Facebook a anunțat că va lua măsuri împotriva știrilor false în timpul alegerilor generale din Marea Britanie

Facebook a anunțat că va lua măsuri împotriva știrilor false în timpul alegerilor generale din Marea Britanie
scris 8 mai 2017

Compania Facebook a anunțat că va lua măsuri împotriva știrilor false în timpul alegerilor generale din Marea Britanie, începând cu eliminarea a zeci de mii de profiluri false, informează The Guardian.

Facebook, care are peste 31 de milioane de conturi înregistrate în Marea Britanie, lansează, de asemenea, un demers de ”verificare a faptelor” și a transmis că va înceta să mai promoveze acele mesaje care par neplauzibile, scrie News.ro.

În plus, începând de luni, compania va distribui și mesaje în ziare prin care va oferi 10 sfaturi în legătură cu identificarea știrilor false. Între aceste sfaturi se numără: ”în cazul în care afirmațiile din titlu sună de necrezut, probabil că așa sunt”, ”verificați sursele autorului pentru a confirma acuratețea acestora” și ”distribuiți doar știrile despre care știți că sunt credibile”.

Demersurile companiei vin în contextul unei presiuni crescânde în privința știrilor false. Până în prezent, compania a părut să reziste, directorul executiv Sheryl Sandberg declarând recent că platforma de socializare nu poate fi ”un arbitru al adevărului”.

Facebook a transmis de mai multe ori că este o platformă, mai degrabă decât un mediu care publică conținut, și, prin urmare, are obligații diferite în privința veridicității conținutului decât instituțiile media.

Companii germane mari vor să înființeze o platformă europeană online pentru stocarea datelor personale CITEȘTE ȘI Companii germane mari vor să înființeze o platformă europeană online pentru stocarea datelor personale

Compania a fost foarte criticată în timpul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, când pe platforma de socializare au fost publicate articole false, inclusiv despre faptul că papa Francisc l-ar fi susținut pe Donald Trump.

Facebook a transmis că și-a schimbat sistemele pentru a ”reduce răspândirea dezinformării” prin intermediul unor conturi false. Reprezentanții companiei au spus că acum pot recunoaște mai ușor aceste conturi, detectând publicarea repetată a aceluiași conținut sau o creștere a numărului de mesaje trimise de pe un anumit cont.

”Cu aceste schimbări, ne așteptăm să reducem, de asemenea, răspândirea materialului generat de activitate incorectă, inclusiv spam, dezinformare sau conținut înșelător, adesea distribuit de creatori ai unor conturi false”, a declarat un purtător de cuvânt.

Compania a mai anunțat că sprijină Full Fact, o organizație caritabilă din Marea Britanie care verifică faptele relatate în mesajele publicate pe Facebook, pentru a ”lucra cu redacții importante în scopul de a reacționa la zvonurile și dezinformările care sunt răspândite online în timpul alegerilor generale”.

Full Fact a strâns până în prezent suma de 28.000 de lire sterline, fiind neclar cu ce sume vor contribui Facebook și Google.

Facebook a mai transmis că va afișa articolele nedistribuite mai jos în clasamentul din Marea Britanie, argumentând că ”dacă citirea unui articol face mai puțin probabil ca oamenii să îl distribuie, acesta ar putea fi un semn că acel articol a indus în eroare cititorii în vreun fel”.

Demersurile Facebook au fost privite cu scepticism de Hetan Shah, director executiv al Royal Statistical Society, care cere platformelor de socializare să accepte că au o funcție editorial implicită.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
stiri false