Profitul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a crescut în primul semestru cu 50%

Profitul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a crescut în primul semestru cu 50%
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2018

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a raportat pentru primul semestru un profit net de 47,5 milioane lei, în creștere cu 50% față de primul semestrul al anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Strategia de extindere a portfoliului de produse de garantare a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri precum și o mai bună poziționare în direcția evoluției mediului antreprenorial românesc, aflat într-o dinamică progresivă imprimată de creștere economică din ultimii ani, este confirmată de rezultatele financiare ale primului semestru din anul 2018. Profitul net realizat la 30 iunie 2018, in valoare de 47,5 milioane lei, un maxim al ultimilor cinci ani, a fost generat în principal de dinamica acordării de garanții pentru creditarea sectorului antreprenorial: în primul semestru din anul 2018 au fost acordate 4.435 de garanții, de peste patru ori mai multe față primul semestru al anului 2017”, a informat Fondul.

Soldul total al portofoliului de angajamente în derulare, având ca sursă fondurile proprii, sursele în administrare și fondurile statului, a ajuns la data de 30 iunie la valoarea de 20,7 miliarde lei, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă a anului anterior, din care 17,2 miliarde lei reprezintă portofoliul de angajamente Prima Casă (garanții și promisiuni de garantare), scrie News.ro.

Erdogan nu mai vrea ca Turcia să folosească dolarul în schimburile comerciale cu Rusia CITEȘTE ȘI Erdogan nu mai vrea ca Turcia să folosească dolarul în schimburile comerciale cu Rusia

De asemenea, soldul garanțiilor din surse proprii a continuat trendul ascendent în primul semestru al anului 2018, înregistrând o creștere de 24% față de perioada similară a anului precedent, până la 1,3 miliarde lei.

Un vector de creștere este reprezentat și de garanțiile pentru creditele-punte acordate de băncile partenere în Programul Start-Up Nation, alături de revirimentul altor programe ale Fondului.

Volumul garanțiilor acordate beneficiarilor din administrația locală ce implementează proiecte de sprijinire a sectorului agricol, de infrastructură rutieră, socială și educațională în zona rurală a crescut cu 15% față de primul semestrul al anului 2017, atingand valoarea de 580,6 milioane lei.

Numărul total de garanții emise în cursul primului semestru al anului 2018 a fost de 21.520, însumând o valoare totală 3,03 miliarde lei, în creștere cu 9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Programul Prima Casa își menține și în acest an o cotă semnificativă în volumul total al activității operaționale, pachetul garanțiilor și promisiunilor de garantare acordate în cursul primului semestru al anului fiind de 16.660 unități, în valoare de 1,66 miliarde lei, dintr-un total alocat de 2 miliarde lei în anul curent.

„Linia strategică urmărește recentrarea activității Fondului în zona misiunii sale insituționale: aceea de a susține IMM-urile, fie că se afla în etapa de Start-Up, fie că se regăsesc în etapele evolutive ulterioare”, spune directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Garanția FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar și se emite la solicitarea instituțiilor finanțatoare partenere, pentru finanțări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanțator.

FNGCIMM SA - IFN colaborează cu 30 instituții financiare în baza unor convenții de lucru. Fondul are patru sucursale, cinci reprezentanțe și trei filiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
fngcimm
fondul de garantare