DECIZIE Guvernul suspendă aproape 1 an retrocedările de imobile cu evaluarea făcută la zi și rămâne la valorile vechi de 7 ani. Unul dintre motive este și COVID-19

DECIZIE Guvernul suspendă aproape 1 an retrocedările de imobile cu evaluarea făcută la zi și rămâne la valorile vechi de 7 ani. Unul dintre motive este și COVID-19
scris 14 mai 2020

Guvernul României a decis să suspende până în martie 2021 retrocedările de imobile cu evaluarea făcută la zi, având ca motiv principal diferențele majore între grilele notariale la nivel județean, potrivit unei ordonanțe de urgență. Până anul viitor, retrocedările vor fi făcute tot pe baza grilei notariale din 2013.

Proiectul de ordonanță de urgență adoptat astăzi a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din urmă cu două săptămâni, pe motiv că trebuie făcute o serie de modificări. El a fost votat astăzi în forma inițială, fără modificări.

Din 21 martie 2020, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor este obligată să emită deciziile de despăgubire în urma unor evaluări făcute prin grilele notariale valabile la zi, nu pe baza celor din 2013, cum s-a realizat până acum. Totuși, până acum, comisia nu emis nicio decizie potrivit noilor proceduri de evaluare, deoarece s-au sesizat „diferențe majore cu privire la criteriile utilizate la nivelul fiecărei camere notariale județene în elaborarea grilelor pentru anul 2020“, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

Mai mult, grilele notariale din Alba, Cluj și Bihor s-au modificat și după martie 2020, deși erau realizate în decembrie 2019, pentru a fi aplicate în 2020. Specialiștii comisiei au mai calculat că, prin aplicarea noilor reguli de evaluare, aproximativ 20% dintre dosare vor avea valorile în scădere față de grila din 2013, folosită până acum.

Spre exemplu, la Cluj, pentru un teren de 500 metri pătrați, se utilizează valoarea de 1.740 lei/metru pătrat, în timp ce pentru un teren de 2.000 metri pătrați se utilizează valoarea de 1.260 lei/metru pătrat (cu 28% mai puțin pe metru pătrat), indiferent de categoria de folosință a terenului la data preluării.

La Brașov, pentru un teren din categoria „curți-construcții”, se utilizează valoarea de 898 lei/metru pătrat, indiferent de suprafață, dar un teren de 2.000 metri pătrați preluat de stat ca teren agricol este evaluat diferit, cu 274 lei/metru pătrat (cu 70% mai puțin pe metru pătrat decât terenul „curți construcții”).

DECIZIE Constructorii angajați în proiecte mari de infrastructură pot cere bani în plus, ca urmare a scumpirilor. Contractele pot fi mărite cu până la 34% CITEȘTE ȘI DECIZIE Constructorii angajați în proiecte mari de infrastructură pot cere bani în plus, ca urmare a scumpirilor. Contractele pot fi mărite cu până la 34%

Astfel, Guvernul a suspendat retrocedările după noile reguli de evaluare, până în martie 2021, perioadă în care Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, Ministerul Justiției și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România vor propune un set minimal de criterii care să fie utilizate unitar, la nivel național, la elaborarea grilelor notariale pentru anii următori.

Totuși, chiar și în retrocedările realizate pe baza grilei notariale din 2013 s-au constatat inechități în paractică. În grilele pentru anul 2013, în 10 județe se aplică o singură valoare, în timp ce în 31 de județe și în municipiul București valorile sunt prezentate diferit. Din acest motiv, Guvernul a mai hotărât ca în situația în care grila notarială prevede valori doar pentru terenurile din categoria „curți - construcții”, iar terenul preluat în mod abuziv de stat avea o altă categorie de folosință, valoarea despăgubirilor se stabilește prin aplicarea unei reduceri de 50%.

Păstrarea grilei notariale din 2013 mai este justificată de Guvern și prin faptul că dacă s-ar realiza modificări la grilele actuale s-ar întârzia procesul de despăguburi, iar Curte Europeană a Drepturilor Omului ar putea impune sancțiuni statului român. Ca ultim motiv este enumerat și faptul că Guvernul trebuie să poată distribui într-un mod previzibil resursele financiare pe fondul situației determinate de răspândirea virusului COVID-19.

viewscnt
Afla mai multe despre
retrocedari
evaluare imobile
covid-19