Dintr-o opțiune ce putea fi activată de cei care chiar erau preocupați de securitatea conturilor personale, autentificarea în doi pași devine într-un criteriu esențial de securitate, activ pe toate conturile Google.
Gigantul american, Google, a anunțat că va activa funcția 2FA (Two Factor Authentication) pe toate conturile utilizatorilor săi, după ce acestea vor fi configurate și verificate în acest sens.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Doar o funcție opțională până acum, 2FA reprezintă un pas suplimentar pentru securizarea conturilor online. După ce introduce numele de utilizator și parola când încearcă să se autentifice, sistemul 2FA trimite utilizatorului pe telefon un cod temporar, pe care acesta trebuie să-l completeze pentru verificarea identității.
În acest sistem, verificarea identității se face prin intermediul telefonului personal, presupunându-se că un hacker ce a aflat numele de utilizator și parola unui cont nu a reușit să fure sau să spargă și telefonul acestuia, pentru a intercepta codurile de verificare.
Înainte să-și treacă toate miliardele de utilizatori pe 2FA, Google va iniția un proces de verificare a acestora. Activarea 2FA se va face abia după ce utilizatorii își vor confirma identitatea în urma unei notificări primite pe telefon.
După activare, utilizatorii serviciilor Google vor primi codul de verificare prin SMS sau o aplicație specială. Aplicațiile de autentificare, precum Authy, reprezintă varianta mai sigură, întrucât SMS-ul este o funcție mai vulnerabilă.
Cea mai sigură formă de folosire a funcției 2FA, rămâne autentificatorul fizic - un mic device ce poate fi purtat la chei. Codurile generate de un autentificator fizic nu depind de o conexiune wireless, care să fie susceptibilă de interceptare.