CGMB a aprobat regulamentul pentru reabilitarea fațadelor clădirilor din Capitală: amenzi de până la 8.000 de lei pentru proprietarii care nu repară pereții exteriori. Consilieri: Cel mai prost proiect. E inaplicabil

CGMB a aprobat regulamentul pentru reabilitarea fațadelor clădirilor din Capitală: amenzi de până la 8.000 de lei pentru proprietarii care nu repară pereții exteriori. Consilieri: Cel mai prost proiect. E inaplicabil
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2018

Proprietarii de clădiri din București vor primi amenzi între 5.000 și 8.000 de lei dacă nu reabilitează fațadele imobilelor pe care le dețin, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Consilierii generali USR și PNL au atras atenția că proiectul nu a fost în dezbatere publică, așa cum cere legea și că nu conține lista imobilelor care se vor reabilitate, așa cum ar trebui. Ei mai spun că proiectul este inaplicabil din această cauză.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 36 de voturi „pentru” și 11 voturi „împotrivă”, scrie News.ro.

„Proiectul nu a fost în dezbatere publică și nu ar trebui să facă excepție de la lege. Nu ar trebui să fie pe ordinea de zi. Plus că este inaplicabil, pentru că nu cuprinde un inventar al imobilelor la care urmează să se facă lucrări. Legea prevede expres ca lista imobilelor să fie aprobată de consileiri. Mi-e teamă că vom aproba acest proiect doar ca să fie aprobat, așa cum s-a întâmplat și până acum”, a declarat consilierul USR Roxana Wring.

La rândul său, consilierul general PNL Cătălin Deaconescu a criticat modul în care a fost redactat proiectul, pe lângă faptul că nu a respectat legea transparenței decizionale, fiind scris incoerent, „parcă de cineva din Guvern”.

Tranzacție: Continental Anvelope achiziționează fosta platformă industrială Uzinele Mecanice Timișoara CITEȘTE ȘI Tranzacție: Continental Anvelope achiziționează fosta platformă industrială Uzinele Mecanice Timișoara

„Este cel mai prost proiect. Nu a fost supus transparenței decizionale. Eu cred că este un regulament prost, inaplicabil. Pare că regulamentul a fost scris de cineva din Guvernul României, nu e limba română, sunt fraze fără sens, lipsesc verbe. Se vorbește despre primari și consilieri locali, noi suntem consilieri generali. Cuantumul de amenzi este mai mare decât orice, noi nu avem voie să fixăm amenzi mai mari de 5.000 de lei”, a spus Deaconescu.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu l-a ironizat pe consilierul PNL: „Domnul Deaconescu a citit din altă parte, el le ia și le susține așa”.

Regulamentul este valabil pentru toate clădirile din București și este adresat tuturor proprietarilor de clădiri, persoane fizice și juridice, dar și autorități ale administrației publice și instituții publice care dețin clădiri din București care, prin nivelul de degradare, pun în pericol oamenii sau afectează calitatea mediului sau spațiilor publice. Potrivit regulamentului, proprietarii de clădiri sunt obligați să ia măsuri și să reabiliteze fațadele clădirilor pe care le dețin din fonduri proprii și să organizeze recepția la terminarea lucrărilor. În cazul în care aceștia nu iau din proprie inițiativă măsuri în privința reabilitării fațadelor clădirilor pe care le dețin, vor fi notificați de primarul Capitalei și vor avea termen un an de la notificare pentru lucrări.

În cazul clădirilor monument istoric, va fi sesizat și Ministerul Culturii, pentru a monitoriza modul de realizare a lucrărilor, iar proprietarii clădirilor vor trebui să țină cont, în cadrul proiectelor tehnice, de cerințele specialiștilor din minister. Pentru aceste imobile, fațadele vor fi readuse la culoarea inițială, iar toate branșamentele pentru electricitate, antenele TV, aparatele de aer condiționat – nu trebuie să fie în locuri vizibile. De asemenea, tâmplăriile vor fi refăcute în culoarea și forma originară, învelitorile acoperișurilor se vor reface din aceleași materiale cu cele originare.

Aproape aceleași reguli sunt valabile și pentru clădirile care nu sunt în zonele protejate: culorile fațadelor vor fi deschise și neutre (alb, galben, gri, bej), stabilite prin autorizația de construcție sau avizul tehnic prealabil al arhitectului șef, culorile puternice putând fi folosite ca excepție și complementar pe suprafețe reduse.

Excepție de la acest regulament fac clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, pentru care proprietarii trebuie să desfășoare lucrări de reabilitare pentru a reduce riscul seismic, și clădirile reabilitate termic sau aflate în curs de reabilitare termică.

Conform regulamentului, toate cheltuielile cu lucrările de reabilitare vor fi suportate de proprietarii clădirilor, însă în cazul în care nu pot asigura aceste sume, vor putea primi ajutor de la primărie, dar doar dacă fac dovada că realizează venituri medii lunare pe membru de familie sub câștigul salarial mediu lunar pe economie. În cazul monumentelor istorice, finanțarea lucrărilor se face 50 la sută de la bugetul local și 50 la sută de la proprietari/asociația de proprietari.

Regulamentul prevede și o serie de sancțiuni pentru cei care nu își îndeplinesc obligațiile. Astfel, proprietarii de clădiri notificați de primărie că trebuie să reabiliteze fațadele imobilelor pe care le dețin, care nu au făcut acest lucru vor primi o amendă cuprinsă între 5.000 și 8.000 de lei. De asemenea, dacă proprietarii imobilelor nu au organizat recepția la terminarea lucrărilor vor primi amendă între 2.000 și 5.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cgmb
fatada
cladiri