Avison Young: Piața imobiliară bucureșteană, influențată pozitiv în 2019 de noi livrări de spații de birouri și industriale, precum și de prețurile atractive. Ce se va întâmpla pe fiecare nișă

Avison Young: Piața imobiliară bucureșteană, influențată pozitiv în 2019 de noi livrări de spații de birouri și industriale, precum și de prețurile atractive. Ce se va întâmpla pe fiecare nișă
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 ian 2019

Piața imobiliară bucureșteană va beneficia în acest an de accelerarea lucrărilor de construcții pe segmentul birourilor, de extinderea spațiilor industriale, precum și de prețurile care rămân atractive, potrivit estimărilor Avison Young, cel mai mare broker independent din sectorul imobiliar canadian.

“Creșterea sustenabilă a economiei Bucureștiului și fundamentele puternice oferă motive de optimism pe termen lung pentru toate clasele de active imobiliare”, arată compania canadiană într-un raport.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit consultanților Avison, tranzacțiile din piața imobiliară bucureșteană vor fi influențate pozitiv, în 2019, de noi livrări de spații de birouri și industriale, un aport important urmând să îl aibă și raportul bun între costurile de investiții și prețurile obținute la vânzare.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Spații de birouri

Deși în scădere față de anul anterior, închirierile de birouri în București au depășit 300.000 de metri pătrați în 2018, iar proiectele aflate în diferite faze de derulare totalizează peste 500.000 de metri pătrați. Prețurile chiriilor și rata de neocupare se vor afla sub presiune în cazul în care proiectele în construcție vor fi livrate la termen, respectiv în 2019 și 2020. Un astfel de scenariu este însă puțin probabil, având în vedere evoluțiile din ultimii ani, când mai multe proiecte au fost amânate, precum și incertitudinile privind cererea din piață, potrivit firmei canadiene.

Parteneriat rupt: Milionarul belgian Christian Dumolin rămâne singur în proiectul rezidențial Flanders. Foștii parteneri ai Liebrecht & Wood merg pe cont propriu CITEȘTE ȘI Parteneriat rupt: Milionarul belgian Christian Dumolin rămâne singur în proiectul rezidențial Flanders. Foștii parteneri ai Liebrecht & Wood merg pe cont propriu

Sectorul IT&C va rămâne și în acest an principalul motor al cererii de birouri în București, potrivit Avison Young, care notează că importanța spațiilor de co-working continuă să crească.

Spații industriale

Piața românească a imobilelor industriale și a spațiilor de depozitare a cunoscut o creștere susținută în 2018, atât pe partea de ofertă, cât și în ceea ce privește cererea, însă stocul de spații moderne, estimat la circa 4 milioane de metri pătrați, este inferior celui din alte state din Europa Centrală și de Est.

Chiria prime (pentru spațiile industriale și logistice de clasa A, situate în cele mai bune zone) a rămas stabilă la 3,30 euro - 3,90 euro pe metru pătrat, un interval care face posibilă dezvoltarea în continuare a sectorului, notează Avison.

Retail

Piața spațiilor comerciale din București este una matură, cu o suprafață construită de 1,12 milioane de metri pătrați (o treime din stocul total la nivelul țării) și o densitate de aproximativ 610 metri pătrați la mia de locuitori, cea mai ridicată din România.

ANALIZĂ Topul celor mai mari șantiere private pe care se lucrează în acest moment în România CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Topul celor mai mari șantiere private pe care se lucrează în acest moment în România

În condițiile în care comerțul din magazine este prea puțin afectat de online, prețurile chiriilor prime vor rămâne stabile, în jurul nivelului de 70 euro pe metru pătrat, iar proprietarii de centre comerciale se vor axa pe creșterea componentelor de petrecere a timpului liber și pe consolidarea mixului de chiriași, estimează firma canadiană.

Investiții

Piața bucureșteană de real estate a cunoscut o cerere puternică din partea investitorilor în 2018, iar tendința ar putea continua, în condițiile în care randamentele din statele învecinate sunt în scădere.

În contrast, randamentele din România au rămas, anul trecut, în jurul valorilor înregistrate în 2017: 7,25% pentru spațiile prime de birouri, 7% pentru spațiile comerciale și 8,5% pentru spațiile industriale, ultimele aflându-se sub o ușoară presiune pe scădere, potrivit Avison.

Fondată în 1978 la Toronto, Avison Young este cel mai mare broker independent din sectorul imobiliar canadian și una dintre firmele din real estate cu cea mai rapidă creștere la nivel global.

Compania, cu peste 2.700 de consultanți în 75 de birouri, și-a deschis primul său birou din România în 2017, la București.

viewscnt
Afla mai multe despre
avison young
piata imobiliara
bucuresti
analiza
previziuni
spatii birouri
chirii
randamente