Vânzările de laptopuri și computere desktop cunosc o renaștere care se va prelungi și în 2022

Vânzările de laptopuri și computere desktop cunosc o renaștere care se va prelungi și în 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2020

Consumatorii din întreaga lume au cumpărat în 2020 laptopuri și computere desktop într-un ritm fără precedent de la debutul iPhone în 2007, iar producătorii au nevoie de mai multe luni pentru a acoperi comenzile, susțin directorii din industria de hardware și analiștii intervievați de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Munca și învățarea la distanță a susținut piața computerelor în perioada pandemiei de coronavirus, după ce în ultimul deceniu aceste dispozitive au fost devansate de smartphone-urile iPhone și Android, scrie Agerpres.

O divizie a Gazprom va lansa o versiune rusească de Tik Tok CITEȘTE ȘI O divizie a Gazprom va lansa o versiune rusească de Tik Tok

"Întregul lanț de aprovizionare este pus la presiuni fără precedent", spune Gregg Prendergast, președinte pentru cele două Americi la producătorul de hardware Acer Inc.

Livrările anuale de PC-uri, un termen colectiv folosit în industrie pentru laptopuri și computere desktop, a atins un vârf de 300 milioane de unități în 2008 și în ultimii ani a coborât la aproximativ 250 milioane. Puțini se așteptau la o relansare în acest an.

Însă potrivit unor analiști, în 2020 este posibil ca livrările de PC-uri să se apropie de 300 milioane de unități, ceea ce ar însemna o creștere de aproximativ 15% comparativ cu 2019. Tabletele înregistrează un ritm de creștere și mai rapid.

Potrivit firmei de cercetare Canalys, până la finele lui 2021, PC-urile și tabletele instalate vor ajunge la 1,77 miliarde, de la 1,64 miliarde în 2019. Coronavirusul a presat familiile să se extindă de la un calculator personal în casă la unul pentru fiecare elev, pasionat de jocuri video sau lucrător de acasă.

Pentru a face față acestei cereri bruște, cei câțiva mari producători mondiali de PC-uri și-au crescut numărul de furnizori, au urgentat livrările și au testat modele mai bune pe care să le lanseze anul viitor. Însă toate acestea nu sunt de ajuns.

Prendergast spune că Acer a decis să absoarbă costul transportului laptopurilor cu avionul direct către clienții din educație, renunțând la nave și trenuri pentru a elimina o lună din durata transportului. Însă în condițiile în care liniile de asamblare nu fac față comenzilor, unii clienți trebuie să aștepte patru luni pentru a lua în primite produsele comandate.

FOTO Noi e-mail-uri înșelătoare țintesc victime din România cu mesaje care pretind că sunt trimise de către Poșta Română și Banca Transilvania CITEȘTE ȘI FOTO Noi e-mail-uri înșelătoare țintesc victime din România cu mesaje care pretind că sunt trimise de către Poșta Română și Banca Transilvania

O serie de componente precum ecranele și procesoarele sunt greu de obținut chiar dacă multe uzine au depășit de mult închiderile din perioada carantinei, susțin analiștii. Aceștia adaugă că prognozele de vânzări pentru 2021 ar fi fost îmbunătățite dacă nu apăreau problemele de aprovizionare.

Ishan Dutt, analist la Canalys, și-a amintit că în luna aprilie un client i-a spus unui vânzător că ar accepta orice dispozitiv cu tastatură, cu condiția să fie livrat într-o săptămână. Această nevoie urgentă s-a mai redus, dar oamenii vor în continuare să facă upgrade, ceea ce menține presiunea asupra industriei, susține Ishan Dutt.

Banii alocați sub formă de stimulente de către guverne pentru școli și companii în mai multe țări ar putea crea cerere suplimentară până în 2022, susține la rândul său Ryan Reith, vicepreședinte la firma de cercetare IDC.

Unele din computerele care vor veni pe piață în lunile următoare ar putea să răspundă unor noi nevoi. De exemplu, ar putea să aibă camere și microfoane mai bune pentru videoconferințe, susțin analiștii. În plus, mai multe modele vor avea cipuri celulare, permițând utilizatorilor să acceseze semnalele de telefonie mobilă 4G sau 5G dar nu tradiționalul Wi-Fi.

Sam Burd, președinte la producătorul american de PC-uri Dell Technologies Inc, declara luna aceasta că renașterea pe care o înregistrează industria va permite lansarea pe piață, în scurt timp, a dispozitivelor cu software de tip inteligență artificială, pentru a simplifica sarcini precum logarea sau închiderea camerelor.

În trimestrul al treilea, comenzile online primite de Dell de la clienți au crescut cu 62% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
laptopuri
computere desktop