Estimări: Peste 500.000 metri pătrați de noi spații industriale și logistice în 2018

Estimări: Peste 500.000 metri pătrați de noi spații industriale și logistice în 2018
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2018

Piața de spații industriale și logistice din România va continua tendința ascendentă de anul trecut și în 2018, conform previziunilor Dunwell, agenție de brokeraj din România specializată în segmentul industrial al pieței imobiliare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această evoluție vine pe fondul unui an 2017 cu performanțe record în ceea ce privește portofoliile de spații logistice și industriale. Aproximativ 350.000 metri pătrați de noi spații au fost adăugate celor existente, reprezentând o creștere de 13% față de 2016, portofoliul național ajungând la peste 3 milioane metri pătrați, conform unui raport de piață ce va fi dat în curând publicității.

„Sunt semne foarte bune pe această piață! Anul 2017, cu o creștere record a livrărilor de noi spații, a pregătit un 2018 care va avea aceeași tendință. În acest moment rata de neocupare a spațiilor logistice și industriale este de sub 5%, existând o presiune pe ofertă. Previziunile noastre sunt că această tendință de creștere se va menține nu numai în 2018, când ne așteptăm la circa 500.000 metri pătrați de proiecte logistice și industriale noi, ci și în continuare până în 2020. Principalele tendințe pe care le observăm pentru 2020 sunt legate atât de dezvoltarea parcurilor industriale, cât și de modul de abordare al acestei dezvoltări. Creșterea va veni astfel și din parcuri aflate în afara capitalei, vom vedea în București un început de orientare spre inner city logistics și, nu în ultimul rând, ca o soluție de diminuare a problemei forței de muncă, dezvoltatorii vor construi și hosteluri în cadrul parcurilor logistice.”, a declarat Daniel Cautiș, Managing Partner Dunwell.

Impact Developer & Contractor începe construcția la Luxuria Domenii Residence, unul din cele mai vizibile proiecte rezidențiale CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor începe construcția la Luxuria Domenii Residence, unul din cele mai vizibile proiecte rezidențiale

Suprafața estimată de noi spații, 500.000 metri pătrați, este constituită din toate livrările de spații industriale și logistice relevante, inclusiv cele dezvoltate în 2017 și livrate în acest an.

Principalii proprietari de parcuri logistice și industriale din România sunt în acest moment: CTP, WDP, P3, VGP, Globalworth, Alinso Group, Logicor, ICCO Group, Helios Phoenix, TRC, cu portofolii variind între 100.000 și peste 700.000 m2. Chiriașii lor provin în special dintre companiile 3PL (servicii externalizate de logistică) cu aproape 50% din cererea de spații noi în 2017, retail, aproximativ 19%, și comerț electronic cu 6% din cerere. Un alt jucător important sunt agențiile de brokeraj (Dunwell, CBRE, Colliers, JLL etc.) care fac legătura între dezvoltatori, proprietarii de terenuri și chiriași, facilitând procesele tranzacționale din piață.

„Responsabile de acest trend ascendent sunt atât creșterea consumului și a cheltuielilor, datorată reducerii taxelor și creșterilor salariale, cât și sectorul productiv care a înregistrat și el o creștere de 8% anul trecut. De asemenea, un aport important l-au avut relocările chiriașilor din spațiile vechi, improprii, în spații cu autorizații de securitate la incendiu. Piața imobiliară a fost alimentată de aceste evoluții, dezvoltatorii venind în întâmpinarea cererii crescânde de spații de depozitare și producție. CTP a reușit să atragă cele mai mari trei tranzacții de pe piață (25% din cererea totală), reconfirmând logistica și comerțul electronic ca domenii cheie ale pieței.”, a adăugat Daniel Cautiș.

Estimările au fost realizate luându-se în considerare mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt: istoricul tuturor tranzacțiilor de închiriere de depozite din ultimii 5 ani; suprafața spațiilor logistice și industriale construite și livrate de către dezvoltatori în 2017; numărul de tranzacții de terenuri industriale în 2016 și 2017 și care, în ultimul trimestru, au obținut PUZ industrial sau autorizație de construcție, precum și cererile clienților 3PL existente în piață încă de la sfârșitul anului 2017, puse în așteptare, și care urmau să fie reluate în 2018, sunt alți factori care au influențat estimările. De asemenea, cerințele de extindere din partea chiriașilor 3PL care își propun creșteri anuale de minimum 10% și cererile de relocare din depozite de clasă B (neluate în evidență) în depozite clasa A, au avut o pondere însemnată în calcul.

viewscnt
Afla mai multe despre
spatii industriale
dunwell
imobiliare