Bucureștiul a atras aproape 60% din cererea de spații logistice și industriale din acest an

Bucureștiul a atras aproape 60% din cererea de spații logistice și industriale din acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2017

Aproape 60% din cererea de spații de pe piața industrială și logistică din primele nouă luni, piață care a ajuns la 456.000 de metri pătrați, a vizat Bucureștiul. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Peste 70% din suprafața tranzacționată, respectiv 330.000 metri pătrați, reprezintă cerere nouă (contracte noi, pre-închirieri). Ponderea cererii noi din total tranzactionat a crescut față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce se reflectă în ratele din ce în ce mai reduse ale gradului de neocupare. Renegocierile și reînnoirile de contracte au cumulat 126.000 metri pătrați de spații industriale și logistice, arată datele companiei imobiliare JLL România.

Un procent de 56% din cererea totală a vizat Bucureștiul, în condițiile în care firmele de logistică au generat mai mult de jumătate din cerere, cu 250.000 de metri pătrați de spații preluate în întreaga țară. De remarcat pentru acest an faptul că aproape un sfert din suprafață închiriată a fost contractată de firme de producție.

Pitești (50.000 mp), Timișoara (45.000 mp), Roman (31.000 mp) și Cluj (25.250 mp) sunt alte orașe în care au fost încheiate tranzacții semnificative pe segmentul industrial și logistic în perioada analizată.

Anunț oficial: iPhone X vine în România. Când poate fi cumpărat CITEȘTE ȘI Anunț oficial: iPhone X vine în România. Când poate fi cumpărat

“Cererea de spații industriale se menține la un nivel ridicat și confirmă apetitul clienților pentru expansiune, dovadă fiind faptul că în primele nouă luni ale acestui an volumul total reprezintă 98% din cel înregistrat în tot anul 2016”, a declarat Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

În ceea ce privește oferta, în primele nouă luni au fost livrate în toată țara proiecte totalizând mai mult de 210.000 metri pătrați, astfel că stocul la finele lunii septembrie era de aproape 3 milioane de metri pătrați, din care 1,5 milioane de metri pătrați în București.

Alți 140.000 metri pătrați de spații industriale sunt anunțați că vor fi livrați pentru acest an, atât proiecte noi, cât și extensii ale celor existente, ducând nivelul total al livrărilor de spații industriale peste cel înregistrat în întreg anul 2016 și confirmând apetitul clienților și al dezvoltatorilor pentru expansiune. Rata de neocupare este de sub 5% în București și de 7-10% în afara Capitalei.

FOTO Țesătoriile Reunite, deținute de SIF Moldova, se împrumută cu peste 18 milioane euro pentru complexul Baba Novac Residence, pregătit pe terenul fabricii, închisă după 80 ani. Locuințele vor fi vândute cu până la 142.000 euro CITEȘTE ȘI FOTO Țesătoriile Reunite, deținute de SIF Moldova, se împrumută cu peste 18 milioane euro pentru complexul Baba Novac Residence, pregătit pe terenul fabricii, închisă după 80 ani. Locuințele vor fi vândute cu până la 142.000 euro

“Oferta de spatii industriale a tinut pasul cu cererea crescută. Investitorii au gustat pe parcursul acestui an din succesul dezvoltărilor speculative și s-au bucurat de cerere ridicată si pentru acest gen de spații. Chiriasii si-au păstrat preferința pentru spații aflate în fază de construcție și s-au îndreptat preponderent spre proiecte în dezvoltare, în defavoarea celor aflate încă în stadiu de proiect”, a comentat Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Chiriile se mențin constante, nivelul lor fiind influențat, doar punctual, de gradul de neocupare a fiecărui proiect în parte.

“Costul de ocupare în București este puternic influențat de disponibilitatea redusă a spațiilor. Odată cu recent anuntata intrare a unui nou dezvoltator pe piață, ne așteptăm la intensificarea competiției pe segmentul industrial din București”, a menționat Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Cele mai mari 5 contracte noi semnate pe piața industrială și logistică în T3:

Chiriaș

Proiect

Suprafața (mp)

Tip spațiu

Ceva Logistics

WDP Park Pitesti

29,000

logistică

Inteva

WDP Park Oradea  

15.000

Producție

SHW Automotive

Eurorent Airport Park

10.200

Producție/Automotive

Aquila

SNS Park

10.000

Distributie

TE connectivity

WDP Timisoara

10.000

Automotive

 

viewscnt
Afla mai multe despre
spatii logistice
spatii industriale