BCE va ridica după luna septembrie interdicția plății dividendelor și a răscumpărării de acțiuni

BCE va ridica după luna septembrie interdicția plății dividendelor și a răscumpărării de acțiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2021

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va ridica după luna septembrie interdicția plății dividendelor și a răscumpărării de acțiuni, renunțând la o măsură de criză care a forțat creditorii să-și păstreze capitalul în timpul pandemiei, transmit Bloomberg și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primăvara anului trecut, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-și păstra fondurile proprii și a-și folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectată de pandemie. În decembrie, Banca Centrală Europeană a decis să lase creditorii din zona euro să își recompenseze acționarii cu o parte din profiturile cumulate în 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acțiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicția plății dividendelor impusă în primul val al pandemiei, scrie Agerpres.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

"Cele mai recente previziuni macroeconomice confirmă redresarea economiei și indică reducerea incertitudinilor, ceea ce îmbunătățește fiabilitatea capitalului băncilor. Ca rezultat, este adecvat să restabilim precedentele practici de supervizare, analizând cu băncile planurile legate de capital, dividende și răscumpărarea de acțiuni", se arată în comunicatul BCE. Totuși, instituția cu sediul la Frankfurt le-a cerut băncilor să rămână prudente, ținând cont de incertitudinile provocate de pandemie.

Conform calculelor Bloomberg, zece din cele mai mari bănci din zona euro au pus deoparte peste 22 miliarde de euro pentru a-și recompensa acționarii. Cele mai mari rezerve le dețin BNP Paribas SA, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, ING Groep NV, Intesa Sanpaolo SpA și Nordea Bank Abp, indică datele Bloomberg.

Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021 CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021

Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piață. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
actiuni
dividende