JTI: Amânarea transpunerii Directivei CE privind tutunul poate provoca pierderi lunare de 230 milioane euro la buget

JTI: Amânarea transpunerii Directivei CE privind tutunul poate provoca pierderi lunare de 230 milioane euro la buget
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 22 sep 2015

Producătorii de țigarete ar putea fi nevoiți să blocheze producția, iar bugetul va suferi lunar pierderi de 230 milioane euro din taxe neîncasate, dacă Guvernul nu adoptă un proiect de lege pentru implementarea Directivei Comisiei Europene adoptate anul trecut privind tutunul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Au trecut 18 luni de la adoptarea Directivei și mai sunt doar șapte luni până la implementarea prevederilor ei, dar nu există încă un proiect de lege asumat de guvern (…) Ministerul Sănătății condiționează transpunerea Directivei de adoptarea de către Parlament a Proiectului referitor la interzicerea totală a fumatului în spațiile publice, un proiect inițiat acum cinci ani, și care derivă dintr-o recomandare neobligatorie a Consiliului European”, a declarat Gilda Lazăr.

Producătorii de țigarete au nevoie de șase luni ca să adapteze procesele de producție și, dacă legea nu va exista până la finele acestui an, s-ar putea ca, din 20 mai 2016, aceștia să blocheze producția și să trimită angajații acasă, mai spune Gilda Lazăr.

”În ultima comunicare pe acest subiect, oficialii ministerului ne-au adus la cunoștință că intenționează să promoveze proiectul de lege pentru transpunerea Directivei tutunului abia la final de octombrie. Evident, Parlamentul nu va putea să adopte proiectul până la sfârșitul anului, iar industria și bugetul de stat vor fi periclitate”, menționează Gilda Lazăr.

20 mai 2016 este data limită până la care Directiva trebuie transpusă în legislația statelor membre și, totodată, data de la care industria trebuie să se conformeze, modificând producția potrivit noilor cerințe: design schimbat, avertismente de sănătate de până la 65% din suprafață, poziționate în partea de sus a pachetului, restricționări legate de ingrediente, noi sisteme de trasabilitate.

”Industria tutunului se zbate între supra-reglementare și lipsa reglementărilor, ambele având ca rezultat stimularea contrabandei. În prima categorie intră abundența de măsuri fiscale și cele care decurg din categoria „corectitudinii politice. În cea de-a doua intră, paradoxal, ceea ce ar trebui să constituie transpunerea unor acte normative europene obligatorii. În materie de accize, am bătut recordul, ajungând deja, prin multiple artificii fiscale, la nivelul convenit pentru anul 2018”, mai spune Lazăr.

Ea susține că autoritățile lucrează, practic, împotriva intereselor statului, iar o eventuală blocare a activității înseamnă neîncasarea de taxe de aproximativ 230 de milioane de euro pe lună.

Principalii producători de tutun din România sunt British American Tobacco (BAT), JTI și Philip Morris International.

viewscnt
Afla mai multe despre
producatori
tutun
directiva