Achiziția unui apartament în context COVID-19 – criză sau oportunitate?

Achiziția unui apartament în context COVID-19 – criză sau oportunitate?
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 1 nov 2021

De la debutul pandemiei, piața imobiliară a fost sub lupa experților: vom asista la o nouă criză? Vor crește prețurile locuințelor? Vor crește dobânzile la creditele ipotecare? Ne îndreptăm spre o criză similară cu cea din 2008? Ritmul achizițiilor de locuințe a reprezentat un răspuns clar în fața acestor suspiciuni. Potrivit datelor Agenției de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în primele luni ale lui 2021 au existat cu 36% mai multe tranzacții la nivel național față de 2020 și cu 30% mai multe față de 2019, înainte de pandemie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chiar dacă cifrele arată că piața imobiliară este stabilă, există o stare de incertitudine care descurajează cumpărătorii să investească în locuințe în această perioadă, propunându-și să amâne momentul achiziției până când lucrurile vor căpăta claritate. Vă invităm să trecem în revistă câteva aspecte legate de oportunitățile din piața imobiliară, privind spre cifre și nu spre opinii. Este indicat să aștepți sau să cumperi un apartament în această perioadă?

Piața imobiliară este stabilă, cu apartamente la prețuri corecte

Prețurile materialelor de construcție au crescut ca efect al pandemiei. Unele materii prime și-au dublat prețurile, așa cum este cazul lemnului și al fierului. Efectul imediat asupra pieței imobiliare s-a simțit, însă nu semnificativ și doar parțial în buzunarele cumpărătorilor finali. Dezvoltatorii anunță creșteri ale costurilor de realizare a construcțiilor cu circa 15-20%. Cu toate acestea, apartamentele noi își mențin un ritm de creștere echilibrat, de doar 8-10%. Suntem departe de un boom imobiliar sau de creșteri ale prețurilor care să amintească de perioada 2008. Conform unei analize Kiwi Finance, în 2008, când criza imobiliară era la apogeu, prețul mediu pe metru pătrat la nivel național, în marile orașe, se ridica la 1.835 euro. În acest moment, prețul este de 1.408 euro/mp. Suntem, așadar, într-o piață imobiliară stabilă, cu prețuri corecte ale apartamentelor.

Achiziția unui apartament în context COVID-19 – criză sau oportunitate?

Prețurile se mențin la un nivel echilibrat. Cel puțin pentru moment

Investițiile imobiliare sunt considerate printre cele mai sigure investiții pentru că valoarea imobilelor crește în timp. Analiza Kiwi Finance arată că, în 2018, la nivel național, un apartament de 55 mp costa în medie 67.134 euro, cu o perioadă de amortizare a investiției de 16 ani. În 2021, pentru același apartament, un cumpărător plătește 78.824 de euro, urmând să își recupereze investiția în 19 ani. În ambele situații, perioada de achiziție raportată la salariul mediu rămâne aceeași, respectiv 11 ani. Prețurile cresc constant, iar cei care decid să cumpere imobile în perioade de stabilitate obțin profituri importante.

Însă lucrurile pot evolua în direcția creșterii semnificative a prețurilor, iar unele semnale există deja în piață.

“Le recomand clienților biroului meu, RE/MAX Action, să își achiziționeze în această perioadă un apartament, pentru că acum piața oferă condiții avantajoase și prețurile sunt la un nivel stabil. Pe măsură ce cererea din piață e tot mai crescută, iar proiectele noi întârzie să apară, prețurile vor crește semnificativ. Procesul lung și tot mai complicat de obținere a autorizațiilor de construire pentru proiectele noi – ce duce la un raport tot mai dezechilibrat între cerere și ofertă – va ridica prețurile din piață pentru apartamentele existente. Observ deja tendința clienților de a alege proiecte rezidențiale care au autorizații de construire pe toate fazele de construire a proiectului, așa cum este cazul Aqua City, proiectul pe care îl reprezint. Foarte curând, primii locatari se vor muta în blocul 1 din Aqua City, iar în paralel se lucrează la celelalte faze ale proiectului”, a declarat Adrian Rus, expert imobiliar și owner RE/MAX Action.

Achiziția unui apartament în context COVID-19 – criză sau oportunitate?

Standardele de creditare la împrumuturile ipotecare sunt accesibile

În relația cu băncile, cumpărătorii beneficiază în această perioadă de termeni contractuali avantajoși pentru accesarea creditelor și o valoare mică a IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor). Totuși, BNR intenționează să înăsprească de la 1 ianuarie 2022 condițiile de contractare a creditelor imobiliare pentru cumpărarea de locuințe care nu sunt reședințe principale ale clienților. Condițiile băncilor pentru obținerea unui credit cu destinație de locuință se pot schimba. De aceea, cumpărătorii ar trebui să profite de climatul de încredere oferit de bănci și să acceseze un credit ipotecar în această perioadă dacă acesta este varianta de finanțare potrivită pentru ei.

Un material Investing in Property

viewscnt
Afla mai multe despre
apartament
covid-19