Un update de Windows 10 dezinstaleză automat anumite programe, iar Microsoft se miră de ce scade încrederea utilizatorilor în companie

Un update de Windows 10 dezinstaleză automat anumite programe, iar Microsoft se miră de ce scade încrederea utilizatorilor în companie
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 3 mar 2016

Efectele bizare produse de Windows 10 continuă cu o nouă serie de acțiuni automate, care dezinstalează automat programe de pe calculatoarele utilizatorilor, fără vreo avertizare prealabilă sau o explicație ulterioară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cel mai recent update major instalat pe PC-urile cu Windows 10 are un efect neplăcut pentru o parte a utilizatorilor: dezinstalează automat programe fără niciun avertisment prealabil.

Problema este raportată de mai mulți utilizatori pe diverse forumuri și este susțină și de o serie de jurnaliști și bloggeri care au pățit exact același lucru: aplicații care au dispărut subit, după instalarea recentă a unui update de sistem.

Cum majoritatea utilizatorilor folosesc sistemul automat de update-uri, aceștia se trezesc pur și simplă că le lipsesc anumite programe, fără a ști cum s-a întâmplat acest lucru și din ce cauză.

Printre programele ”dispărute” în urma update-urilor de Windows 10 se numără CCleaner, HWMonitor, și CPU-Z. CCleaner este un binecunoscut utilitar care optimizează diverse aspecte ale sistemului de operare, iar celelalte două sunt folosite pentru a obține informații despre componentele hardware și performanța lor.

Presupunerea pe care o face toată lumea este că Microsoft a decis eliminarea aplicațiilor neactualizate recent, care pot cauza probleme de compatibilitate și pot influența negativ stabilitatea sistemului de operare. Dar, în lipsa unei explicații oficiale, rămâne doar o presupunere.

Însă ceea ce este și mai supărător decât abordarea dictatorială, e lipsa de comunicare de care Microsoft dă, încă o dată, dovadă. Și acest aspect, ca și altele de la lansarea lui Windows 10 încoace, nu doar că este dubios, dar nici nu beneficiază de vreo explicație oficială. Nici înainte, nici după producerea evenimentului.

În aceste condiții, cei de la Microsoft nu trebuie să se mire de ce încrederea utilizatorilor de Windows în acțiunile și produsele companiei a scăzut atât de mult. Și de ce un sistem de operare cu un potențial atât de mare, oferit ca update gratuit, este privit cu neîncredere de către cei mai mulți dintre utilizatori, iar rata de upgrade este atât de lentă.

Cum să aibă utilizatorii încredere când nu le explici de ce culegi date personale, chiar dacă opțiunile aferente au fost dezactivate? Cum să aibă utilizatorii și firmele încredere, când update-urile de sistem nu sunt însoțite de explicații privind modificările pe care le aduc? Cum să ai încredere când constați că îți dispar programe de pe calculator fără nicio explicație?

Microsoft ar fi trebuit să încerce să își creeze o imagine pozitivă, a unei entități lipsite de părțile negative pe care utilizatorii le detestă la Google și Apple. Să pozeze măcar într-o companie care comunică cu utilizatorii, căreia îi pasă de cerințele și de intimitatea acestora. Pentru că Microsoft este compania care are de recuperat mult, mult teren pentru a se bate cu Google și Apple. Iar pentru asta ar trebui să facă eforturi mult mai mari.

În schimb, Microsoft nu se ferește să arate că îi pasă și mai puțin de consecințele acțiunilor sale. Că înțelege și mai puțin modul în care utilizatorii evaluează marile companii în funcție de acțiuile lor. Și că nici nu are nevoie să explice cuiva ceva.

Un utilizator care constată această abordare din partea Microsoft nu renunță la Windows, pentru că nu are alternative reale în acest moment. Nu va trece nici pe Linux și nici nu-și va cumpăra mâine MacBook.

Dar va rămâne cu o retincență la adresa companiei. Reticență care va crește în timp ca un bulgăre de zăpadă. La început va fi doar refuzul de a trece la o versiune nouă. Pentru că nu știe ce ”surpriză” îi mai pregătește Microsoft. Dar, mai târziu, când va avea o alternativă, va schimba barca fără să clipească.

Da, am spus ”când”, nu ”dacă”.

Credeți că Google se va limita la Android pe mobile și Chrome OS pe desktop? Atunci vă înșelați amarnic. Mai devreme sau mai târziu Google va veni cu un sistem de operare pentru desktop complet, regândit și redesenat.

Chrome OS

Așa cum au făcut acum mai bine de 7 ani, când au lansat Chrome deși toată lumea îi credea pe cuvânt când spuneau că nu sunt o companie de software și că îi interesează doar internetul. Dar, ca să domini online-ul, ai nevoie de software. Nu intri pe internet imediat cum deschizi calculatorul. Mai treci printr-o ”gară” care îți poate schimba destinația.

Și, ca o companie de online precum Google, nu poți face ceea ce ți-ai propus cu sistemul de operare al anui rival. Ai nevoie să vii cu propriul Windows. Browser-ul a fost doar începutul. Sistemul de operare este un pas obligatoriu pentru Google. Și (se) va bate (cu) Windows, așa cum a făcut Chrome cu Internet Explorer.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
windows 10
google