EXCLUSIV Conglomeratul Fosun, unul dintre cei mai mari investitori chinezi, cumpără încă o clădire de birouri, după Floreasca Park. „Sperăm să încheiem până la finalul anului. Este într-o capitală din ECE“. Bucureștiul nu este exclus

EXCLUSIV Conglomeratul Fosun, unul dintre cei mai mari investitori chinezi, cumpără încă o clădire de birouri, după Floreasca Park. „Sperăm să încheiem până la finalul anului. Este într-o capitală din ECE“. Bucureștiul nu este exclus

Floreasca Park din București

scris 10 sep 2020

Conglomeratul chinez Fosun, condus de un miliardar supranumit Warren Buffett al Chinei, pregătește achiziția unei noi clădiri de birouri într-una din capitalele Europei Centrale și de Est, până la finalul acestui an, după ce tocmai a plătit peste 100 de milioane de euro pentru complexul de birouri Floreasca Park de lângă Pasajul Pipera, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Investitorul chinez a făcut tranzacția din București cu nemții de la GLL Real Estate Partners prin intermediul Resolution Property, brațul său imobiliar european stabilit în 2015 printr-un parteneriat cu managerul britanic de active Resolution Property. Chinezii au apelat la fondul grec de investiții Zeus Capital Management, familiar cu piața imobiliară bucureșteană, care a acționat ca manager de active și acționar minoritar.

„Analizăm Europa Centrală și de Est de ceva timp și aceasta a fost prima tranzacție care a întrunit randamentele noastre ajustate la risc. Continuăm să examinăm alte tranzacții și sperăm să încheiem o altă investiție până la sfârșitul anului. Proprietatea este o clădire de birouri modernă, cu o compartimentare bună, localizată într-o subpiață a unei capitale din Europa Centrală și de Est. Este închiriată, la chirii rezonabile, către chiriași de top, oferind un venit bun. Birourile bine amplasate și de înaltă calitate oferă, în continuare, o valoare bună, cu o perspectivă pozitivă, pe măsură ce activitatea de tranzacționare intensă s-a reluat deja“, a declarat, pentru Profit.ro, Scott O'Donnell, COO/Risk în cadrul Resolution Property.

Bucureștiul nu este exclus din lista capitalelor regionale pentru următoarea tranzacție a companiei. De altfel, O'Donnell a declarat că Resolution Property vrea să facă din achiziția Floreasca Park următorul pas al prezenței extinse în România și Europa Centrală și de Est.

EXCLUSIV Fostul șef SIF Banat-Crișana Dragoș Bîlteanu a preluat controlul Electromontaj și vrea să construiască proiecte imobiliare industrial-logistice pe terenurile firmei. „Ne dorim dublarea cifrei de afaceri.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul șef SIF Banat-Crișana Dragoș Bîlteanu a preluat controlul Electromontaj și vrea să construiască proiecte imobiliare industrial-logistice pe terenurile firmei. „Ne dorim dublarea cifrei de afaceri.“

Floreasca Park este cea de-a șaptea construcție pe care Portland Trust a dezvoltat-o în România. Construcția proiectului de birouri, cu o suprafață de 38.000 de metri pătrați, a început în iunie 2012 pe un teren de 2 hectare achiziționat de la George Becali. Investiția în dezvoltare a fost de circa 70 milioane de euro, sprijinită de un împrumut de 39,3 milioane de euro de la BCR.

Complexul de birouri, compus din două corpuri – dintre care unul este ocupat integral de producătorul de software de business Oracle, a fost cumpărat în 2015 de GLL de la Portland Trust contra unei sume de circa 100 milioane de euro, corespunzătoare unui randament investițional de 7,4%. O parte din decidenții GLL nu au fost de acord cu vânzarea Floreasca Park, fiind mulțumiți cu venitul anual de circa 9,6 milioane de euro generat din chiriile complexului de afaceri, spune o sursă Profit.ro. Câștigul marcat strict din vânzarea către Fosun nu a fost foarte mare.

De aceea, GLL Real Estate Partners este interesată de achiziția unor noi clădiri de birouri pe piața din București, de genul Victoria Center pe care o au în portofoliu.

Investitorii imobiliari așteaptă de mult timp scumpirea proprietăților românești, iar banii din Asia se pare că sunt soluția acestei dorințe, deoarece sunt mult mai „ieftini“ decât cei strânși de la acționari din Europa.

SIF Banat – Crișana a cumpărat platforma IMGB într-o tranzacție de circa 40 milioane de euro CITEȘTE ȘI SIF Banat – Crișana a cumpărat platforma IMGB într-o tranzacție de circa 40 milioane de euro

Prin achiziția Floreasca Park, Fosun se așează alături de nume mari precum BlackRock, Vanguard, fondul suveran al statului chinez - CIC și fondul suveran al statului Singapore - GIC, Morgan Stanley sau Public Investment Corporation și Old Mutual din Africa de Sud, care dețin acțiuni direct sau prin intermediul unor parteneri în cadrul unor companii care investesc în proprietăți românești. Valoarea portofoliilor de active deținute de marile fonduri de investiții ale lumii în cadrul unor companii imobiliare prezente în România depășește două miliarde de euro, o sumă insignifiantă în bilanțurile lor contabile, dar imensă pentru imaginea pieței locale.

Conglomeratul Fosun a fost fondat în 1992 de cinci absolvenți ai universității Fudan din Shanghai, toți aflați acum pe lista celor mai bogați chinezi. Compania listată pe Bursa din Hong Kong, are în administrare active în valoare de 102,7 miliarde de dolari, ceea ce o plasează pe locul 371 în topul celor mai mari companii ale lumii realizat de Forbes.

Guo Guangchang, fondator Fosun

Guo Guangchang, fondator Fosun


Guo Guangchang (53 de ani), care deține și astăzi poziția de director executiv și președinte al Fosun, ocupă locul 50 în topul Forbes al celor mai bogați chinezi, cu o avere estimată la 5,4 miliarde de dolari. Un alt fondator, Liang Xinjun, fost vicepreședinte și CEO al Fosun, are o avere de 2,4 miliarde de dolari, iar Wang Qunbin figurează cu o avere de 1,02 miliarde de dolari în topul Forbes.

Fosun și-a făcut debutul pe piața imobiliară europeană în 2013, prin achiziția clădirii de birouri Lloyds Chambers din City-ul londonez. Ulterior, a cumpărat cea  mai mare firmă de asigurări din Portugalia, cu active imobiliare în administrare de 700 milioane de euro.

Prezența internațională a chinezilor este impresionantă și se extinde în cele mai variate domenii. Fosun a preluat retailerul german de îmbrăcăminte Tom Tailor. În 2017, chinezii au devenit acționari majoritari ai celebrei trupe canadiene de circ Cirque du Soleil. Fosun mai este proprietarul clubului englez de fotbal Wolverhampton Wanderers din Premier League, echipă pentru care Ionel Ganea a jucat între 2003 și 2006.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
fosun
floreasca park
zeus capital
gll real estate partners
resolution