Cum să dezumidificați o cameră în mod natural

Cum să dezumidificați o cameră în mod natural
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 25 aug 2022

Deși una dintre cele mai rapide și mai simple modalități de a dezumidifica o încăpere este de a cumpăra un dezumidificator, vă va costa destul de mult - atât pentru aparatul în sine, cât și pentru energia pe care o necesită.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din fericire, există multe remedii casnice pentru a scăpa de umezeala în plus. Sunteți intrigat? Continuați să citiți pentru a afla de ce ar trebui să mențineți umiditatea la minimum în interiorul casei dvs. și cum să dezumidificați o cameră.

Ce cauzează umiditatea într-o casă?

Specialiștii spun că există multe lucruri care pot cauza umiditatea în casă și pe care nu le puteți controla, inclusiv designul, materialele folosite pentru a construi casa dvs. și regiunea în care locuiți.

De asemenea, umiditatea poate fi cauzată de alegerile zilnice legate de stilul de viață, cum ar fi coacerea, uscarea hainelor ude, călcarea hainelor cu aburi și dușurile lungi. În esență, orice activitate care poate provoca chiar și cel mai mic nivel de abur poate fi de vină pentru că vă face casa mai umedă.

Motive pentru a controla umiditatea

Deși puțină umiditate poate fi un lucru bun, a avea prea multă umiditate în spațiul dvs. poate cauza probleme cu casa dvs. și cu sănătatea dvs. Atunci când umiditatea se acumulează în locuința dvs. și nu folosiți un dezumidificator, aceasta poate provoca daune cosmetice și structurale, făcând ca vopseaua să se cioburească pe pereți și provocând putrezirea.

De asemenea, poate face ca patul și mobila să se simtă umedă, vă poate deteriora aparatele electronice și vă poate strica mobila din lemn. Cel mai rău este că un nivel ridicat de umiditate în locuința dvs. creează, de asemenea, mediul perfect pentru dezvoltarea mucegaiului și a mucegaiului, ceea ce poate provoca daune pereților, covoarelor, cărților, hainelor și - cel mai important - sănătății dvs.

Dacă sunteți în căutarea și mai multor motive pentru a controla umiditatea dintr-o cameră, doctorii avertizează că cele mai grave efecte secundare ale unei umidități prea mari în casă țin de sănătatea și bunăstarea generală a unei persoane.

În timp ce nivelurile ridicate de umiditate din casă pot duce la reparații costisitoare, daunele aduse sănătății și bunăstării dvs. pot fi mult mai greu de reparat decât vopseaua exfoliată. Potrivit doctorilor, poate fi deosebit de periculos pentru cei care suferă de alergii sau astm.

Pentru cei care suferă de alergii și astm, umiditatea poate predispune pe cineva să aibă un număr crescut de acarieni și mucegai, care sunt amândoi factori declanșatori pentru crize de astm și reacții alergice. În plus, dezvoltarea mucegaiului în casa dumneavoastră poate provoca, de asemenea, o reacție pulmonară periculoasă numită la unele persoane susceptibile, care provoacă inflamații în țesutul pulmonar și poate face dificilă respirația, precum și poate provoca cicatrici pulmonare permanente.

De asemenea, dacă sunteți imunitar compromis cu cancer sau cu o deficiență imunitară, puteți face o infecție cu mucegai. Aceasta poate fi periculoasă pentru viață dacă intră în sânge sau în plămâni.

Cum știți dacă e nevoie să vă dezumidificați casa?

În timp ce senzația regulată de umezeală poate fi un indicator că există prea multă umiditate în casa dvs., există și alte semne revelatoare că este timpul să vă dezumidificați spațiul.

Condensare

Atunci când aerul cald atinge suprafețele reci, se formează condens. Acest lucru se întâmplă chiar mai frecvent atunci când casa dvs. este umedă și nu aveți un dezumidificator, deoarece umiditatea din aer este mai probabil să se adune și să se bălăcească - ceea ce poate provoca în cele din urmă pete de apă - pe ferestre, aparate și altele asemenea. Este un lucru dacă observați condens direct deasupra aragazului în timp ce sotați sau gătiți ceva la aburi; este cu totul altceva dacă observați picături de condens la întâmplare, atunci când niciuna dintre alegerile de stil de viață menționate mai sus nu este în desfășurare. 

Mucegai

Mucegaiul și igrasia prosperă în medii umede. Dacă observați că mucegaiul negru crește neîncetat în duș, în toalete, în cadă, pe pereți sau pe marginile covorului, probabil că o casă prea umedă este de vină.

Putrezirea lemnului

Ca și mucegaiul, putrezirea lemnului este cauzată de umezeală. Dacă observați că lemnul din casa dvs. începe să se deterioreze, este timpul să reevaluați umiditatea din locuință.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, obiectivul este de a menține umiditatea interioară între 30 și 50% umiditate relativă și nu mai mult de 60% umiditate relativă. Dacă nu sunteți sigur de nivelul la care se află a dumneavoastră, puteți ține evidența obținând un aparat de măsurare a umidității.

Pentru a evita costurile de achiziționare a unui dezumidificator, încercați mai întâi una dintre aceste metode naturale de mai jos.

1. Deschideți ferestrele și ușile

Una dintre cele mai ușoare modalități de a dezumidifica o cameră este să deschideți ferestrele Făcând acest lucru, lăsați să intre aer proaspăt, îmbunătățind circulația aerului în cameră și - atunci când țineți ușile interioare deschise - în casă.

2. Alegeți plante de apartament care scad umiditatea

În timp ce plantele din pădurile tropicale au un efect de umidificare a aerului din casa dvs., alte plante fac opusul și absorb umiditatea. Cele mai bune opțiuni pentru reducerea umidității din aer sunt crinul păcii, iedera englezească, palmierul de salon, feriga de Boston și tillandsia (plante de aer).

3. Faceți dușuri mai reci

Dușurile pot crește rapid umiditatea din casa dvs. Pentru a preveni această problemă, încercați să folosiți apă mai rece (oricum, apa super caldă nu este bună pentru piele) și țineți ușa de la baie deschisă pentru a crește fluxul de aer și pentru a menține condensul la minimum. Și, dacă aveți un ventilator, asigurați-vă că îl porniți.

viewscnt
Afla mai multe despre
cameră
emag
dezumidificator