Dezvoltatorul Greenfield amenință cu acțiuni în instanță pentru obținerea dreptului de acces

Dezvoltatorul Greenfield amenință cu acțiuni în instanță pentru obținerea dreptului de acces
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2023

Administrația Municipiului București a dat dovadă de nepăsare și lipsă de respect pentru miile de oameni din cartierul Greenfield în cazul blocării accesului locuitorilor din zonă pe porțiunea de drum din strada Vadul Moldovei, a transmis dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"În cazul concret al porțiunii de drum din strada Vadul Moldovei prin care se blochează strict accesul spre cartierul Greenfield, adminstrația orașului a dat dovadă de nepăsare și lipsă de respect pentru miile de oameni din cartierul Greenfield. Tergiversarea punerii în aplicare a unei hotărâri judecătorești definitive aduce prejudicii grave și disconfort pentru familiile care locuiesc aici.

Un cartier imens cu locuitori stresați zilnic de ambuteiaje create artificial nu poate deveni o comunitate sustenabilă. Am susținut permanent soluții viabile, multe finanțate chiar de noi dar, în acest caz, pasivitatea, birocrația și blocajul instituit afectează calitatea vieții celor care au avut încredere în noi.

Doresc, din nou, să fac un apel către autoritățile implicate să vină alături de cetățenii din comunitatea noastră, de noi și să arate grijă față de oameni, așa cum au promis și așa cum este firesc în orice societate", a declarat Constantin Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor, arată Agerpres.

Termen mult mai mare pentru desființarea de către autorități a construcțiilor ilegale de pe plaje. Somația, nu doar pentru proprietar. Atribuțiile de desființare, delegate local CITEȘTE ȘI Termen mult mai mare pentru desființarea de către autorități a construcțiilor ilegale de pe plaje. Somația, nu doar pentru proprietar. Atribuțiile de desființare, delegate local

În acest context, compania dezvoltatoare susține că, în 2018, a donat trei loturi de teren cu o suprafață totală de 6.000 mp și o valoare de 800.000 euro (fără TVA), situate în intravilanul Sectorului 1 al Municipiului București în scopul efectuării formalităților pentru transferul celor 300 de metri din domeniul public al statului român - în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului București.

"Aceasta a fost o condiție esențială în rezolvarea situației și ar fi trebuit să ușureze și să accelereze întregul proces, restul fiind doar formalități între autoritățile statului. Consiliul General al Municipiului București a acceptat donația cu sarcini și a aprobat încheierea contractului de donație sub rezerva obținerii acordului Romsilva.

În mai 2018, Romsilva a emis avizul privind acceptarea donației, iar în iunie 2018 și Municipiul București accepta oferta. Prin acceptarea donației, Municipiul București s-a obligat să dea în compensare către Romsilva terenurile primite de la Impact, în vederea deschiderii accesului publicului la Drum, între Aleea Privighetorilor și Șoseaua Pădurea Pustnicu.

EXCLUSIV Gigantul american Adobe își revizuiește strategia de dublare a centrului din România, cel mai mare din zona EMEA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul american Adobe își revizuiește strategia de dublare a centrului din România, cel mai mare din zona EMEA

În 2019, Romsilva a emis avizul pentru scoaterea definitivă a terenului în suprafață de 3.009 mp din fondul forestier aflat în proprietatea publică a Statului Român pentru realizarea drumului de acces - beneficiar Municipiul București, precum și pentru introducerea în circuitul silvic, în compensare echivalentă, a terenurilor donate", se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, autoritățile implicate în acest proces, "fără o justificare legală", au încetat să efectueze formalitățile necesare pentru a permite accesul publicului la această porțiune din strada Vadul Moldovei, respectiv să îndeplinească procedurile necesare pentru transferul acesteia din domeniul public al statului român, în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului București.

"Mai concret, Municipiul București nu și-a îndeplinit până în prezent obligația executării sarcinii astfel cum a fost asumată în contractul de donație. În cursul anului 2022, Impact a notificat toate instituțiile implicate, în vederea determinării Municipiului București prin Primarul General să finalizeze aceste demersuri. Situația actuală este rezultatul pasivității Primarului General care refuză să finalizeze demersurile (...). În acest moment, Consiliul General al Municipiului București trebuie să solicite Guvernului României emiterea unei hotărâri în baza căreia să se constate trecerea gratuită a drumului din domeniul public al Statului Român, aflat în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului București, în administrarea Consiliului General al Municipiului București și să plătească taxele aplicabile, pentru scoaterea definitivă a terenului din fondul forestier național", precizează compania.

GALERIE FOTO Primele imagini cu proiectul gândit de Hagag în completarea Palatului Știrbei. Nicușor Dan spune că nu va autoriza nicio construcție modernă CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Primele imagini cu proiectul gândit de Hagag în completarea Palatului Știrbei. Nicușor Dan spune că nu va autoriza nicio construcție modernă

Reprezentanții Impact Developer & Contractor susțin că, în cazul nerezolvării situației actuale, va demara acțiuni în instanță pentru obținerea dreptului de acces pe acest drum, in beneficiul celor peste 6.500 de locuitori din împrejurimi.

"În aceste condiții, singurele autorități în măsură să restabilească o situație de drept vor fi instanțele judecătorești. Deși Impact nu poate garanta finalitatea demersurilor sale, deoarece instanțele vor fi suverane în a judeca, are încredere că va avea câștig de cauză.

Mai mult decât atât, Impact a făcut, în ultimii ani, toate demersurile necesare pentru a construi alte trei căi de acces către ansamblul Greenfield. În acest scop, a achiziționat terenuri, a investit în proiecte tehnice, a întocmit și depus documentații, toate cele trei proiecte așteptând de patru ani avizul autorităților, în fiecare dintre cazuri înregistrându-se întârzieri în răspunsul acestora. În toți cei peste 30 de ani de experiență în piața imobiliară din România, Impact a asigurat bunăstarea rezidenților din ansamblurile construite, atât prin calitatea ridicată a locuințelor, cât și prin impactul pozitiv asupra vieții oamenilor, dezvoltând comunități cu accent pe sustenabilitate, eficiență și generând valoare adăugată pentru toate părțile implicate", se arată în comunicatul citat.

Tranzacție surpriză - Unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania intră pe piața românească. Afacere de sute milioane euro. Ținta - să devină nr 1 în Europa CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania intră pe piața românească. Afacere de sute milioane euro. Ținta - să devină nr 1 în Europa

În dimineața zilei de sâmbătă, 7 ianuarie 2023, Romsilva însoțită de Poliția Română a blocat 300 de metri de drum pentru a interzice accesul pe una dintre cele două intrări în cartierul Greenfield, restul până la 1.700 de metri cât are strada Vadul Moldovei rămânând deschiși accesului public și traficului auto.

Pe acest subiect, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că măsura blocării drumului locuitorilor din cartierul Greenfield este "greșită" și solicită deblocarea acestuia.

"Înțeleg că, astăzi (sâmbătă, 7 ianuarie 2023,n.r.), Poliția română și Romsilva au decis să închidă drumul locuitorilor din Greenfield. O măsură luată (posibil politic) înaintea începerii școlii. Să fie foarte clar, Primăria Sectorului 1 va face tot ce este posibil pentru a susține accesul locuitorilor în complexul Greenfield. Măsura blocării acestui drum este una greșită și solicit reprezentanților Romsilva să deblocheze urgent drumul", a transmis Armand.

viewscnt
Afla mai multe despre
greenfield
ansamblu