EXCLUSIV Fondul grec de investiții Zeus Capital vrea să cumpere clădiri de birouri în București de până în 120 milioane euro. Speră la o achiziție în 2019. "România este o poveste frumoasă, dar când intri în analiză, apar semne de întrebare.“

EXCLUSIV Fondul grec de investiții Zeus Capital vrea să cumpere clădiri de birouri în București de până în 120 milioane euro. Speră la o achiziție în 2019. "România este o poveste frumoasă, dar când intri în analiză, apar semne de întrebare.“

HQ Victoriei

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 22 mar 2019

Fondul grec de investiții Zeus Capital Management, fondat în 2007 de Stelios Zavvos, un fost manager al Citibank, participă la licitații în București pentru achiziția de clădiri de birouri a căror prețuri sunt cuprinse între 30 și 120 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La începutul acestui an, Zeus Capital și-a făcut intrarea pe piața din Varșovia prin achiziția unei clădiri de birouri. În România, fondul i-a plătit circa 12 milioane de euro antreprenorului Ionuț Dumitrescu în 2012 pentru clădirea de birouri HQ Victoriei din București și mai deține pachete de apartamente în ansamblurile Emerald Residence și Signature Herăstrău.

„Căutăm activ clădiri de birouri în București la prețuri cuprinse între 30 și 120 de milioane de euro. Am participat la câteva licitații recent, dar nu pot divulga dacă suntem în negocieri în prezent. Sperăm ca anul acesta să avem o proprietate nouă în portofoliul local“, spune pentru Profit.ro Lila Pateraki, directorul de investiții al Zeus Capital Management.

Ea precizează că fondul pe care îl reprezintă nu realizează investiții speculative, dar că acceptă un anumit grad de neocupare la clădirile pe care le vizează.

Cea mai mare companie imobiliară din Germania intră în Globalworth, liderul pieței de clădiri de birouri din România CITEȘTE ȘI Cea mai mare companie imobiliară din Germania intră în Globalworth, liderul pieței de clădiri de birouri din România

„Nu contează amplasamentul imobilului sau vârsta lui dacă este bine întreținut și are chiriași valoroși“, explică Pateraki.

Prezent la seminarul imobiliar SEE Property Forum, managerul a arătat că piața imobiliară românească este deseori descrisă în termeni laudativi, deși prezintă riscuri reale.

„Toată lumea se rezumă la randamentele investiționale (yield-uri), însă uită că investitorii trebuie să își finanțeze achizițiile. Ce este mai interesant: un randament de 6,5% în Polonia, cu o marjă a dobânzii de 2% și o rată a amortizării de 2% (rată liniară, n.red.), sau un randament de 7,5% în România, cu o marjă a dobânzii de 3% și o rată a amortizării de 3-5%? Când calculezi cash-on-cash (câștigul anual al investitorului în raport cu dobânda plătită în aceeași perioadă, n.red.) ai putea realiza că România este o poveste frumoasă, dar când intri în analiză, apar semne de întrebare“, spune Lila Pateraki.

Yield-ul sau randamentul investițional este un indicator folosit în piața imobiliară pentru a determina profitabilitatea unei proprietăți. Valoarea netă a acestuia este calculată prin scăderea costurilor anuale de operare a clădirii vizate din chiria anuală generată de imobil, iar rezultatul se împarte la valoarea proprietății. Indicatorul este la 7,25% pentru birourile din București, 7% pentru proprietățile de retail și 8,25% pentru industrial. Cu cât procentul este mai mare cu atât imobilul este mai ieftin.

viewscnt
Afla mai multe despre
zeus capital
birouri
tranzactii imobiliare
hq victoriei