Veniturile din sectorul telecom au scăzut

Veniturile din sectorul telecom au scăzut
scris 10 dec 2020

Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o scădere de 4% în prima jumătate a anului, la 8 miliarde de lei, adică aproape 1,7 miliarde de euro, a anunțat joi Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), care arată totodată că s-a înregistrat o creștere importantă a traficului de internet în prima jumătate a anului, de 33%.

”După mai multe semestre de creștere, veniturile din sectorul telecom au înregistrat o scădere de 4% în prima jumătate a anului 2020, rămânând totuși peste pragul de 8 miliarde de lei, adică aproape 1,7 miliarde de euro. Telefonia mobilă a generat 39% din totalul veniturilor, internetul fix și mobil 30%, retransmisia programelor TV 14%, iar celelalte servicii 17%”, arată datele ANCOM.

2020 aduce venituri cu 25% mai mari pentru dezvoltatorii de aplicații CITEȘTE ȘI 2020 aduce venituri cu 25% mai mari pentru dezvoltatorii de aplicații

În funcție de veniturile obținute în primul semestru din 2020, Vodafone și grupul Telekom aveau fiecare o cotă de piață de 25%, Orange 24%, ceilalți furnizori însumând 26%, scrie News.ro

De asemenea, piața de comunicații a înregistrat în primul semestru al anului cea mai mare creștere semestrială a traficului de internet fix din 2015 încoace, de 33%, și totodată, cea mai mică creștere semestrială a traficului de internet mobil (+12%) din aceeași perioadă.

„Evoluții istorice excepționale și multe inversări de tendințe pe fondul crizei sanitare sunt evidențiate de statisticile ANCOM pentru piața de comunicații în primul semestru al anului: cea mai mare creștere semestrială a traficului de internet fix (+33%) din 2015 încoace și totodată, cea mai mică creștere semestrială a traficului de internet mobil (+12%) din aceeași perioadă. Conexiunile rurale de internet fix cresc cu 7%, față de numai 1% în urban. În telefonia mobilă, scăderea istorică a numărului de cartele preplătite (-9%) a fost însoțită de creșterea traficului de voce (+12%), pe seama creșterii duratei apelurilor. Chiar și traficul de telefonie fixă a crescut (+17%), după scăderi continue ani la rândul. Totuși, veniturile din comunicații electronice au scăzut cu 4%”, a declarat vicepreședintele ANCOM, Eduard Lovin, la evenimentul Gala Digital Transformation 2020.

Internet fix

Raportul mai arată că s-au înregistrat 5,5 milioane de conexiuni la internet fix la jumătatea anului 2020 (+3% evoluție semestrială), dintre care trei sferturi sunt conexiuni de foarte mare viteză (minim 100Mbps).

Traficul total de internet fix a crescut puternic în prima jumătate a anului, ca efect al crizei sanitare (+33%), însemnând un trafic mediu lunar de 41 GB per locuitor.

Rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 66% la nivel național la jumătatea anului 2020, în mediul urban fiind de 76%, iar în mediul rural de 53%. Decalajul dintre urban și rural se reduce, impulsionat de contextul pandemic, ritmul de creștere al numărului de conexiuni din rural fiind de 7%, mult peste cel din urban (+1%).

În funcție de numărul de conexiuni la internet fix înregistrat la jumătatea anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piață de 55%, grupul Telekom 20%, ceilalți furnizori însumând 25%.

Internet mobil

De asemenea, deși numărul total de conexiuni la internet mobil a scăzut cu 2%, influențat de scăderea cu 9% pe segmentul cartelelor preplătite, conexiunile 4G au stagnat la 12 milioane.

Traficul total de internet mobil a crescut cu doar 12% în primul semestru al anului 2020, astfel că traficul mediu lunar de internet mobil/locuitor a ajuns la 4,6 GB.

În funcție de numărul de conexiuni la internet mobil active la jumătatea anului 2020, Orange avea o cotă de piață de 38%, Vodafone 25%, ceilalți furnizori însumând 37%.

Telefonie mobilă și fixă

Numărul cartelelor SIM preplătite de telefonie mobilă active a înregistrat o scădere semestrială istorică (-9%), în timp ce numărul de cartele SIM cu abonament a crescut cu doar 1%, astfel că numărul total de cartele SIM active a scăzut cu 3%.

Traficul de voce efectuat prin rețelele mobile a crescut cu 12%, impulsionat de creșterea masivă, cu 22% a duratei medii a apelurilor, în timp ce traficul SMS continuă scăderile abrupte (-25% semestrial), pe fondul intensificării utilizării aplicațiilor de mesagerie instant și rețelelor sociale. Astfel traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de un locuitor a fost de 5 ore și 12 minute/lună, respectiv de 31 SMS-uri/lună.

În funcție de numărul de cartele SIM active la jumătatea anului 2020, Orange avea o cotă de piață de 38%, Vodafone 30%, ceilalți furnizori însumând 32%.

Deși liniile de acces de telefonie fixă continuă trendul descendent obișnuit (-4%), criza sanitară a inversat ritmul de evoluție al traficului de telefonie fixă: creștere semestrială de 17%, după foarte mulți ani de scăderi consecutive, totuși traficul mediu lunar per locuitor fiind de doar 9 minute.

În funcție de numărul de abonați la telefonie fixă de la jumătatea anului 2020, grupul Telekom avea o cotă de piață de 38%, RCS&RDS 36%, ceilalți furnizori însumând 26%.

Televiziune

Existau 7,7 milioane de abonamente la servicii TV (+2% creștere semestrială), dintre care 5,6 milioane erau abonamente prin cablu (+4% per total, din care +9% în rural și +1% în urban).

În funcție de numărul de abonați de la jumătatea anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piață de 55%, grupul Telekom 16%, ceilalți furnizori însumând 29%.

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru semestrul I 2020 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil pe site-ul autorității.

viewscnt
Afla mai multe despre
telecom
ancom