Acțiunile gigantului imobiliar chinez Evergrande, suspendate la Bursa din Hong Kong

Acțiunile gigantului imobiliar chinez Evergrande, suspendate la Bursa din Hong Kong
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 sep 2023

Acțiunile dezvoltatorului imobiliar chinez Evergrande au fost suspendate joi dimineață de la tranzacționarea la Bursa din Hong Kong, a doua zi după ce presa a relatat că șeful său se află în arest la domiciliu după ce a fost reținut la începutul acestei luni, potrivit Le Figaro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tranzacționarea acțiunilor filialelor sale de servicii imobiliare și de producție de vehicule electrice a fost, de asemenea, oprită la ora 9:00 (01:00 GMT), potrivit anunțurilor publicate de bursa din Hong Kong, scrie G4Media.ro.

Marcel Ciolacu a anunțat cine este candidatul PSD la Primăria Capitalei CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu a anunțat cine este candidatul PSD la Primăria Capitalei

Miercuri, agenția de știri financiare Bloomberg, citând surse anonime, a afirmat că fondatorul și patronul grupului supraîndatorat, miliardarul Xu Jiayin, a fost arestat la începutul acestei luni de autoritățile chineze și se află în arest la domiciliu. La jumătatea lunii septembrie, poliția din Shenzhen a declarat că a arestat mai mulți angajați ai Evergrande. Ei nu au spus câți sau de ce erau acuzați. Potrivit Caixin, un cunoscut organ de presă de afaceri, doi foști directori Evergrande au fost, de asemenea, reținuți.

Evergrande și mai multe dintre filialele sale și-au reluat tranzacțiile la Hong Kong la începutul lunii august, după ce au fost suspendate timp de peste 15 luni pentru că nu au respectat termenul de publicare a rezultatelor financiare. La 27 septembrie, compania a anunțat că nu a putut emite noi obligațiuni deoarece filiala sa, Hengda Real Estate Group, era „sub investigație”, ceea ce a împiedicat un plan de restructurare. Acest anunț a venit la două zile după ce grupul a anunțat că întâlnirile de restructurare programate pentru luni și marți nu vor avea loc.

Creștere lentă

Evergrande, a cărui spirală descendentă ajunge în mod regulat pe prima pagină a ziarelor, avea o datorie colosală estimată la 328 de miliarde de dolari (307 miliarde de euro) la sfârșitul lunii iunie. Săptămâna aceasta, divizia imobiliară a companiei nu a fost în măsură să facă o plată importantă a obligațiunilor. Sectorul imobiliar din China a crescut într-un ritm fenomenal în ultimele decenii, într-o țară în care cumpărarea unei proprietăți chiar înainte ca aceasta să fie construită obișnuia să finanțeze alte proiecte. Dar îndatorarea grupurilor a atins astfel de niveluri încât autoritățile au decis să intervină începând din 2020.

Desantul IT pe piața locală continuă. După Red Hat, un nou gigant american vine în România CITEȘTE ȘI Desantul IT pe piața locală continuă. După Red Hat, un nou gigant american vine în România

De atunci, accesul la credite a fost redus considerabil pentru aceste grupuri, iar unele dintre ele se luptă acum să își finalizeze proiectele, alimentând o criză de încredere în rândul potențialilor cumpărători, ceea ce duce la scăderea prețurilor. Datoria enormă a Evergrande a contribuit la adâncirea crizei de pe piața imobiliară chineză, ducând la temeri de contagiune globală. În ultimele luni, această criză fără precedent s-a extins și la un alt jucător important din sector, Country Garden, considerat multă vreme ca fiind solid din punct de vedere financiar. La sfârșitul anului 2022, grupul avea o datorie considerabilă, estimată la aproximativ 1152 de miliarde de yuani (150 de miliarde de euro).

Într-o țară în care sectorul imobiliar reprezintă mai mult de un sfert din PIB și susține o armată de muncitori slab calificați, aceasta a exacerbat, de asemenea, încetinirea generală a celei de-a doua economii mondiale. Guvernul a stabilit un obiectiv de creștere economică de aproximativ 5% pentru 2024, ceea ce ar reprezenta una dintre cele mai slabe performanțe din ultimele decenii, excluzând perioada pandemiei de coronavirus.

viewscnt
Afla mai multe despre
evergrande
bursa
hong kong