VIDEO Neuralink a difuzat o înregistrare video a unui bărbat paralizat care joacă șah cu ajutorul gândului

VIDEO Neuralink a difuzat o înregistrare video a unui bărbat paralizat care joacă șah cu ajutorul gândului
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2024

Start-up-ul american Neuralink, cofondat de miliardarul Elon Musk, a difuzat miercuri un videoclip care înfățișează un pacient jucând șah pe computer cu ajutorul gândului, prin intermediul unui implant cerebral, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani, rămas paralizat în urma unui accident auto, a povestit că poate juca șah sau jocul video ''Civilization'' sau să ia lecții de japoneză și de franceză grație unui implant cerebral care îi permite să controleze mouse-ul unui computer, scrie Agerpres.

Intel vrea să construiască în SUA cel mai mare centru de producție de cipuri AI din lume CITEȘTE ȘI Intel vrea să construiască în SUA cel mai mare centru de producție de cipuri AI din lume

''E o nebunie, e foarte tare'', a spus tânărul surâzător într-un videoclip difuzat în direct de companie pe rețelele de socializare X și Reddit.

''Mai sunt încă multe lucruri de făcut, dar asta mi-a schimbat deja viața '', a spus el glumind despre faptul că a devenit ''telechinezic''.

Într-o discuție purtată cu un inginer din cadrul start-up-ului, pacientul a povestit cum această nouă tehnologie i-a înlesnit accesul la numeroase distracții. El a descris de asemenea felul în care reușește să deplaseze cursorul pe ecran prin intermediul implantului cerebral, care îi pune în practică intențiile.

Inginerul Neuralink a promis, la rândul lui, să-i țină la curent pe internauți cu progresele înregistrate de pacient.

Patronul Tesla și SpaceX, precum și proprietar al platformei X, Musk a anunțat în ianuarie că Neuralink a realizat primul său implant cerebral la un pacient în cadrul testelor clinice.

La sfârșitul lunii februarie, Musk a anunțat că pacientul este acum capabil să controleze mouse-ul computerului prin intermediul gândului.

''Motivul pentru care m-am alăturat acestui proiect este că voiam să particip la un lucru care, în opinia mea, va schimba lumea'', a subliniat miercuri Arbaugh.

Neuralink, companie cu sediul în Fremont, California, a obținut în mai 2023 undă verde din partea Agenției americane pentru reglementarea medicamentelor și dispozitivelor medicale (FDA).

Liderii europeni cer relansarea industriei energiei nucleare CITEȘTE ȘI Liderii europeni cer relansarea industriei energiei nucleare

Implantul, de mărimea unei monede, a fost deja plasat în creierul unui macac, care a reușit să joace un joc video fără să se folosească de vreun controler sau de tastatură.

Elon Musk își propune să facă disponibil implantul pe scară largă pentru a permite o mai bună comunicare cu computerele și de a ține sub control, potrivit lui, ''riscul pentru civilizația noastră'' reprezentat de inteligența artificială.

Neuralink a colectat recent circa 323 de milioane de dolari de la investitorii săi și spune că dorește să-i ajute pe pacienții paralizați să meargă din nou, să redea vederea persoanelor nevăzătoare sau să vindece persoane afectate de boli psihiatrice precum depresia.

viewscnt
Afla mai multe despre
neuralink
șah