UE înființează o societate mixtă cu un buget de 1 miliard de euro pentru investiții în supercalculatoare, și România va contribui cu bani

UE înființează o societate mixtă cu un buget de 1 miliard de euro pentru investiții în supercalculatoare, și România va contribui cu bani

Supercalculatorul IBM Blue Gene. Foto: Wikimedia Commons

scris 1 oct 2018

Consiliul UE a aprobat înființarea unei societăți mixte cu un capital de 1 miliard de euro pentru investiții în calculul de înaltă performanță, jumătate din sumă urmând să fie asigurată de statele participante la proiect, printre care și România.

Denumită EuroHPC, întreprinderea comună va pune în comun resursele a 25 de țări europene, va construi o infrastructură de supercalcul și de date și va sprijini cercetarea și inovarea în domeniu.

EuroHPC va fi înființată în luna noiembrie și va rămâne operațională până la finele anului 2026. Societatea va dispune de un buget de 1 miliard de euro, jumătate provenind din bugetul UE, iar cealaltă jumătate va fi din bugetul statelor membre participante.

O problemă de securitate în ecosistemul Apple permite accesarea rețelelor corporate CITEȘTE ȘI O problemă de securitate în ecosistemul Apple permite accesarea rețelelor corporate

Mai mulți parteneri privați vor furniza resurse suplimentare în valoare de peste 400 de milioane de euro.

Fondurile vor fi folosite pentru achiziția și instalarea în UE a două supercalculatoare cotate printre primele 5 din lume și a cel puțin alte două computere care în prezent s-ar număra printre primele 25 din lume.

“Aceste mașini vor fi interconectate cu supercalculatoarele naționale existente și vor fi puse la dispoziția utilizatorilor publici și privați din toată Europa, putând fi utilizate în peste 800 de domenii de aplicare științifică și industrială”, potrivit Comisiei, care notează că UE consumă peste 33% din resursele globale de calcul de înaltă performanță, însă furnizează doar 5% din aceste resurse.

EuroHPC își va începe activitatea în următoarele săptămâni, după numirea Consiliului de Administrație și a Consiliului științific consultativ, din care vor face parte reprezentanți ai Comisiei, ai țărilor europene și ai partenerilor privați.

Până în prezent, 25 de țări UE s-au angajat să participe la proiect: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Țările de Jos și Ungaria.

Pe termen lung, Comisia intenționează să investească 2,7 miliarde de euro în EuroHPC, cu scopul de a consolida supercalculul și procesarea datelor în Europa.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
eurohpc
supercalculatoare
supercalcul
societate mixta
investitii