Sub Trump, giganții din domeniul tehnologiei adoptă viziunea "America pe primul loc"

IT&C   
Sub Trump, giganții din domeniul tehnologiei adoptă viziunea "America pe primul loc"

Giganții americani din domeniul tehnologiei manifestă din ce în ce mai mult fervoare patriotică pentru a-l mulțumi pe Donald Trump, un exercițiu diplomatic riscant pentru companiile cu o prezență globală, potrivit AFP.

În fruntea acestei mișcări se află Meta, OpenAI și, mai previzibil, Palantir, compania de apărare a inteligenței artificiale (AI) fondată de Peter Thiel, miliardarul conservator care a jucat un rol major în virajul ŕ dreapta al Silicon Valley.

Urmărește-ne și pe Google News
Databricks, co-fondat de români, semnează o tranzacție gigant CITEȘTE ȘI Databricks, co-fondat de români, semnează o tranzacție gigant

Dar apelurile lor la apărarea națiunii, adesea însoțite de avertismente împotriva Chinei comuniste sau a Europei de reglementare, suscită îngrijorări cu privire la potențiala alienare a partenerilor lor comerciali din străinătate, scrie News.ro.

Donald Trump și vicepreședintele său JD Vance își promovează agenda naționalistă "America First", pe care multe companii americane nu au de ales decât să o sprijine.

Ei denigrează în mod regulat aliații apropiați în acest proces, dar nu și puterile din Orientul Mijlociu, precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care investesc miliarde în proiecte americane de IA.

Poate cel mai surprinzător punct de adunare pentru excepționalismul american este cel al creatorului ChatGPT, OpenAI.

Compania face acum lobby activ pentru ca tehnologiile americane să devină baza globală a inteligenței artificiale generative. Aceasta și-a ajustat principiile pentru a permite contracte în domeniul apărării și ajută la dezvoltarea AI pentru Pentagon în parteneriat cu producătorul de drone Anduril, o altă companie legată de Peter Thiel.

"Nici eu nu vreau să trăiesc în Europa", a declarat săptămâna trecută Sam Altman, șeful OpenAI, în fața comisiei senatoriale privind dominația SUA în domeniul inteligenței artificiale.

"America trebuie să câștige"

"Cred că America este o țară incredibilă, pur și simplu unică", a adăugat el. "Nu este doar locul unde are loc revoluția IA, ci și locul unde se vor întâmpla toate revoluțiile următoare".

Meta (Facebook, Instagram), a avut un avans în ceea ce privește naționalismul american. Fondatorul său Mark Zuckerberg nu a ezitat niciodată să critice China și aplicația rivală TikTok, pe care a acuzat-o de cenzurarea conținutului.

Profit net drastic redus la KFC CITEȘTE ȘI Profit net drastic redus la KFC

Dar grupul californian a făcut tot posibilul sub Trump, cu un nou membru al conducerii, un lobbyist republican proeminent care critică în mod regulat reglementările europene și aliniază pozițiile Meta la viziunile conservatoare.

Cel mai vocal susținător rămâne însă Palantir. Tehnologia ”este mai mult o meserie sau o formă de artă decât o știință. Iar toți artiștii sunt în America", a declarat Alex Karp, șeful Palantir, la o conferință pe teme de tehnologie la Washington.

Liderii Palantir sunt convinși că acest obiectiv poate fi atins doar printr-o dominație militară și tehnologică copleșitoare a Statelor Unite, garantând astfel pacea mondială.

"Inteligența artificială este înfricoșătoare (și) poate fi ęutilizată greșit ŕ de marile puteri, ęde aceea America trebuie să câștige”, a asigurat Karp.

Naționalismul lui Donald Trump împinge companiile să adopte poziții patriotice pe care Silicon Valley le-a evitat în mod tradițional, dar acest lucru "poate crea fricțiuni în străinătate, în special în Europa, unde preocupările privind suveranitatea, localizarea datelor și dependența tehnologică sunt în creștere", a comentat Sarah Kreps, director al Tech Policy Institute de la Universitatea Cornell.

"Este o funie diplomatică", a explicat ea. Atunci când retorica politică devine prea polarizantă (...) se riscă subminarea" atractivității companiilor americane în străinătate.

Microsoft a adoptat o abordare mai ponderată. Acest veteran IT, la fel ca rivalii săi Google și Amazon Web Services, își vinde serviciile atât guvernului american, cât și în străinătate.

Cum faci postările vechi private pe Facebook CITEȘTE ȘI Cum faci postările vechi private pe Facebook

"Trebuie să ne amintim că doar 4,5% din populația lumii trăiește în Statele Unite", a declarat Brad Smith, președintele grupului, în fața comisiei męme a Senatului, unde Sam Altman a pledat pentru dominația SUA în domeniul IA.

Activitățile Microsoft, ca și cele ale concurenților săi, depind de acordurile care autorizează fluxurile transatlantice de date, care sunt în mod regulat contestate în instanțele UE.

Profesorul Susan Ariel Aaronson de la Universitatea George Washington avertizează că aceste acorduri sunt precare. "IA americană nu poate avea succes dacă nu se are încredere în ea", a subliniat ea. Și cum putem construi încrederea? Prin a nu deveni perturbatorul lumii".

viewscnt
Afla mai multe despre
tehnologie
trump. sua