Tehnologia și comunicațiile dau 6% din PIB-ul României

Tehnologia și comunicațiile dau 6% din PIB-ul României
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 28 mar 2016

În 2015, sectorul Tehnologia informației și comunicațiilor a depășit 6% contribuție în Produsul Intern Brut al României, a declarat Valerica Dragomir, Director Executiv ANIS, în cadrul evenimentului WeLoveDigital. forum organizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Cifra de afaceri a industriei românești de software și servicii pe 2015 a fost de 2,74 miliarde euro, cu 14% mai mult decât anul anterior. Pentru următorii 3 ani, creșterea prognozată este de 11%.

Cu 140.000 de specialiști, România a avut în 2015 cea mai mare populație de lucrători în IT&C din Europa Centrală și de Est. Anual, din instutițiile de învățământ românești termină o facultate cu profil tehnic peste 7.000 de absolvenți și, cu toate astea, pentru angajatorii din industrie recrutarea acoperă doar 40% din necesar.

Deși ne lăudăm cu viteza conexiunilor la internet, nu la fel de bine stăm la gradul de penetrare. 32% dintre români nu au intrat niciodată pe Internet, în timp ce media europeană este de 16%.

În ceea ce privește activitățile online, pe primul loc în topul preferințelor românilor este... statul pe Facebook. 78% dintre românii care au acces la internet fac acest lucru, spre deosebire de doar 63%, cât este media în Uniunea Europeană. Pe locul doi este cititul știrilor, dar cei mai mulți dintre noi tot pe Facebook intră pentru asta.

Tehnologia și comunicațiile dau 6% din PIB-ul României

În schimb, stăm mult mai prost decât ceilalți europeni la capitolele online care țin de bani: Banking și Shopping. Doar 18% dintre români fac cumpărături online (media erupeană este de 65%) și numai 10% folosesc servicii de internet banking (57% în Europa).

Datele citate de către Asociația patronală a industrei de software și servicii din România au fost făcute publice de Comisia Europeană studiul intitulat Digital Scoreboard 2016.

WeLoveDigital Forum este un eveniment organizat de profit.ro cu sprijinul: Telekom Romania, Prometheus Programmatic si Philip Morris International Romania.

viewscnt
Afla mai multe despre
studiu
anis
tehnologie
comunicatii
internet