CCR declară neconstituțională legea pentru achiziționarea de către stat a ”Vilei Florica”. Ministerul Culturii a preluat însă imobilul, în urmă cu două săptămâni

CCR declară neconstituțională legea pentru achiziționarea de către stat a ”Vilei Florica”. Ministerul Culturii a preluat însă imobilul, în urmă cu două săptămâni
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2017

Curtea Constituțională a admis, marți, obiecția de neconstituționalitate a președintelui Klaus Iohannis și a declarat neconstituțională Legea privind achiziționarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica („Vila Florica"), situat în localitatea Ștefănești, județul Arges, de către Ministerul Culturii și Identității Naționale. În urmă cu două săptămâni însă, Ministerul Culturii a semnat contractul de vânzare-cumpărare prin care a preluat ”Vila Florica”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform unui comunicat al CCR, ”în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile Legii privind achiziționarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu – Florica („Vila Florica”), situat în localitatea Ștefănești, județul Argeș, de către Ministerul Culturii și Identității Naționale sunt neconstituționale”, scrie News.ro.

Pentru pronunțarea acestei soluții, Curtea a constatat că ”legea examinată are un caracter individual, fiind adoptată în considerarea unui singur caz prestabilit, respectiv pentru achiziționarea unui imobil, și nu în vederea aplicării ei unui număr nedeterminat de cazuri concrete”.

”Or, în jurisprudența sa, Curtea a reținut că legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementează relații sociale generale, fiind, prin esența și finalitatea ei constituțională, un act cu aplicabilitate generală, fără a putea avea caracter individual. Totodată, Curtea a mai constatat că Parlamentul, adoptând legi în domenii care aparțin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, a încălcat principiul separației și echilibrului puterilor în stat, precum și prerogativele sale constituționale, prevăzute de art.1 alin.(4), respectiv art.61 alin.(1) din Constituție”, subliniază CCR.

Curtea a mai reținut că legea criticată contravine art.4 alin.(2) și art.16 alin.(1) și (2) din Constituție, cu referire la principiul constituțional al egalității în drepturi.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primministrului. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

EXCLUSIV Cătălin Homor, fostul șef al Metrorex și Companiei de Infrastructură Rutieră, angajat de Copos pentru a construi turnul de birouri de peste 100 de metri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cătălin Homor, fostul șef al Metrorex și Companiei de Infrastructură Rutieră, angajat de Copos pentru a construi turnul de birouri de peste 100 de metri

Deși președintele formulase sesizarea către CCR, statul român a preluat, în 13 noiembrie, Ansamblul conacului Brătianu - Florica („Vila Florica”) din județul Argeș, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, care a semnat contractul de vânzare-cumpărare.

Președintele Klaus Iohannis a trimis în 2 noiembrie Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind achiziționarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica („Vila Florica”), situat în localitatea Ștefănești, județul Argeș, de către Ministerul Culturii și Identității Naționale.

În luna martie, Ionuț Vulpescu, ministru al Culturii și Identității Naționale la acea vreme, a anunțat că instituția vrea să își exercite dreptul de preempțiune pentru Ansamblul Brătianu - vila Florica din județul Argeș.

viewscnt
Afla mai multe despre
curtea constitutionala
vila florica