Atria Urban Resort, model de regenerare urbană sustenabilă pentru București

Atria Urban Resort, model de regenerare urbană sustenabilă pentru București
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 26 iul 2021

Studiu de caz: cum transformi o fostă fabrică de bere comunistă într-un resort urban ca în marile capitale ale lumii

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În anii ’90 și chiar și la începutul anilor 2000, România – și Bucureștiul în particular, încă păstrau peisajele pestrițe ale epocii comuniste: platforme industriale părăsite, zone cu construcții degradate, foste fabrici lăsate în paragină sau celebrele ”circuri ale foamei”, în care buruienile, rugina și câinii vagabonzi erau singura constantă. Dacă în provincie astfel de peisaje păstrează încă imaginea gri a orașelor, Bucureștiul a avut parte în ultimii 20 de ani de un tratament de înfumusețare, care a schimbat radical fața urbei, făcând-o demnă de o capitală europeană.

Dezvoltatorii imobiliari și-au făcut o misiune din a transforma skyline-ul orașului și de a ține pasul cu transformarea economică a țării: în locul fostelor uzine grele din perioada comunistă au apărut clădirile moderne de birouri, iar ”circurile foamei” s-au tranformat în cele mai mari mall-uri din țară. Cererea masivă de locuințe, ca urmare a migrației din provincie către Capitală, a făcut ca în toate sectoarele Bucureștiului să apară cartiere noi, cu soluții de locuire pe toate gusturile și pentru toate buzunarele.

Atria Urban Resort a apărut din dorința de a transforma o astfel de zonă a Capitalei, nefolosită și degradată de vreme, într-un complex modern de locuințe, dar încă de la început am vrut să facem lucrurile altfel. Și ne-am gândit cum ar fi să aducem natura în sectorul 1 al Bucureștiului, iar locuitorii complexului să se simtă acasă ca într-o vacanță în stațiune? Așa a luat naștere conceptul de ”resort”, un proiect de regenerare urbană, care avea să transforme o zonă industrială într-un parc cu multă verdeata, în care suprafața liberă și cu vegetație este de trei ori mai mare decât zonele construite”, spune Liria Themo, Marketing Manager al ansamblului rezidențial Atria Urban Resort.

De altfel, complexul Atria Urban Resort a primit recent premiul pentru ”Cea mai impresionantă regenerare urbană 2020” în cadrul Galei Clubului Profesioniștilor în Imobiliare, după ce a a transformat o bucată industrială de oraș într-o oază de verdeață.

Atria Urban Resort este o investiție realizată pe terenul pe care s-a aflat fosta Fabrica de Bere Chitila care nu a fost finalizată niciodată, nu a funcționat nici măcar o zi ca fabrică de bere și nu avea nicio valoare din punct de vedere arhitectural. Investitorii au achiziționat terenul pe care era construită fabrica în anul 2004, cu intenția de a dezvolta un complex rezidențial la standarde internaționale. Amplasamentul fabricii de bere a fost ales datorită suprafeței, poziției, a rezervei naturale de apă de o calitate deosebită și a accesului facil din Șoseaua Chitilei. Amplasamentul fostei fabrici de bere Chitila includea la acel moment drumuri de acces betonate, construcții metalice, hale din beton și caramidă, un siloz, toate împrăștiate pe o suprafață de 20 de hectare.

Atria Urban Resort, model de regenerare urbană sustenabilă pentru București

Atria Urban Resort este prima investiție imobiliară care propune o regenerare urbană corectă și de succes în această zonă a Sectorului 1 pentru că îmbogățește peisajul și îl înfrumusețează integrând valorile zonei. Complexul este un proiect care crește valoarea locului nu doar datorită arhitecturii și a proiectului unitar urbanistic ci și datorită calității oamenilor pe care îi aduce în sectorul 1 al Capitalei, persoane tinere și adulte, interesate să trăiască în deplină comuniune cu natura.

Atria Urban Resort este un promotor al regenerării urbane sănătoase a Bucureștiului pe termen lung și pentru că a ales să construiască locuințe doar pe 25% din suprafața terenului, iar diferența de 75% să fie destinată spațiilor ample lăsate libere și amenajării zonei verzi. Alegerea dezvoltatorului împreună cu arhitecții SMAA (Silviu Mihăilescu & Asociații Arhitectură) de a reduce coeficienții urbanistici în favoarea confortului denotă o reală considerație pentru locuitorii acestui complex. Lipsa masivității, atenția sporită dată fațadelor lejere și bine proporționate specifice arhitecturii hoteliere, investiția importantă în spații verzi reale, unde grădinile beneficiază de plante indigene și arbori seculari care formează o adevarată oază în mediul urban sunt declarații de respect pentru cumpărători. Nu în ultimul rând, prețul de vânzare pe metru pătrat util este unul foarte atractiv pentru cumpărători Atria devenind, așadar, o propunere echilibrată și corectă, unde calitatea vieții în oraș se redefinește într-un adevărat resort urban”, explică Liria Themo, marketing manager al proiectului.

Terenul a fost achiziționat în 2004 și până în 2007 investitorul a demolat halele și depozitele, folosind sistemul exploziilor controlate. Toate operațiunile în care au fost incluse pregătirile necesare, demolarea efectivă, valorificarea materialelor rezultate din demolare și desfacerea platformelor de beton au durat 24 luni. Pregătirea terenului și obținerea aprobărilor pentru demararea construcției propriu-zise a mai durat câțiva ani, iar 2020 a însemnat primele 160 de apartamente date în folosință și alte 400 care se vor livra în curând. Proiectul este împărțit în patru faze de dezvoltare care vor crea un cartier demn de premiat și de luat ca model de dezvoltare urbană.

Conceptul ”charette”, nucleul care a stat la baza unui complex rezidențial altfel

Pentru a sistematiza parcela pe care este construit Atria Urban Resort, dezvoltatorul a contractat o firmă din Londra specializată în proiectarea de planuri urbanistice pe terenuri mari – master-planned communities – folosind un proces numit ”charette”, utilizat pe scară largă în străinătate. Conceptul se bazează pe colaborarea unei echipe interdisciplinare de specialiști în amenajare urbană – arhitecți, peisagiști, specialiști în dezvoltare urbană și partenerii lor de afaceri.

Când va fi finalizat, complexul va avea 1.400 de apartamente în total. Faza I este livrată și locuită, Faza II este în construcție și avansează conform programului stabilit iar pentru cea de a III-a fază lucrările sunt pregătite să înceapă. Proiectul imobiliar este dezvoltat de oamenii de afaceri Liviu Lepădatu și Eugen Lepădatu, în parteneriat cu EVERGENT Investments SA, fiind estimat la peste 100 de milioane de euro, în total.

Cum a modificat actuala pandemie paradigma spațiului de locuit

În timpul pandemiei, și mai ales în perioada stării de urgență, când toată lumea a fost obligată să-și petreacă majoritatea timpului în casă sau în apropierea ei – inclusiv să lucreze, s-a văzut clar diferența dintre un complex rezidențial cu grădini și multă verdeață și unul obișnuit, înghesuit între alte blocuri de beton, mai explică Managerul de Marketing al ansamblului Atria Urban Resort.

Cea mai importantă caracteristică a spațiului de locuit în această perioadă a fost spațiul verde și grădina, mulți dintre cei aflați în căutarea unei locuințe îndreptându-și atenția spre case la țară tocmai din acest motiv. Așadar, clienții Atria Urban Resort s-au bucurat din plin de avantajul de a locui în continuare în oraș, dar într-un complex rezidențial modern, cu parcuri private, cu terase, piscină, grădină, adică foarte mult spațiu verde, o sursă inepuizabilă de relaxare, de stare de bine, de bună dispoziție și de inspirație. Pentru că în această perioadă spațiul de locuit a trebuit să includă și spațiul de lucru, apartamentele din complexul Atria s-au dovedit din nou a fi alegerea potrivită. Clădirile au un regim mic de înălțime și sunt gândite special pentru a oferi cât mai multă lumină naturală, un stimulent grozav pentru motivație și eficiență în lucru”, arată Liria Themo.

Concluzia este că pandemia a schimbat preferințele oamenilor, aceștia orientându-se spre locuințe mai spațioase, cu mai multă lumină naturală, cu terase generoase și grădini urbane pline de vegetație iar Atria Urban Resort le bifează pe toate.

Atria Urban Resort, model de regenerare urbană sustenabilă pentru București

Coabitarea cu natura în designul urban. Cum construiești un oraș smart

Un element important într-un complex rezidențial este varietatea. Atria Urban Resort este gândit și conceput pentru a oferi atât confortul unei locuințe noi cât și o varietate de modele de apartamente care să vină în întâmpinarea nevoilor clienților.

Fie că îți dorești un spațiu exterior de unde poți alege apartamente cu grădină și terase proprii generoase sau ai nevoie de mai mult spațiu de depozitare, caz în care poți opta pentru un apartament care pune accentul pe suprafață utilă, complexul bine gândit oferă varietate și soluții. Acum, acasă devine mai mult decât un cămin, când ai nevoie și de un colț confortabil și liniștit pentru a lucra, dar și un spațiu deschis unde copiii tăi să se bucure de razele soarelui. Cele două faze de la Atria cuprind peste 70 de modele de apartamente de tip studio, 2, 3 sau 4 camere cu grădini private sau terase, cu bucătării închise sau deschise, holuri la intrare”, explică Liria Themo.

De asemenea, natura este un element central în viața comunității care locuiește în complexul rezidențial Atria iar spațiile verzi au fost de la început concepute astfel încât să preia supremația în fața construcțiior.

Noi ne-am propus să fim sustenabili, adică să coexistăm cu natura nu să o înlăturăm sau eliminăm. Arborii seculari nu se dezvoltă în jardiniere, au nevoie de spațiu pentru a se hrăni și pentru a evolua. Atria Urban Resort nu a făcut rabat la natură, am creat un parc cu o varietate mare de copaci și spații de joacă încadrate în natură, am evitat să folosim plasticul, am plantat sălcii creând tuneluri verzi, natura în parteneriat cu copiii. Beneficiul este că proprietarii trăiesc într-o armonie cu natura iar cei mici o descoperă la ei acasă, alergând pe dealuri, ascunzându-se printre frunze și crengi, odihnindu-se în iarbă, privind cerul și frumosul. Atria a fost gândită încă de la început ținând cont de oameni și de nevoile lor”, consideră reprezentanta Atria Urban Resort.

Din păcate, în ultimii ani, orașele au devenit mai mult dușmani ai oamenilor, din cauza suprapopulării, a traficului aglomerat, a poluării și a zgomotului. În contextul exploziei tehnologice, un oraș smart este perceput ca fiind un oraș perfect tehnologizat în care totul se rezolvă cu un click într-o aplicație mobilă.

Pentru noi, orașul smart este acela care oferă o calitate crescută a vieții locuitorilor lui. Iar acest lucru nu se poate obține decât dacă betonul este înlocuit cu copaci, flori și iarbă, dacă oamenii au suficient spațiu ca să nu se simtă agasați de cei din jurul lor, dacă au o locuință generoasă, din care văd pe fereastră lumina soarelui, frunzele copacului din față sau gradina cu flori. Un oraș smart este acela care permite omului să se întoarcă la lucrurile primordiale, simple, care ne-au ghidat în miile de ani de evoluție ca specie: întoarcerea la natură și coabitarea în armonie cu aceasta”, spune Liria Themo.

Planuri de dezvoltare

În prezent, Atria Urban Resort este în plin proces de demarare a lucrărilor pentru Faza 3 și de pregătire a Fazei a 4-a.

Mai avem încă de lucru la Atria Urban Resort și ne concentrăm să finalizăm cu succes întregul complex. Dar pentru că acest proiect s-a bucurat de un mare succes, dorim să păstrăm conceptul și să îl promovăm precum o marcă înregistrată, urmărind ideea de ‘resort’ în mediul urban. De asemenea, vrem să ne implicăm mai mult în dezvoltarea comunității, să implementăm și procese de Place-Making, prin care încurajăm participarea rezidenților la dezvoltarea spațiului în care trăiesc, oferindu-i o cultură și o identitate”, explică reprezentantul complexului.

Poate că Atria Urban Resort sună ca o poveste, dar, grație eforturilor investitorilor, este una care a devenit realitate. De-a lungul timpului, pe măsură ce s-a construit, s-a conturat exact povestea gândită inițial: un complex rezidențial care să fie un promotor al regenerării urbane sănătoase a Bucureștiului pe termen lung, înlocuind gri-ul betonului cu verdele copacilor și multitudinea de culori a florilor.

Un material Investing in Property

viewscnt
Afla mai multe despre
atria urban resort
resort urban