Un consultant Meta a demisionat pentru că Instagram nu elimină conținutul dăunător vieții

Un consultant Meta a demisionat pentru că Instagram nu elimină conținutul dăunător vieții
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2024

Un psiholoagă care sfătuia Meta cu privire la prevenirea sinuciderii și autovătămării a renunțat la rolul său, acuzând gigantul tehnologic că ”închide ochii” la conținutul dăunător de pe Instagram, ignorând în mod repetat sfaturile experților și acordând prioritate profitului în detrimentul vieților umane, potrivit The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lotte Rubæk, care face parte din grupul global de experți ai Meta de mai bine de trei ani, a declarat pentru Observer că eșecul continuu al gigantului tehnologic de a elimina imaginile de autovătămare de pe platformele sale ”le determină” pe tinerele și fetele vulnerabile să își facă mai mult rău și contribuind la creșterea cifrelor de sinucidere, informează News.ro.

Atât de mare este deziluzia ei față de companie și aparenta ei lipsă de dorință de a se schimba, încât psiholoaga daneză și-a dat demisia din grup, susținând că lui Meta nu îi pasă de bunăstarea și siguranța utilizatorilor săi.

ULTIMA ORĂ OFICIAL România - ținta unor atacuri DDoS la nivel național, lansate la scurt timp după votul privind tezaurul de la Moscova. Cine este în spate. CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OFICIAL România - ținta unor atacuri DDoS la nivel național, lansate la scurt timp după votul privind tezaurul de la Moscova. Cine este în spate.

În realitate, a spus ea, compania folosește conținut dăunător pentru a-i menține pe tinerii vulnerabili conectați la ecranele lor în interesul profitului companiei.

În scrisoarea ei de demisie, ea a scris: ”Nu mai pot face parte din grupul de experți SSI al Meta, deoarece nu mai cred că vocea noastră are un impact pozitiv real asupra siguranței copiilor și tinerilor de pe platformele dumneavoastră”.

Într-un interviu acordat The Observer, Rubæk a spus: ”La suprafață pare că le pasă, au aceste grupuri de experți și așa mai departe, dar în culise există o altă agendă care este o prioritate mai mare pentru ei”.

Această agendă, a spus ea, este ”cum să mențină interacțiunea utilizatorilor lor și cum să-și câștige banii ținându-i strâns de ecran, culegând date de la ei, vânzând datele și așa mai departe”.

Un purtător de cuvânt al Meta a spus: ”Sinuciderea și autovătămarea sunt probleme complexe și le luăm incredibil de în serios. Ne-am consultat cu experți în siguranță, inclusiv cu cei din grupul nostru de consiliere pentru sinucidere și autovătămare, de mulți ani, iar feedbackul lor ne-a ajutat să facem în continuare progrese semnificative în acest spațiu.

”Cel mai recent, am anunțat că vom ascunde conținutul care discută despre sinucidere și autovătămare de la adolescenți, chiar dacă este distribuit de cineva pe care îl urmăresc, una dintre multele actualizări pe care le-am făcut după o discuție atentă cu consilierii noștri”, a spus acesta.

Avertismentul lui Rubæk vine în momentul în care o nouă cercetare a Ofcom, publicată săptămâna trecută, a constatat că conținutul online violent este ”inevitabil” pentru copiii din Marea Britanie, mulți dintre aceștia fiind expuși pentru prima dată când sunt încă în școala primară. Printre principalele aplicații menționate de cei intervievați a fost Instagram.

Rubæk, care conduce echipa de psihiatrie pentru tratarea auto-vătămării la copii și adolescenți din Regiunea Capitalei Danemarcei, a fost abordată pentru prima dată pentru a se alătura grupului select de experți – care are 24 de membri listați public – în decembrie 2020.

Invitația a venit după ce a criticat public Meta, cunoscută pe atunci sub numele de Facebook, din cauza unei rețele pe Instagram legată de sinuciderea tinerelor femei din Norvegia și Danemarca, în urma unui documentar al radiodifuzorului danez DR.

Ea a fost de acord să se alăture în speranța de a ajuta la schimbarea platformei, pentru a o face mai sigură pentru tineri.

După câțiva ani în care sugestiile ei au fost ignorate – rețeaua originală pe care a criticat-o încă există – ea a ajuns la concluzia că echipa respectivă era doar pentru spectacol. Acum ea crede că invitația ar fi putut fi o încercare de a o reduce la tăcere.

”Poate că au vrut să fac parte dintre ei, astfel încât să nu fiu atât de critică cu ei în viitor.”

În e-mailurile văzute de The Observer, Rubæk a semnalat dificultățile cu care se confruntă utilizatorii în încercarea de a raporta Meta imagini potențial declanșatoare a autovătămării, în octombrie 2021.

În corespondența cu Martin Ruby, șeful de politici publice al Meta în țările nordice, ea a spus că a încercat să raporteze o imagine despre o femeie slăbită, dar a primit un mesaj de la Instagram în care spunea că nu are destui moderatori pentru a se uita la imagine, care a rămas pe platformă.

Ca răspuns, Ruby a spus, în noiembrie 2021: ”Oamenii noștri se uită la asta, dar nu este atât de simplu”.

În același e-mail, el a menționat rețeaua secretă de pe Instagram pe care Rubæk a criticat-o inițial, spunând că Meta ”analizează mai atent”.

Dar, în ciuda legăturilor sale bine documentate cu sinucideri, Rubæk spune că rețeaua rămâne în funcțiune și astăzi.

Pacienții lui Rubæk îi spun că au încercat să raporteze imagini de autovătămare pe Instagram, dar acestea rămân adesea. Un client a spus că, după ce a raportat o imagine, aceasta a dispărut, dar ea a văzut-o ulterior prin contul unui prieten, sugerând că a fost mutată doar pentru a nu fi vizibilă ei.

Meta ”face o mulțime de trucuri” pentru a evita eliminarea conținutului, a spus Rubæk.

”AI este atât de inteligentă, că găsește chiar și cel mai mic mamelon dintr-o fotografie”, a spus ea, adăugând că atunci când vine vorba de imagini grafice de autovătămare, care s-a dovedit că îi inspiră pe alții să se facă rău, pare a fi o altă poveste.

viewscnt
Afla mai multe despre
meta
facebook
consultant
demisie