CONFIRMARE Conglomeratul Fosun, unul dintre cei mai mari investitori chinezi, condus de "Warren Buffett al Chinei", intră pe piața imobiliară românească prin achiziția Floreasca Park

CONFIRMARE Conglomeratul Fosun, unul dintre cei mai mari investitori chinezi, condus de "Warren Buffett al Chinei", intră pe piața imobiliară românească prin achiziția Floreasca Park

Floreasca Park

scris 5 aug 2020

Conglomeratul chinez Fosun, condus de un miliardar supranumit Warren Buffett al Chinei, a finalizat achiziția complexului de birouri Floreasca Park de lângă Pasajul Pipera de la GLL Real Estate Partners pentru peste 100 milioane de euro, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro.

Inițial, tranzacția a fost anunțată de Profit.ro din vara anului trecut ca fiind pregătită.

Chiar înainte de izbucnirea pandemiei, GLL a acceptat vânzarea complexului sub rezerva îndeplinirii condițiilor agreate în contractul de vânzare-cumpărare. Investitorul chinez  face tranzacția prin intermediul Resolution Property, brațul său imobiliar european stabilit în 2015 printr-un parteneriat cu managerul britanic de active Resolution Property. Pentru tranzacția de la București, chinezii au apelat la fondul grec de investiții Zeus Capital Management, familiar cu piața imobiliară bucureșteană, care a acționat ca manager de active și acționar minoritar.

Profit.ro a anunțat, în exclusivitate, că investitorul chinez se pregătește de această achiziție. În primăvara anului trecut, Lila Pateraki, directorul de investiții al Zeus Capital Management declara, pentru Profit.ro, că participă la licitații în București pentru achiziția de clădiri de birouri la prețuri de până în 120 milioane euro și că se așteaptă la o achiziție în 2019.

Sursele Profit.ro au declarat atunci că GLL Real Estate Partners, care în 2018 a fost preluată de bancherii de investiții australieni Macquarie Group, este dispusă să vândă Floreasca Park pentru câștigul rapid și încasările mari, care plasează randamentul investiției în jurul a 7%.

NEPI Rockcastle și AFI Europe reiau negocierile privind vânzarea portofoliului de birouri, în paralel cu arbitrajul CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle și AFI Europe reiau negocierile privind vânzarea portofoliului de birouri, în paralel cu arbitrajul

Floreasca Park este cea de-a șaptea construcție pe care Portland Trust a dezvoltat-o în România. Construcția proiectului de birouri, cu o suprafață de 38.000 de metri pătrați, a început în iunie 2012 pe un teren de 2 hectare achiziționat de la George Becali. Investiția în dezvoltare a fost de circa 70 milioane de euro, sprijinită de un împrumut de 39,3 milioane de euro de la BCR.

Complexul de birouri, compus din două corpuri – dintre care unul este ocupat integral de producătorul de software de business Oracle, a fost cumpărat în 2015 de GLL de la Portland Trust contra unei sume de circa 100 milioane de euro, corespunzătoare unui randament investițional de 7,4%. Compresia randamentului, care se traduce printr-un preț mai mare, și faptul că Oracle are un contract pe perioadă lungă, deci nivelul chiriilor este sub potențialul actual al pieței, au contribuit la decizia fondului de origine germană de a vinde. Altfel, sursele Profit.ro, spun că strategia GLL este să cumpere noi active pe piața românească

Investitorii imobiliari așteaptă de mult timp scumpirea proprietăților românești, iar banii din Asia se pare că sunt soluția acestei dorințe, deoarece sunt mult mai „ieftini“ decât cei strânși de la acționari din Europa.

Concluzionarea favorabilă a acestei tranzacții așează Fosun alături de nume mari precum BlackRock, Vanguard, fondul suveran al statului chinez - CIC și fondul suveran al statului Singapore - GIC, Morgan Stanley sau Public Investment Corporation și Old Mutual din Africa de Sud, care dețin acțiuni direct sau prin intermediul unor parteneri în cadrul unor companii care investesc în proprietăți românești. Valoarea portofoliilor de active deținute de marile fonduri de investiții ale lumii în cadrul unor companii imobiliare prezente în România depășește două miliarde de euro, o sumă insignifiantă în bilanțurile lor contabile, dar imensă pentru imaginea pieței locale.

Cine este cumpărătorul

Conglomeratul Fosun a fost fondat în 1992 de cinci absolvenți ai universității Fudan din Shanghai, toți aflați acum pe lista celor mai bogați chinezi. Compania listată pe Bursa din Hong Kong, are în administrare active în valoare de 102,7 miliarde de dolari, ceea ce o plasează pe locul 371 în topul celor mai mari companii ale lumii realizat de Forbes.

Guo Guangchang, fondator Fosun

Guo Guangchang, fondator Fosun


Guo Guangchang (53 de ani), care deține și astăzi poziția de director executiv și președinte al Fosun, ocupă locul 50 în topul Forbes al celor mai bogați chinezi, cu o avere estimată la 5,6 miliarde de dolari. Un alt fondator, Liang Xinjun, fost vicepreședinte și CEO al Fosun, are o avere de 2,4 miliarde de dolari, iar Wang Qunbin figurează cu o avere de 1,02 miliarde de dolari în topul Forbes.

Fosun și-a făcut debutul pe piața imobiliară europeană în 2013, prin achiziția clădirii de birouri Lloyds Chambers din City-ul londonez. Ulterior, a cumpărat cea  mai mare firmă de asigurări din Portugalia, cu active imobiliare în administrare de 700 milioane de euro.

Prezența internațională a chinezilor este impresionantă și se extinde în cele mai variate domenii. Fosun a preluat retailerul german de îmbrăcăminte Tom Tailor. În 2017, chinezii au devenit acționari majoritari ai celebrei trupe canadiene de circ Cirque du Soleil. Fosun mai este proprietarul clubului englez de fotbal Wolverhampton Wanderers din Premier League, echipă pentru care Ionel Ganea a jucat între 2003 și 2006.

ANALIZĂ INFOGRAFIC Regii mall-urilor din România. Schimbări în top, AFI Cotroceni urcă pe locul 1 la datorii. Cea mai dificilă perioadă din istoria de 20 de ani a pieței locale de retail. Cu ce bani au intrat marii proprietari în criză CITEȘTE ȘI ANALIZĂ INFOGRAFIC Regii mall-urilor din România. Schimbări în top, AFI Cotroceni urcă pe locul 1 la datorii. Cea mai dificilă perioadă din istoria de 20 de ani a pieței locale de retail. Cu ce bani au intrat marii proprietari în criză

La rândul său, fondul care facilitează tranzacționarea Floreasca Park, Zeus Capital a fost înființat în 2007 de Stelios Zavvos, un fost manager al Citibank. Fondul i-a plătit circa 12 milioane de euro antreprenorului Ionuț Dumitrescu în 2012 pentru clădirea de birouri HQ Victoriei din București și mai deține pachete de apartamente în ansamblurile Emerald Residence și Signature Herăstrău. La începutul anului trecut, Zeus Capital și-a făcut intrarea pe piața din Varșovia prin achiziția unei clădiri de birouri.

Cine este vânzătorul

Vânzătorii proiectului din București, firma GLL Real Estate Partners a mai fost implicată în 2014 într-o tranzacție importantă, prin care a mutat clădirea Charles de Gaulle Plaza din portofoliul Accession Fund (fond administrat tot de GLL) în proprietatea altui fond al GLL. Tranzacția a fost evaluată la circa 70 milioane euro și a presupus și rambursarea creditului existent.

Accession Fund a intrat în posesia Charles de Gaulle Plaza în 2006, când a plătit către Avrig 35 și CA Immo circa 80 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare tranzacție de la acea vreme.

GLL Real Estate Partners mai deține și clădirea de birouri Victoria Center, cumpărată cu 20 de milioane de euro tot în 2015, și Palazzo Italia, achiziționată de fond la câteva luni după încheierea tranzacției pentru Charles de Gaulle Plaza.

Fondul german, fondant în 2000 de trei directori ai HypoVereinsbank, în parteneriat cu Lead Lease Corporation și grupul de asigurări Generali, a fost preluat în 2018 de platforma de investiții Macquarie Infrastructure and  Real Assets, o divizie a Macquarie Group, deținut la rândul său de HSBC, JP Morgan și Citicorp.

viewscnt
Afla mai multe despre
fosun
floreasca park
zeus capital
gll real estate partners
resolution