente necesare implementării noii tehnologii, precum antene și stații de bază, în limita unui grad de acoperire de 35%, potrivit unui comunicat al guvernului din Regat, citat de Bloomberg.

Autoritățile americane au insistat ca Marea Britanie să interzică complet accesul Huawei la dezvoltarea rețelelor 5G, cu argumentul că echipamentele companiei ar putea fi folosite de guvernul de la Beijing în scopuri de spionaj.

Șeful Orange este împotriva excluderii Huawei din rețelele 5G din Europa CITEȘTE ȘI Șeful Orange este împotriva excluderii Huawei din rețelele 5G din Europa

Huawei Technologies, cel mai mare producător de echipamente pentru industria telecomunicațiilor, a fost inclus, anul trecut, de SUA pe o listă neagră a entităților care nu pot face afaceri cu companii americane fără acordul guvernului. Washingtonul a interzis companiilor americane să folosească unele echipamente Huawei și și-a îndemnat partenerii externi să facă același lucru.

Reprezentanții Huawei au respins în repetate rânduri acuzațiile privind slaba securitate a echipamentelor sale în fața unor eventuale accesări în scopuri de spionaj, spunând că acestea nu sunt mai puțin sigure comparativ cu echipamentele altor producători.

În replică la decizia anunțată astăzi, vicepreședintele Huawei, Victor Zhang, a declarat că este mulțumit de asigurările din partea guvernului cu privire la participarea companiei la dezvoltarea rețelelor 5G.

“Huawei primește încă o dată o asigurare pe fondul acordului dat de către guvernul Marii Britanii, care ne arată că putem continua să lucrăm alături de clienții noștri pentru a atinge obiectivele legate de implementarea tehnologiilor 5G. Decizia ce are la bază dovezi solide se va transpune în apariția unor infrastructuri de telecomunicații care vor fi mai avansate, mai sigure și mai eficiente economic, ideală pentru viitor. Aceasta va oferi Regatului Unit acces la tehnologie de vârf și va asigura existența unei piețe competitive”, a precizat Zhang.

Confederația Industriei Britanice (CBI), principalul grup de lobby al oamenilor de afaceri din țară, a salutat, la rândul său, “compromisul rezonabil” la care a ajuns guvernul, considerând că decizia va permite Marii Britanii accesul la tehnologiile de vârf furnizate de Huawei, fără ca securitatea rețelelor de telecomunicații să fie afectată.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
marea britanie
retele 5g
tehnologie 5g
echipamente telecomunicatii
securitate retele
acuzatii spionaj