Presa franceză obține o victorie judiciară în disputa cu Google privind plata drepturilor conexe

Presa franceză obține o victorie judiciară în disputa cu Google privind plata drepturilor conexe
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2020

Editorii de presă au obținut joi în Franța o victorie judiciară în fața companiei Google în încercarea lor de a obține din partea gigantului american de internet ''plata drepturilor conexe'' prin care sunt remunerate conținuturile editoriale preluate de Google pe paginile sale, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un verdict foarte așteptat, inclusiv în afara Franței, Curtea de Apel din Paris a apreciat drept justificată decizia Autorității franceze pentru concurență, care pe 9 aprilie a impus companiei Google să inițieze negocieri asupra drepturilor conexe cu editorii de presă.

London Stock Exchange, la un pas de a vinde Borsa Italiana către Euronext, CDC și Intesa Sanpaolo pentru 4,5 miliarde de euro CITEȘTE ȘI London Stock Exchange, la un pas de a vinde Borsa Italiana către Euronext, CDC și Intesa Sanpaolo pentru 4,5 miliarde de euro

Curtea de Apel, care a respins recursul Google, a condamnat de asemenea această societate să plătească câte 20.000 de euro fiecăruia dintre cei trei reprezentanți ai editorilor de presă implicați în proces, respectiv Alianța presei de informare generală (APIG), Sindicatul editorilor de reviste (SEPM) și AFP, scrie Agerpres.

Conform noii legislații europene privind drepturile conexe, acestea prevăd o remunerare a conținuturilor (în special fotografii și imagini video) folosite de platformele online, cum ar fi agregatori de informații ca Google News sau rețele de socializare precum Facebook.

Dar Google a refuzat să plătească presa franceză, declanșând astfel o dispută cu aceasta. Miercuri seară, în timp ce era așteptată decizia Curții de Apel de la Paris, Google a afirmat că este aproape de a conveni cu presa cotidiană franceză ''principiile cheie ale unui acord''.

Google - la fel ca alte platforme de internet, precum Facebook - are relații tensionate cu editorii de presă care îi reproșează că folosește în propriul său profit producțiile editoriale ale presei.

La rândul ei, compania americană argumentează că ea generează un trafic imens pe website-urile mass-media, generând astfel venituri pentru acestea, punct de vedere susținut joi de un studiu al grupului de comunicare Heroiks, conform căruia mass-media franceze sunt puternic dependente de motorul de căutare Google pentru a genera trafic pe propriile website-uri.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
presa
franta