CONFIRMARE Medicii și profesorii vor putea închiria locuințe ANL indiferent de vârstă. Prețul de vânzare al locuințelor, modificat

CONFIRMARE Medicii și profesorii vor putea închiria locuințe ANL indiferent de vârstă. Prețul de vânzare al locuințelor, modificat
scris 24 iun 2021

Medicii și profesorii vor putea închiria locuințe construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) indiferent de vârstă. Astăzi, condiția este să aibă cel mult 35 de ani. Totodată, în cazul tinerilor, termenul de repartizare a unei locuințe ANL va crește de la 3 ani la ce mult 5 ani de la împlinirea vârstei de 35 ani, iar costul de vânzare a locuinței se va raporta la investiția realizată și nu la costul de înlocuire.

De ce este important: În prezent, legea în vigoare prevede că tinerii specialiști din învățământ și din sănătate sunt persoane în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe ANL, destinate în mod exclusiv închirierii acestor specialiști, și care pot primi repartiții în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste. Cu toate acestea, legea mai prevede că medicii rezidenți și medicii specialiști, precum și cadrele didactice calificate pot depune cereri pentru repartizarea locuințelor construite prin alte programe ANL și după împlinirea vârstei de 35 de ani.

LISTA Noi măsuri de relaxare de la 1 iulie: crește numărul de participanți la spectacole, evenimente sportive, nunți, botezuri. Capacitate maximă pentru restaurante. Fără mască la birou. Facilități pentru vaccinați CITEȘTE ȘI LISTA Noi măsuri de relaxare de la 1 iulie: crește numărul de participanți la spectacole, evenimente sportive, nunți, botezuri. Capacitate maximă pentru restaurante. Fără mască la birou. Facilități pentru vaccinați

Acum, guvernanții au adoptat o ordonanță de urgență, prezentată anterior de Profit.rocare prevede eliminarea limitei de vârstă în cazul medicilor și profesorilor.

Astfel, conform ordonanței adoptate, ”specialiștii din învățământ și din sănătate, în sensul prevederilor prezentei legi, sunt persoane majore care pot depune cereri pentru repartizarea unei locuințe, destinate închirierii, în mod exclusiv specialiștilor din sănătate și/sau învățământ, indiferent de vârstă, dacă sunt angajați ai unităților din domeniile respective aflate pe raza unității administrativ-teritoriale în care sunt amplasate locuințele și care nu dețin o locuință în proprietate pe raza unității administrativ-teritoriale respective”.

Guvernul a prelungit scutirea de la plata impozitului specific pentru HoReCa până la finele anului CITEȘTE ȘI Guvernul a prelungit scutirea de la plata impozitului specific pentru HoReCa până la finele anului

După cum a relatat Profit.ro, statul a reînceput să construiască mai multe locuințe decât vinde, iar chiriașii ANL s-au oprit brusc din achiziții.

Conform datelor existente la nivelul Agenției Naționale pentru Locuințe, și Guvernul a constatat că, în ultimii ani, a început să scadă numărul de unități locative achiziționate.

CONFIRMARE Medicii și profesorii vor putea închiria locuințe ANL indiferent de vârstă. Prețul de vânzare al locuințelor, modificat

ULTIMA ORĂ Piața muncii, de la exces de aplicanți la lipsă de personal - Producătorul de încălțăminte ProAlex oprește temporar producția și închide magazinul fizic negăsind angajați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Piața muncii, de la exces de aplicanți la lipsă de personal - Producătorul de încălțăminte ProAlex oprește temporar producția și închide magazinul fizic negăsind angajați

Prin urmare, plecând de la tendința de scădere a numărului de locuințe achiziționate de către chiriașii locuințelor pentru tineri, destinate închirierii, din ultimii patru ani, ordonanța modifică mecanismul de stabilire a valorii de vânzare a locuințelor, astfel încât să fie accesibile mai multor chiriași, iar sumele rezultate din vânzarea locuințelor să permită construcția altora noi.

Conform actului normativ, repartizarea unei locuințe realizată prin programul guvernamental pentru construcția de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, se va realiza în termen de 60 luni după împlinirea vârstei de 35 ani, și nu în 36 de luni ca până acum.

DOCUMENT Guvernul a alocat, discret, 20 de milioane de lei pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a alocat, discret, 20 de milioane de lei pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului

În cazul vânzării locuințelor, prețul va fi raportat la valoarea de investiție a construcției, iar valoarea de investiție se diminuează cu contravaloarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei.

”Valoarea de vânzare reprezintă valoarea de investiție a construcției, diminuată cu contravaloarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiției, calculată în funcție de durata normată de funcționare a clădirii, reținută de autoritățile administrației publice locale, ale sectoarelor municipiului București și/sau centrale, și virată către ANL (...) și actualizată cu rata inflației, comunicată de către Institutul Național de Statistică. Rata inflației se calculează de Ia data punerii în funcțiune a locuinței până la data vânzării acesteia”, prevede proiectul de ordonanță.

De asemenea, la calculul chiriei, cotele de 1,5%, respectiv 0,5% destinate administrării și administratorilor nu se vor mai raporta la valoarea de înlocuire a construcției, ci la valoarea de investiție a construcției.

viewscnt
Afla mai multe despre
anl
agentia
nationala
locuinte
medic
profesor
inchiria
cumpara
varsta